Yükleniyor
Rotator Kuf Kasları ve Sendromu Nedir?

Rotator Kuf Kasları ve Sendromu Nedir?

  • Rotator Kuf Kasları ve Sendromu Nedir?
  • Rotator Kuf Nasıl Oluşur?
  • Rotator Kuf Belirtileri Neler?

İlk olarak diğer bir adı olan Rotator Manşet Kasları olarak da bilinen Rotator Cuff Kasları, omuzda sabitleme işlemi yapmak için birlikte çalışan kas ve tendon gruplarının bütünü olarak tanımlanmaktadır. Top soket biçimindeki bir eklem olarak tanımlanan omuz eklemi, kürek kemiği yani scapulanın sığ glenoid kavitesine oturur vaziyette durmaktadır.

Bu eklemde hareket açıklığı baya fazla şekilde olduğundan dolayı sabit halde durması büyük önem taşımaktadır. Tam da bu görevde kullanılan rotator cuff kasları, omuz ekleminde gerçekleşen stabilizasyonu sağlayıcı görevdeki en önemli yapı olarak durmaktadır.

Bu eklemde bulunan tendonlar omuzda sabitliği gerçekleştirirken, kaslar ise omzun hareket kabiliyetini sağlamaktadır. Burada bulunan kaslar omzun sabit durmasını ve dönüş hareketini gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Tamamı omuzdaki eklem kapsülüne bağlı olan rotator cuff kasları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Supraspinatus: Koldaki abdüksiyon hareketinin başlatılmasında görevlendirilmektedir.
  • Infraspinatus: Kola dış rotasyon yaptırma konusunda rol almaktadır.
  • Teres Minor: Kola hem addüksiyon hem de dış rotasyon yaptırmaktadır.
  • Subscapularis: Koldaki iç rotasyonu yaptıran ve addüksiyonun birazını gerçekleştiren kas olarak görevini yerine getirmektedir.

İşte bu rotator cuff kaslarında gerçekleşen sıkışmalarla beraber oluşan yırtıkların sonucunda ise rotator kuf sendromu denilen rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Bu sendrom genelde omuz üzerine düşme, kaldırma veya çekişte yaşanan sorunlar neticesinde meydana gelebilmektedir.

Rotator Kuf Nasıl Oluşur?

Çoğu zaman sporcularda görülen rotator kuf sendromu, aniden veya uzun süreler yüksek tekrarlı yapılan omuz hareketleri sonucunda oluşabilir. Bu rahatsızlık aşırı yüklenmelere bağlı olarak kronik veya ani bir şekilde de kendini gösterebilmektedir. Özellikle genç insanlar ve spor yapan kişilerde görülmekte olan bu sendrom, aynı zamanda omuzda baş kısmın üzerindeki yüksek tekrarlı hareketler yapan kişilerde denk gelinmektedir. Ayrıca, temizlikle uğraşan ev hanımları veya mesleği icabı yüksek yerlere uzanması gereken kişilerde de yine bu sendrom görülebilmektedir.

Kronik bir şekilde gerçekleşen rotator kuf sendromundan bahsetmek gerekirse, devamlı sürdürülen başın üstü yönündeki hareketler sonucu zamanla, rotator kuf kaslarındaki tendonlarda aşınmalar meydana gelmektedir. Bu aşınmalar yani dejenerasyonlar neticesinde de kısmi yırtıklar boy gösterebilmektedir. Peki, rotator kuf sendromunun oluşmasına sebep olabilecek maddeler neler?

  • Travma: Omuz kapsülleri üzerine gerçekleştirilen herhangi bir düşme olayı olduğu takdirde, bu kaslarda yırtılmalar meydana gelebilir.
  • Anatomi: Genetik olarak subakromiyal aralıkta görülen mesafenin dar olması veya akromiyon tipindeki farklılıklar da bu rahatsızlığın meydana gelmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Yaşta görülen ilerleme: Yaşın ilerlemesiyle birlikte dokularda ve dolaşımda gerçekleşen azalmayla bu dejenerasyon riski daha da artabilmektedir.
  • Yüksek tekrarlı yapılan baş üstü faaliyet: Başın üstüne doğru gerçekleştirilen tekrarlı hareketlerde de yine bu rotator kuf sendromunun gerçekleşmesi tetiklenebilmektedir.

Rotator Kuf Belirtileri Neler?

Peki, rotator cuff sendromu yani manşet yırtığının olası belirtileri nelerdir? Gelin birlikte göz atalım:

  • Omuzda meydana gelen yanma durumları bu rahatsızlığın habercisi olabilir. Hatta bu yanma olayı bazen batma şeklinde de hissedilebilir.
  • Kol ve omuz bölgelerinde ortaya çıkan uzun süreli veya ani şekilde görülen ağrılar bu sendromu düşündürtebilir.
  • Yapılan antrenmanlardaki omuz hareketleri gerçekleştirilirken, kulağa gelen ve omuzda hissedilen tıkırtı sesleri bu sendromu gösterebilir.
  • Gün içerisinde omzunuzun üzerine yattığınız takdirde ortaya çıkan ve giderek artabilen ağrı.
  • Kolunuzu kaldırmaya çalıştığınız zamanlarda, kaslarda hissettiğiniz istemsiz güçsüzlük durumları bu sendromun göstergesi olabilir.
  • Özellikle de baş üstü doğrultuda yapmış olduğunuz eylem veya aktivitelerde sürekli görülen ve tekrarlayan omuz ağrılarının da, yine rotator kuf sendromunun habercisi olarak ortaya çıkabileceğini hatırlatmak gerekir.
Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Recep Çalışkan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Recep Çalışkan

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Recep Çalışkan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler