Yükleniyor
El Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

El Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • El Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
  • EL ORTEZ ÇEŞİTLERİ 
  • EL PROTEZ ÇEŞİTLERİ

EL ORTEZ ÇEŞİTLERİ 

Ortez; Hareket edebilen vücut kısımlarının fonksiyonunu iyileştirmek, zayıf kas veya eklemleri desteklemek veya düzeltmek için kullanılan ortopedik cihaz, araç veya atel gibi vücuda dıştan takılan cihazlardır. Ortezden beklenen hasarlanan dokuları koruması, hareketleri kolaylaştırması, iyileşmeyi desteklemesi ve ağrıyı azaltmasıdır.

Ortezler kullanıldıkları vücut bölümlerine göre isimlendirilir. El ortezleri, diz ortezleri, boyun korseleri vb gibi. Bir kısım ortezler hazır olarak üretilmiştir ve uygun bedenlerde satın alınabilir. Bazen ise hekimin reçetesine göre özel olarak ortez teknikeri tarafından üretilmelidir. 

Kollar ve eklemlerindeki sorunlarda ağrıyı kontrol etmek, hareketi düzeltmek ve fonksiyonu arttırmak için hazırlanan ortezlerdir. Bu bölgenin hastalıklar veya travma nedenli kas ve iskelet sistemindeki kırık, sinir hasarı, bağ ve tendon yaralanmaları, yanık, donma sonucu gelişen ağrı, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ortezle tedavi edilir.

 

Parmak Ortezi

 Statik parmak splintleri ( atelleri) Hareketi kısıtlar, ergonomik destekleri ile hastaya konfor sağlar.

 

 

Kullanıldığı yerler:

  • tendinit
  • hafif-orta dereceli zorlanma ve burkulma
  • yaralanma sonrası ağrı ve şişme durumları
  • kırık, çıkıklar
  • tendon kopmaları/ kesikleri/yırtıkları
  • Romatoid artrit, osteoartrit
  • ameliyat sonrası destekleme

 

 

Mallet (çekiç) parmak splinti 

Ekstansor tendon yaralanması/ kopması nedeniyle görülen çekiç parmak deformitesinde kullanılır. Orta eklem ( PIP) serbestken, uç eklem ( DIP) sabitlenmiştir.

Beyzbol parmak splinti

Ekstansor tendon yaralanması/ kopması durumunda parmağı ekstansiyonda tutmak amacıyla kullanılır.

 

Toad finger ( kurbağa parmak) splinti

Parmağı istenen pozisyonda tutmak için kullanılır.

 

Oval 8 parmak splinti

İhtiyaç duyulan eklemi desteklemek, parmağı istenen pozisyonda tutmak için kullanılır.

 

Parmak bantları 

Parmağı sabitlemek için kullanılır.

 

Dinamik parmak splintleri

Ekstansiyon (açılma) veya fleksiyon (bükülme) hareketlerine yardımcı olarak, eklemlerin tam hareket açıklığına kavuşmasını sağlar.

 

 

EL PROTEZ ÇEŞİTLERİ

 

Üst ekstremite olarak isimlendirilen kol ve el amputasyonları travmalar, doğumsal anomaliler, elektrik çarpması ve tümörler nedeniyle yapılır. Hekim amputasyon kararı verirken mümkün olan en fazla fonksiyonun kalmasına dikkat eder. Örneğin sadece baş parmağın işlevi elin tüm fonksiyonunun %50'sini oluşturur. üst ekstremite amputasyonunda seviyeler elden omuza doğru kısmi el ve parmak kayıpları, dirsek üstü amputasyonu, dirsek altı amputasyonu ve omuz seviyesinden tüm kolu kaybı şeklinde sınıflanır.

Üst ekstremite amputasyonları kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler. Özellikle dominant ekstremite olarak isimlendirilen çok kullanılan tarafa ait kayıp (sağlak ve solaklar için farklıdır) daha fazla fonksiyonel yetersizlik ve özürlülük demektir.

 

Parsiyel El ve Parmak Protezi

Elin ve parmakların, bir kısmının kaybedildiği durumda seviyeye ve teknik duruma göre silikondan veya mekanik protezler gerçekleştirmek mümkün olabilir. Bu konudaki kararı hastanın değerlendirilmesinden sonra protez teknikeri belirler.

 

Silikon Parmak Protezi 

Parmak ve el protezleri; ayak protezlerine göre gözle görülebilen organlar olduğundan estetik olarak daha uyumlu olması ve protez kullanıcısının tenine en yakın cilt renk eşlemesini yapabilmek için renk ton ayarı, kullanıcının üzerinde yapılması gereklidir. Bu şekilde yapılan protezler gerçeğe çok yakın olmakla birlikte tüy, tırnak ve tırnak üzerine oje sürmek mümkündür.

 

ProDigits Parsiyel El Protezi

Kavrama, bükme ve tutma özelliklerine sahip olan ProDigits protezi elde kısmi kayıp görülen durumlarda elin normal bir el işlevini görmesine imkan vermektedir. ProDigits elinin tamamını kaybetmeyen ancak bir kısmını kaybetmeden dolayı sorun yaşayan hastalar için tasarlanan çok özel bir cihazdır. Bu nedenle artık bu hastalar için sunulan teknolojinin tamamen değiştiğini söylemek artık hayal değil. 

 

Kişinin başparmağının veya başka herhangi bir parmağının olmadığı durumlarda fincan tutmak veya eline çatal almak gibi çok basit  işlemler dahi zor hale gelebilmektedir. Uzmanlar tarafından geliştirilen ProDigits cihazı sayesinde hastalarımız bu tür zorluklara veda edebilmektedirler. 

 

ProDigits kullanımından önce hastanın uzmanlarca klinik inceleme sürecine tabi tutulması gerekmektedir. Bu nedenle parmaklarınıza dair herhangi bir sorununuz varsa, Türkiye’deki temsilcimizle iletişime geçerek hayatınızdaki engelleri ortadan kaldırabilirsiniz. 

 

Cihazın soketleri her hasta için ayrıca ve özel olarak tasarlanır. Bu soketler sayesinde hasta ProDigits cihazına kolaylıkla adapte olur. 

 

Cihaz güce karşı hassas birimler veya elektrotlar aracılığıyla çalıştırılabilir. Sinyal alışının tespit edilebilmesi için önce sinyal noktaları belirlenir.

 

BioSim adı verilen yazılım ile uzaktan kontrol edilebilir. Cihazın detaylı opsiyonları sayesinde hasta dilediği zaman bilgisayarda yazı yazabilecek ve telefonun tuş takımlarına basabilecek modlara geçebilir.

 

ProDigits üzerinde kaplama ile de kullanılabilir. Teknoloji harikası olan bu eldiven kaplaması sayesinde cihazın nem ve toz gibi dış etkenlere karşı korunması ve bir ömür boyu kullanılabilir durumda olması sağlanabilir.

 

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Protez Uzmanı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Protez Uzmanı

Ortopedi ve Travmatoloji

Uzm. Protez Uzmanı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt