Yükleniyor
Guatr Nedir?

Guatr Nedir?

  • Guatr Nedir?
  • Guatr Belirtileri
  • Guatr Hastalığının Tedavisi

Tiroid bezi her kişinin metobolizmasının sağlıklı bir biçimde çalışması için faaliyet gösteren bir yapıdır. Guatr tiroid bezinin büyümesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Guatr hastalığının nedenlerinin ülkemizde en yaygın biçimde görülme şekli iyot eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkmış olmasıdır. Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında bozukluk sonucunda da oluşan guatr hastalıkları bulunmaktadır. İyot eksikliği, metobolizmanın çalışma durumları ya da kişinin troid bezinde oluşan nodüllerden dolayı da bu hastalık ortaya çıkabilmektedir.

Guatr Belirtileri

  • Hastanın yüzünde ve gözünde belirli belirsiz zamanlarda oluşan şişlikler,
  • Halsizlik ve sürekli bitmeyen bir yorgunluk hali,
  • Hızlı ve tedaviye yanıt vermeyen saç dökülmeleri görülmesi
  • Sabah uyanıldığında ellerin şişmesi
  • Sinirlilik, çarpıntı
  • Boyunda gözle görülür derecede bir şişlik ya da büyüme ortaya çıkması

Guatr Hastalığının Tedavisi

Hormon salgılama durumlarına göre, nodüllerin ya da guatr hastalığının çeşitli tedavileri ortaya çıkmaktadır. Hangi çeşit tedavide karar kılınacağını belirlemeden önce hastadan hekimler kapsamlı tahliller istemektedir. Kan tahlili istenerek troid hormonu değerlerine bakılır. Hastaya ultrason çekimi yapılarak nodüllerin ve guatrın durumu izlenebilmektedir. Eğer hekim gerek görürse sintigrafi de isteyebilmektedir. Bu tahlillerin sonucunda nodüllerin salgıladığı hormonlara ve bu hormonların derecesine bakılarak ona göre tedavi yöntemi izlenilmektedir. Nodülün cinsine de bakılmaktadır. Eğer nodüller katı ise, hastadan biyopsi istenmektedir.

Nodül küçük ise ve hormon salgılamıyorsa ilaç tedavisi çoğunlukla yanıt vermektedir. Nodül büyük ise, önce ilaç tedavisine alınarak hormon değerlerinin istenilen duruma gelmesi sağlanmaktadır. Ardından iyotla ya da ilaçla tedavisi mümkün olmadığında da ameliyat önerilmektedir. Nodül 4 cm çapının üzerinde ise mutlaka guatr ameliyatı zorunlu olarak yapılmaktadır. Hipertroidinin oluşumunda ilaç tedavisinin ardından da ameliyat önerilebilmektedir. Nodül küçük olmasına rağmen hastada bir farkındalık ve rahatsızlık olması durumuna karşı da guatr ameliyatı önerilmektedir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın boyun kısmında 5 cm. lik bir kesi açılarak troid bezine ulaşım sağlanmaktadır. Hastalığın durumuna göre, troid bezinin bir kısmı ya da tamamı alınmaktadır. Ameliyatın ardından tolum tarafından korkulan ve yaygın bir inanış olan ses kısıklığı yaşanma olasılığı yüzde 3 gibi minimum düzeyde kalmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Muhammet Cabır Özdemir Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt