Yükleniyor
Akut Karaciğer İflası Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akut Karaciğer İflası Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Akut Karaciğer İflası Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Karaciğer İflası Nedir?
  • Akut Karaciğer İflası Nedir?
  • Belirtileri Neler?
  • Tedavi Süreci Nasıl?

Karaciğer İflası Nedir?

Karaciğer iflası yani yetmezliği, sahip olunan ve vücut için önemli bir role sahip olan karaciğerin, artık eskisi gibi işlevini yerine getiremediğinden dolayı hayati ölçüde tehlike arz edecek seviyede hastalık göstermesidir. Olabilecek en hızlı şekilde tıbbi bakım gerektirmektedir. Çoğunlukla siroz, hepatit C ve B, iltihaplanma ya da fibroz gibi çeşitli karaciğer hastalıkları sebebiyle zamanla ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalıklar neticesinde gelişen karaciğer hastalığı, kronik karaciğer yetmezliği olarak adlandırılmaktadır. Karaciğer yetmezliği bazen son evrelere kadar herhangi bir belirti, tepki göstermeyebilmektedir. Karın bölgesinde aşırı derecede sıvının birikmesi, mide bulantısı, halsizlik, gözlerde ve ciltte sarılık durumu, bacaklarda ödem ve bazı uzuvlarda kaşıntı en belirgin belirtiler olarak kendini göstermektedir.

Genelde erken teşhisinin yapılması ve sistemli bir tedaviyle kontrol altına alınarak hastanın iyileşmesi söz konusu olabilmektedir. Fakat gecikmiş, son evre karaciğer hastalığı veya siroz sahibi olan kişiler için karaciğer naklinin gerekebileceği gibi durumları da hatırlatmak gerekmektedir. Karaciğer yetmezliği çoğu zaman yavaş şekilde gerçekleşmekte olsa da, bazen oldukça hızlı yani akut bir halde de birkaç gün içerisinde kendini belli edebilmektedir. 

Akut Karaciğer İflası Nedir?

Herhangi bir karaciğer sorunu veya şikayeti olmayan insanların hiç beklenmedik bir anda gelişerek karaciğerlerinde oluşan fonksiyon kayıplarına denmektedir. Bu duruma genelde çok ender bir şekilde rastlanmaktadır.

Hastanın öyküsünde bir karaciğer rahatsızlığı olmamasına karşın ortaya çıkabilmektedir. Haftalar, hatta günler içerisinde hastalık durumu hasıl olabilmektedir. Doz fazlası ilaç tedavisi olan kişilerde veya yoğun zehirlenme gibi durumlarda kendini belli etmektedir.

Belirtileri Neler?

Akut karaciğer iflasına sebep olan en yaygın belirtileri sizler için derledik. Peki, akut karaciğer yetmezliğiniz olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

  • Kullandığınız yüksek seviyelerdeki alkolden sonra alınan ilaçların veya diyet dönemlerinizde aldığınız parasetamol içeriği olan bir ilaçtan dolayı zehirlenme gibi bir tepkiyle karşılaşmanız veya parasetamol ilacını overdose şekilde almanız durumlarında ortaya çıkabilmektedir.
  • Wilson hastalığı, ot, mantar yedikten sonra gelen zehirlenme durumu, eritici madde, güneş çarpması, hamilelik ve reye sendromu bu hastalığa neden olabilmektedir.
  • Anestezide kullanılan ilaçlar, bazı antibiyotik ilaçları, kalp ritminde değişkenliğe sebep olan ilaçlar, menopoz tedavisi ilaçları, hiper tansiyon ve alkol tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı olan alerjik reaksiyonlar da bu karaciğer iflasına neden olabilmektedir.
  • Hepatit B,A,E,D veya C gibi virüslerin vücuda girmesinden veya taşıyıcı olma durumundan dolayı olabilir.
  • Kemoterapi ve immünosüpresif tarzında tedavi edici yolların, bağışıklık sistemini bazı virüslere karşı hassas hale getirmesi sonucu vücuda giren özel virüs de akut karaciğer iflasına neden olabilmektedir.

Tedavi Süreci Nasıl?

Öncelikli olarak bu hastalığın tedavisi için hastanın öyküsü alınmakta ve fiziksel tıbbi muayenesi yapılmaktadır. Burada hastanın hikayesi gerçekten büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde göz, karın ve nörolojik muayenelere geçilerek hastalığın tespiti sağlanmaktadır. Hastalığın kaçıncı evresinde olduğu belirlendiği takdirde ise tedavi yöntemlerine geçilmektedir. Peki, bu tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Yoğun bakım ünitesinin takibinin sağlanması.
  • Ensefalopati belirtilerinin hassasiyeti konusu dikkate alınır ve hasta aktif bir şekilde izlenir.
  • Her saat başı çıkılan idrar, kan şekeri ve hayati işlevlerin izlenmesi gerekir.
  • Serumların günde belirli kez kontrolleri sağlanmaktadır.
  • Her gün gerçekleşen kan testleri, kandaki kreatin seviyelerinin istenmesi, albumin, kan pıhtılaşması ve protrombin gibi değerlerin ölçülmesi gerekmektedir.
  • Bunlara ek olarak bası yaralarında da önlenme gerçekleşmektedir.
Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler