Yükleniyor
Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?
  • Sigara içmenin, bedenimize ve sağlığımıza verdiği zararların yanında ruhsal sağlığımıza da zarar verdiğini biliyor muydunuz? 

Sigara içmek, bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülüklerden biridir. Sigara içmek, bir bağımlılıktır, nikotinin bağımlılık yapma oranı diğer maddelere göre daha fazladır. İnsanın beynini ele geçiren bu durum, aşılmaya çalışıldığında birçok kez başarısızlığa uğrayan bireyler tarafından, ruhsal hastalıklara da yol açabilir. İnsan, sigaraya olan bağımlılığından, hayatına ne denli bir kötülük yaptığının farkında olsa da, bu bağımlılıktan kurtulmaya çare aramak istemez. Bağımlılığın asıl olayı, vücudun nikotine ihtiyacından geçer. Vücut nikotine aşina olduktan sonra, kendine gelmek istemez. An ve an kendimize zarar verdiğimiz sigarayı içmeye devam ederiz. Sigarayı bırakmak isteyen bireylerin çoğunun, bu konuda başarısız olduğu görülür. Birçok yerde iradeye dayalı olduğu belirtilen sigara bağımlılığı, beynimize yapılan bu oyunu çözmekten geçer. Beyinde size ait olmayan düşüncelerin, sigarasızlığın stres yaratmayacağını bilmeniz farkındalığıyla yenilebileceği söylenebilir.

Sigara içmenin, bedenimize ve sağlığımıza verdiği zararların yanında ruhsal sağlığımıza da zarar verdiğini biliyor muydunuz? 

Sigaranın, ruhsal sağlığımıza ve bedenimize verdiği zararlar şunlardır:

  • Halsizlik ve iştahsızlık. Sigara içen bireylerin, gün içinde halsiz kalmaları ve uykularının gelmeleri muhtemel bir durumdur. İştahsızlık ise, kişinin sigaraya doyumuyla alakalı bir durumdur.
  • Sigara bağımlılığı özsaygınızı zedeler. Kişi, sigara tarafından yönetildiğini düşünüp, sigarayı bırakmaya karar verir. Sayısız bir şekilde sigarayı bırakmakta başarısız olan kişi, kendisine verdiği sözleri ve yeminleri tutamadığı için, kendini her şeye karşı mahcup hissedir. Bunun fazlası ise, psikolojik hastalıklara kadar gidebilir.
  • Nefes darlığı ve kalp krizi. Merdivenden çıkarken veya bir yokuşu tırmanırken ki soluk soluğa kalmanızda ki en büyük sebep sigaradır. Nefesinizin daralmasında ki sebep akciğerlerinizin neredeyse çökmüş olmasından ve damarlarınızın tıkanıklığındandır. Bu durum kalp krizine büyük risk taşır.
  • Kalp krizi geçirmeden önce, genellikle baypas ameliyatı olan kişiler, sigarayı bırakmazsa kalp krizi geçirme olasılıkları fazlalaşır.
  • Sigaranın cilt sağlığına da büyük etkileri vardır. Sigara içmeyen bireylerin, sigara içmediğini ciltlerinden bile anlayabilmekle birlikte, içen bireylerinse ciltlerinden sigara içtiğini anlayabiliriz. Cilt bozukluklarına maruz kalan bireyler, kendilerini kötü hissederler ve bu durum kişiyi stres altına sokar.
  • Ağız ve diş sağlığına olumsuz etkileri. Sigaranın dişlerinizi sarartmasına aşina olmanız muhtemeldir. Bu durumdan başka, diş etlerinize de zarar verir. Diş etlerinize giden kan dolaşımını yavaşlattığı için, diş eti problemleri de yaşarsınız.
  • Beyin kanaması riski. Sigara beyin kanama riskini artırır ve beyin fonksiyonlarınızı olumsuz yönde etkiler. Beyine başka etkileri de bulunmaktadır.
  • Hafıza kaybına neden olur, kişi gün içinde aniden bir durumu hatırlar ve yapmadığını fark eder.

Sigaranın sağlığa ve ruh sağlığınıza birçok zararlarını yukarıdaki maddelerde gördünüz. 

Bir an önce bırakmaya yönelik, çabalarda bulunmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler