Yükleniyor
Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Ramazanda Sağlıklı Beslenme

  • Ramazanda Sağlıklı Beslenme
  • Peki bu süreçte nasıl beslenmeliyiz? 
  • Hangi Gıdalara Ağırlık Vermeliyiz ?
  • Peki Sahurda Hangi Tür Yiyecekleri Tüketmemeye Özen Göstermeliyiz ?
  • Sağlıklı İftar Sofraları Nasıl Olmalı Ve Nasıl Beslenmeli ?

Tüm İslam aleminin dört gözle beklediği,sofraların şenlendiği , ailelerin huzur bulduğu 11 ayın sultanı ramazan ayına girmemizle beraber uzun süre aç kaldığımız, beslenme sistemimizin değiştiği bu dönemde dengeli ve sağlıklı beslenmek çok büyük önem taşıyor.

Peki bu süreçte nasıl beslenmeliyiz? 

Normal günlerde bir öğün kaçırdığımızda, diğer öğünde veya ara öğünlerle bunu telafi etme şansımız oluyor fakat ramazan ayında böyle bir şansımız bulunmuyor . o yüzden önemli besin alacağımız iki öğün bulunuyor; iftar ve sahur..Özellikle sahur bizim için kahvaltı yerine yapabileceğimiz bir öğün olarak karşımıza çıkar. Öncelikle sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor böylelikle hem açlık süremizi azaltır hem de metabolizma hızını korumuş oluruz. Sahurda genellikle hafif ve az yağlı yemekler veya hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir.

Hangi Gıdalara Ağırlık Vermeliyiz ?

Sizi tok tutacak, gün boyu enerji verecek yiyecekleri dikkatte almanız gerekiyor .

Yumurta , peynir ,süt\yogurt gibi proteini yüksek gıdalar tüketebilirsiniz.

Lif alımınızı artırmak için bol domates , salatalık kuru meyveler (kayısı , erik, üzüm vb.) yiyecekleri tüketmemiz gerekmektedir.ayrıca fındık ceviz badem gibi çerezler sizleri hem tok tutar hem de sağlık açısından fayda sağlar.

Peki Sahurda Hangi Tür Yiyecekleri Tüketmemeye Özen Göstermeliyiz ?

Sahurda özellikle kızartılmış ve çok yağlı besinlerden , hamur işlerinden sucuk sosis salam gibi yiyeceklerden uzak durmalıyız . bu yiyecekler sağlık açısından uygun olmamakla birlikte tüm gece sizlere mide sorunları yaratabilir

Sağlıklı İftar Sofraları Nasıl Olmalı Ve Nasıl Beslenmeli ?

Uzun süre açlığın ardından iftar vakti birçoğumuz hızlıca yemek yemek gibi bir yanlışa düşüyoruz oysaki bu durum hiç sağlıklı değil. Bunun önüne geçebilmek için oruç 1 – 2 bardak ılık su ve birkaç hurma ile açılmalıdır ardından bir kase çorba ve pide ile devam edilmelidir. Daha sonra biraz ara verilip sonra yemeğe devam edilir yavaş yavaş ve küçük dilimlerle çiğnenmelidir.

İftarda; haşlama, ızgara , zeytinyağlılar, baklagiller,etli ve sebzeli fırın yemekleri tercih edilebilinir.bu yiyeceklerin yanında ayran yoğurt cacık meyve hoşafları kefir vb. bol bol tüketilmelidir.

Yemekten sonra hafif sütlü tatlılar kahve, çay ve meyve tercih edilip sağlıklı beslenmeye devam edilmeli. Böylelikle ramazan ayında bu besinleri tercih edildiğinde hem sağlık açısından hem de kilo kontrolü açısında rahat edilmiş olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Dyt. Kübra Kıran için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dyt. Kübra Kıran Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler