Yükleniyor

Sağlıklı Bir Diş Eti Nasıl Olmalıdır?

  • Sağlıklı Bir Diş Eti Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı Bir Diş Eti Nasıl Olmalı?

Sağlıklı bir diş etinin görüntüsü soğuk pembe renkte olmalıdır. Eğer bir kızarıklık varsa veya herhangi bir kızarmaya doğru giden bir yol varsa diş etlerimize kesinlikle bir rahatsızlık var demektir.

Fırçalarken, diş ipi yaparken, normal zamanlarda kesinlikle kanama olmaması gerekiyor. Aynı zamanda diş etleri dişlere sıkı bir şekilde yapışık olmalı.

Sağlıksız Diş Eti Neden ve Nasıl Oluşur?

Doğru bir fırçalama oluşturamadığımız zaman aldığımız gıdaların birikmesiyle ve aynı zamanda tükürük içerisindeki kalsiyumun bu gıdalarla birlikte çökelmesiyle taşlaşma oluşur ve oluşan taşlaşma artık fırçalamayla çıkmaz. Ardından sağlıksız bir diş eti ve ağız kokusuna neden olur.

Diş Taşları Temizlenmezse Ne Olur?

İçerisinde yoğun bakteri barındırırlar. Bu bakteriler zamanla kızarıklık, şişlik ve kanamaları başlatır. Bir zaman sonra bu bakteriler iyice kemiğe yayılır ve kemikte erimeler gösterir.

Kemik erimesinin ardından diş etleri çekilir ve dişler zamanla sallanarak kaybedilir.

Sağlıklı Bir Diş Etine Sahip Değilsek Ne Yapmalıyız?

Öncelikli olarak acilen bir diş hekimine başvurmalısınız.

Ardından genel bir sağlığa kavuşturulan diş etlerinin idamesi için günde en az iki kez fırçalama ve günde bir kez diş ipi kullanılması yapılıyor. Günde iki kez fırçalama dediğimiz sabah kahvaltıdan sonra ve özellikle ve özellikle akşam yatmadan önce diş ipini de akşam fırçasından sonra düzenli bir şekilde uyguluyoruz.

Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Doğru bir diş fırçalama için öncelikle fırçamızın üzerine küçük bir mercimek tanesi kadar macunumuzu alıyoruz. Aldıktan sonra bu şekilde öncelikle dişlerin üst kısmını böyle ileri geri hareketlerle arkadaki dişlerimin üst kısmını böyle ileri geri hareketlerle fırçalıyoruz.

Ondan sonra fırçamızı dış kısımlardan fırçalama yapacağız. Getiriyoruz dişlere kırk beş derece açı yapacak şekilde. Ne dik ne de tam yatay. Kırk beş derece açı yapacak şekilde getiriyoruz ve bu şekilde süpürme hareketi yapıyoruz.

Aşağı doğru süpürme hareketi yapıyoruz. Süpürme hareketi yapıyoruz ve bunu yaparken içimizden sayıyoruz. Bir, iki, üç, dört, beş, altı. Bir, iki, üç, dört, beş, altı. Bu şekilde altıya kadar sayıp, bütün dişlerin dış yüzeylerini güzel bir şekilde fırçalıyoruz.

Dış yüzeyleri olduğu gibi aynı zamanda iç yüzeyleri de var. Buraları da yine aynı şekilde gösterme gibi bir, iki, üç, dört, beş, altı. Bir, iki, üç, dört, beş, altı diye fırçalıyoruz.

Ön dişlerin iç kısmına geldiğimiz zaman ağız içerisinde bu şekilde yerleştirmem mümkün olmuyor. Onun için diş fırçamızı bu şekilde dik tutuyoruz ve yine aynı. Bir, iki, üç, dört, beş, altı, bir, iki, üç, dört, beş, altı.

Bu şekilde ön kısımların iç kısımlarında bu şekilde temizliyoruz.

Diş İpi Kullanımı Uygulamalı Gösterimi

Evet, diş ipi kullanırken öncelikle otuz ile elli santim arasındaki bir diş ipini alıyoruz.

Böyle orta parmaklarımıza doluyoruz. Yine aynı şekilde burayı da orta parmaklarımıza doluyoruz. İşaret ve baş parmaklarımızın arasına küçük bir diş ipi miktarı kalıyor. Bu diş ipi ile geliyoruz iki tane dişimizin arasına yerleştiriyoruz.

Sağ, sol hareketlerle dişlerinin arasına yerleştiriyoruz zorlandığı zamanlarda.

 

Bunu yaptıktan sonra dişlerimizi c şeklinde çevreliyoruz. Sağ sol hareketler yaparak temizliyoruz. Bunu tüm dişlerimizin arasına yapıyoruz.

Bu makaleyi yazmış olan, Dt. Sait Albayrak için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dt. Sait Albayrak

Diş Hekimi

Dt. Sait Albayrak Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt