Dental İmplant Nedir?
- Dental İmplant Nedir?
Dental İmplant Nedir?
Titanyum metalinden üretilmiş, çene kemiği içerisine yerleştiren, dişin kökünü taklit eden metal yapılardır.
Neden İmplant Tedavisini Tercih Etmeliyiz?
Implantı kullanmadığımız zaman şöyle bir seçenekler çıkıyor karşımıza. Bir kaplama yaptırmamız gerekiyor. Kaplamanın yani kaplama köprü dediğimiz işin mantığı şuradan geçiyor.
Diğer iki tane dişiniz küçültülerek üzerine var olan boşluğu dolduracak bir diş elde ediyoruz. Gerçek daimi dişlerimizi küçültüyoruz. Yani onlara bir zarar oluşturuyoruz ve üzerinde bir kaplama geçiriyoruz. Implantta ise hiç böyle bir şeye girişmiyoruz.
Eksik olan kısımdaki dişlerin yerine vidaları yerleştiriyoruz. Yani halk arasında vida diye bilinen titanyum metalin üretilmiş implantları yerleştiriyoruz ve üzerlerine gerektiği kadar dişi yerleştiriyoruz. Başka bir seçenek de şöyle ilerliyor.
Diye halk arasında bildiğimiz total veya parsel protezlerin yerine bu implantları yerleştirerek normal bir diş fonksiyonunda oluşturabilecek dişler elde edebiliyoruz. Çünkü diş köklerinin taklit ettikleri için normal bir diş gibi üzerine yine protezlerimizi yapabiliyoruz ve yaptığımız protezler normal bir dişlerin çiğneme kuvvetleri ortalama kırk altmış kilo arasında değişir. Yine aynı şekilde implant üzerine yapılan dişler de kırk elli kilo arasında değiştiği göstererek normal bir hayat standartları çerçevesinde yemek yememizi sağlayabilir.
İmplant Ameliyatı Zor Mudur?
Bu implant ameliyatları sürecinin tam bir net saati olmamakla birlikte kişiden kişiye değişmekle birlikte ameliyatları kesinlikle ağrısızdır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlarımız kesinlikle ağrısız gerçekleşir. Hatta biz farklı bir sistem daha kullanıyoruz şu an kliniğimizde. Kullandığımız sistemde implant ameliyatı sonrasında dahi çok minimuma düştüğünü gördük. Daha önce denediğimiz sistemlerde hastalarımızda bu şekilde geri dönüşler aldık. Yani implant esnasında ve implant sonrasında ağrıları minimum şekilde yaşıyoruz artık. Gelişen sistemler, gelişen anestezi teknikleri bizlere bunları verebiliyor.
İmplant Yaptırmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Bu yaş sınırlaması sadece şu şekilde var. On sekiz yaşı diyoruz genelde biz buna. Yani kemik gelişimini tamamlamış her birey. Eğer var oluyorsa kemik bulunan kemik implant her türlü yerleştirilebilir. Yüksek ileri yaşlarla ilgili herhangi bir sınırlama yok.
İmplant Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?
Ameliyat sonrasında minik kanamaların gözükmesi, sızıntı halinde, kanamaların gözükmesi çok normal. Bu kanamalar oluştuğu zaman kesinlikle ve kesinlikle tükürmüyoruz.
Yutkunuyoruz ya da çok yavaş bir şekilde lavaboya bırakıyoruz. Çünkü orada var olan pıhtılaşmayı asla bozmuyoruz. Sigara kullanımı kesinlikle dört altı gün sigara kullanımı önerilmiyor. Çünkü orada var olan açık bir yara var ve sigara o yaranın iyileşmesini her zaman için geciktirecek. Ağrımız, sızımız, şişlikler, morluklar, bunun gibi şeylerin oluş çok normal. Bunun için ilk yirmi dört saat soğuk buz kompresi yapıyoruz. Beş dakika koyuyoruz, beş dakika bırakıyoruz. Beş dakika koyuyoruz, beş dakika bırakıyoruz. İlk yirmi dört saati bu şekilde atlatıyoruz.
Aynı şekilde doktorunuzun reçete edeceği ilaçları düzenli, nizam bir şekilde kullandıktan sonra herhangi birçok ciddi komplikasyonlarla karşılaşmıyoruz.
Ameliyat Sonrası Normal Hayatımıza Ne Zaman Devam Edebiliriz?
Genellikle ilk yirmi dört saati biz istirahat olarak öneriyoruz.
Sonraki süreçte normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
İmplantımızı Kaybedersek Ne Yapmamız Gerekiyor?
Yüzde doksan dokuz bütün firmalar implantları ömür boyu garantili olarak satarlar ve bu şu demek oluyor. Siz kendinize bir adet implant aldığınız zaman yaşam boyunca o implant sizinle birlikte olacak demektir. Kaybedilse dahi yerine tekrardan var olan kemiğe yenisi yapılacaktır.
Herhangi Bir Rahatsızlığı Olan İnsanların İmplant Yaptırması Uygun Mudur?
Bu konularda genelde bir uzman hekim görüşü, uzman hekim konsültasyonu alıyoruz. Ama şöyle özetleyebilirim olayı eğer kontrol altında bir rahatsızlık söz konusuysa yani her şey kontrol altında, normal hayatına devam edebiliyorsa eğer implant yaptırmasında herhangi bir sakıncası yoktur.