Yükleniyor
Protez Bacak Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Protez Bacak Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Protez Bacak Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
  • PROTEZ BACAK VE ÇEŞİTLERİ 
  • Protez Bacak Nedir?
  • Protez Bacak Nasıl Üretilir? 
  • Protez Bacak Çeşitleri Nelerdir? 
  • Protez Bacak Bakımı Nasıl Yapılır ?
  • Geçici ve Kalıcı Protez Bacak Nedir ? Kalıcı Proteze Ne Zaman Geçilir ? 

PROTEZ BACAK VE ÇEŞİTLERİ 

 

Protez Bacak Nedir?

Protez bacak, bacağın diz altı , diz ve diz üstü seviyesinde meydana gelen hastalıklar, kazalar, tümör, savaş, diyabet (şeker) gibi sebeplerden dolayı kaybedilmesi sonucunda meydana gelen eksikliği tamamlamak , kişinin günlük hayatını sürdürebilme yetisini sağlaması için farklı malzemelerden oluşan (karbon, çelik, titanyum, silikon) yapay bir uzuvdur. Türkiye’de yaygın olarak görülen bu hastalık veya kazalar sonucunda yaşanan uzuv kaybı güvenilir hekimlerimiz ile birlikte sorunu en aza indirmeye dayalı çalışmalar yapılmaktadır. 

 

Protez Bacak Nasıl Üretilir? 

Öncelikle protez bacak kişiye özel olarak hazırlandığı için bu konuda önemli hususlar vardır. Bunlar kesilen kısımdan sonra vücutta kalan kısmın durumu, kişinin yaşı, psikolojisi, fiziksel durumudur. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak hazırlanılan protez bacağın üretimi için süreç başlar. Sonrasında gerekli vücut ölçüleri alınır. En önemli detay ise kişinin vücutta kalan kısmı yani güdüğüne en uygun protez üretilmelidir ki hasta adaptasyonunu sağlayabilsin. Oldukça tecrübe gerektiren bu işlem İstanbul’da başarıya imza atmış uzman hekimler tarafından profesyonelce yapılmaktadır ve işlem sonrası hastanın yürüyebilme durumu egzersizler eşliğinde takip edilir. 

 

Protez Bacak Çeşitleri Nelerdir? 

Protez bacaklar, diz altı bacak protezi ve diz üstü bacak protezi diye ikiye ayrılmaktadır. Diz üstü bacak protezinde diz eklemi vardır. Diz altı bacak protezinde ise kişi kendi dizini kullanabilir ve eklem bulunmamaktadır. Bu protezlerde kullanılan her materyal birbirinden farklı olarak üretilir. Bu materyaller ise şunlardır;

  • Aktif Vakum Diz Altı Bacak Protezi
  • Hidrolik Mikroişlemcili Ayak Bileği ve Diz Dezertükilasyon Protezi
  • Silikon Lineer Diz Altı Bacak Protezi 
  • Diz Dezertükilasyon Bacak Protezi
  • Diz Üstü Bacak Protezi
  • Diz Üstü Mikroişlemci Bacak Protezi 
  • Kalça Dezertükilasyonu Bacak Protezi
  • Modüler Diz Altı Bacak Protezi
  • Chopart Bacak Protezi
  • Saym Bacak Protezi

 

Bu protez bacak çeşitlerinin hepsi Türkiye’de mevcuttur. 

Protez Bacak Bakımı Nasıl Yapılır ?

Protez bacak artık kendi bacağınız olarak sayıldığı için artık onun da bir bakıma ihtiyacı vardır. Protez bacağın soket yani kovan bölümü hafif nemli olacak şekilde bir bezle silinmelidir. Sonrasında kuru bir bez yardımıyla kurulamak gereklidir. Nemli kalmaması çok önemlidir. Protez aşırı sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bu aşamaların hepsi yapıldığı sürece protezi daha uzun kullanma avantajı sağlanır. Bunların kontrollerini ya da bakımını www.doktoruzman.com sitesini ziyaret ederek de sağlayabilirsiniz. 

 

Geçici ve Kalıcı Protez Bacak Nedir ? Kalıcı Proteze Ne Zaman Geçilir ? 

İlgili bölgelerdeki dikişler alındıktan sonra (7-10 gün arası) uygulanmış olan protez, geçici bacak protezidir. Geçici bacak protezi, kişinin protez bacağa alışma sürecini başlattığı gibi yürüme ile ilgili aktivitelerin devamlılığını sağlar. Güdüğün protez bacağa uyumunu, şekil almasını ve güdükte oluşabilecek yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Böylece kalıcı protez bacağa uyumu hızlandırmış olur. 2-4 ay arasında kalıcı bacak protezine geçiş yapılır. Kalıcı bacak protezi sonrasında, iyi bir protez uygulama eğitimi ve egzersizlerle kişi bağımsız olarak gündelik yaşamına devam edebileceği gibi, yaş - kilo durumu ve ampütasyon seviyesine göre koşma, merdiven inip - çıkma, araç kullanma (şartlar sağlandığında) vb. aktiviteler yapılabilmektedir. Aktiviteleri yapmak amacıyla www.doktoruzman.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Protez Uzmanı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Protez Uzmanı

Ortopedi ve Travmatoloji

Uzm. Protez Uzmanı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt