Yükleniyor
Tenisçi Dirseği Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Tenisçi Dirseği Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

  • Tenisçi Dirseği Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
  • Tenisçi Dirseği Belirtileri Neler?
  • Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle leteral epikondilit yani halk arasındaki tabiriyle tenisçi dirseği, dirsekteki ekstansör, kirişi, el bileğini geriye doğru çeken kasların ortak başlangıç noktası, dış tarafında bulunan ve leteral epikondil denen bölgede meydana gelebilecek tekrarlayan zorlamalar, travmalar, zedelenme ve aşınmaların beraberinde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

Tenisçi dirseği, bu kas kirişinde gereğinden fazla olan zorlanmaların getirdiği mikro travmalar sebebiyle aşırı kullanma ile oluşmaktadır. Tendonun yapışan yerinde travma ve stres birikmesiyle aşınma meydana gelmektedir. Tekrarlayan tutuşlar, doğrama boyama, kavrama hareketleri ve giyinme stilleri gibi hareketler bu rahatsızlığı tetikleyici olarak rol alabilmektedir.

Travma, yani dirsekte bulunan tendonun bağlanma yerinde meydana gelebilecek darbe alma durumları neden olabilir. O bölgedeki kaslarda olan ani hareket durumları da yine bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Tenisçi dirseği daha çok sporcularda ve 30 ile 50 yaş aralığındaki bireylerde görülmektedir. Bunlara ek olarak günlük 2 saatten fazla el bileğini zorlayıcı hareketlerin hakim olduğu meslek grupları olan marangozlar, tesisatçılar, boyacılar ve yoğun iş yapan ev hanımları bile yine bu rahatsızlıktan muzdarip olabilmektedir.

Tenisçi Dirseği Belirtileri Neler?

Peki, nedir bu tenisçi dirseğinin belirtileri?

  • İlk olarak tenisçi dirseği olan kişilerde görülen belirti dirseğin dış kenarında bulunan çıkıntıdan ön kola uzanarak yayılan bir ağrı hissedilmesidir.
  • El bileğinin geriye doğru kaldırılmaya çalışıldığında hissettirdiği ağrı da yine bu rahatsızlığın bir belirtisi olabilmektedir.
  • Özellikle sürahi ve çaydanlık gibi biraz ağırlığı olan eşyalar kaldırıldığında dirsekten bileğe kadar bir ağrı hissedilebilir.
  • Dirsekten el bileğine uzanan ağrıların dışında, kol kaslarında meydana gelebilen güçsüzlükler de yine bu rahatsızlığı işaret edebilmektedir.
  • Ani, zorlayıcı ve tek bir hamlede ortaya çıkabilecek olan bu ağrı, aynı zamanda uzun vadeli ve sürekli olarak devam edilen hareketler neticesinde de ortaya çıkabilmektedir.
  • İlk başta düşük şiddetli bir şekilde seyreden bu ağrı, zaman içerisinde gelen zorlanmalar ve yük binmesine bağlı olan bir orantıda artış sergileyecektir.
  • Bu rahatsızlığın ileriki boyutlarında görülebilecek olan olaylardan olan kapı kolu çevirme, tokalaşma veya el sıkışma gibi eylemlerin bile artık dayanılmaz bir hal almaya başlayabileceğidir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Olur?

İlk olarak, bu belirtilerden şikayetçi birinin uzman bir hekime görünerek ayrıntılı hikayesini anlatması gerekmektedir. Daha sonra fiziksel muayene yapılmaktadır. Eğer yeterli gelmezse dirseğin röntgeni, hatta MR ve EMG gibi işlemler de gerekebilmektedir. Teşhis bu şekilde yapılmaktadır.

Belirtiler çok şiddetli değilse, öncelikle buz tedavisi, yapılan aktivitelerde azaltılma, spora veya işe ara verme ve bir süre boyunca dinlenme gibi çözümler etkili olacaktır. Tenisçi dirseğinin iyileşmesinde etkili birçok dirseklik ve brace bulunmaktadır. Bu ürünlerin temel amacı, dirseğe doğru binen yükün azaltılmasıdır.

Dirsek bantları kullanılabilir. Şayet 1 aydan uzun bir süre geçtikten sonra da ağrılar halen devam ediyorsa, sorunun olduğu bölgeye steroidal bir enjeksiyon vurulması gerekebilir. Şok dalgası şeklinde bir fizyoterapi uygulanabilir.

Bunların yanında ultrason ve ısı tedavisi bir alternatif olabilir. Ayrıca o bölgeyi güçlendirmek ve germek amacıyla çeşitli egzersizler de uygulanabilir. Bu rahatsızlıktan şikayetçi çoğu hastanın tedavisi konservatif yöntemlerle sonuca ulaşabilmektedir. Eğer 6 aydan uzun süre tedavilere cevap verilmeme gibi bir durum olursa, cerrahi konsültasyon gibi durumların da istenebileceğini hatırlatmak gerekmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Recep Çalışkan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Recep Çalışkan

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Recep Çalışkan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt