Yükleniyor

Diş Kaplama Nedir?

  • Diş Kaplama Nedir?

Diş Kaplama Nedir?

Diş kaplaması dişlerin bir miktar küçültülüp ölçülerinin alınıp dişlerin üzerinin bir maddeyle kaplanması işlemidir.

Diş Kaplama Neden Yapılır?

Öncelikli olarak çok büyük bir diş çürüğü varsa, var olan çürüğün tedavisi, dolgu ile yapılamayacak kadar büyükse eğer, bu dişlerimizi kaplama yaparaktan, dişlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabiliyoruz. Benzer bir şekilde daha önceden yapılan çok büyük bir dolgu varsa ve diş kırılmışsa veyahut da travma gelerekten diş kırılmışsa yine kalan diş dokusunu korumak adına kaplamayı tercih edebiliriz.

Dişimiz kaza ara çekildi veyahut da çekilmesi gerekti. Var olan boşluğu doldurabilmek adına önündeki ve arkasındaki dişleri küçülterekten köprü sistemiyle yine kaplamalar yaparak var olan boş dişi yerini doldurabiliyoruz.

Bir diğer seçeneğimiz de şöyle çıkıyor karşımıza. Eğer hastamızın implant yaptıracak yeterli maddi durumu yoksa yine kaplamaları tercih ederekten var olan boşlukları doldurabiliyoruz. Kaplamayı iki amaçlı yapıyoruz. Bir fonksiyonel iki de estetik kısmı. Fonksiyonel kısmından şimdi bahsettik.

Sıra estik kısımda. Eğer dişlerimizde beyazlama ile giderilemeyecek şiddetli renklenmeler varsa yine aynı şekilde kaplama tedavilerini uygulayabiliyoruz.

Tamamen estetik amaçlı olaraktan dişleri beyazlatmak için kaplamaları tercih edebiliriz. Bir diğer seçeneğimiz de şu şekilde. Eğer çapraşıklık, diş bozukluğu, diş eğrilikleri gibi şikayetleriniz varsa ve bu şikayetlerinizi düzeltmek için tedavi yani diş dili tedavisini tercih etmiyorsanız yine aynı şekilde kaplamayı kullanabiliriz. Daha önceden yaptırılmış kaplamalardan mutlu değilsek eğer yine kaplamaların yenilenip estetik olarak daha güzel bir kaplama oluşturulabilir.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle diş yapısı baz alınaraktan uzman hekim tarafından nasıl bir kaplama çeşidi yapılacağına karar verilir. Verilen karar doğrultusunda dişin veya dişlerin gerek görüldüğü kadar belki bir miktarını belki tamamı küçültülerekten küçültme işlemi tamamlanır. Ardından bu küçülen dişlerin ölçüleri alınır ve alanında uzman olan teknisyenlere gönderilir. Daha önceden verilen karar doğrultusunda zirkonyum mu, porselen mi, metal alt yapılı porselen mi, nasıl bir karar aldıysak bunu iletiriz ve teknisyenden sonra işler bize gelir. Bu yapılan çalışmaların ara aşamalarında hasta ara ara kliniğimize davet edilir. Bu davetler sırasında hastanın işlemlerinin provası yapılır.

Nasıl yürüdüğü görülür. Hastanın memnuniyetine sunulur. Ortalama iki dört seans arasında kaplama işlemleri tamamlanmış olunur.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Lamine Vener Porselenler var. Bunlar yüksek basınçlı oluşturulmuş porselenlerdir. Çok ince bir yapı içerir. Dişin üzerinden çok minimal aşındırma yaparaktan estetik, beyazlatma amaçlı kullanılabilmektedir. Onun ardından porselen kaplamalarımız var. Yani dişin tamamı üzerine geçirilen hiçbir metal içermeyen porselen yapılar.

Metal altyapılı ve üzerine de porselen yığarak oluşturulan kaplamalarımız var ve son seçeneğimiz de genelde halk arasında çok çok fazla bilinen zirkonyum kaplamalar var.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Şimdi sizlere zirkonyumun avantajlarını ve dezavantajlarından bahsedeceğim. Öncelikli olaraktan zirkonyumun metal altyapılı porselenlere göre avantajı şu şekilde diş etlerinde herhangi bir iritasyon yapmaz.

Diş etlerinde herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmaz. Bu da şu demek oluyor. Diş eti sağlığı açısından zirkonyumlar çok daha kabul edilebilir düzeyde ve tercih edebileceğimiz bir madde oluşturuyor artık bizim için ve zirkonyum metallerinin ışık kırılganlıkları metal alt yapılı personele göre çok daha iyi olduğu için estetik açıdan bize istediğimiz şeyi tam olarak veriyor.

Sağlamlık açısından zirkonyum maddesi sağlıklı ve sağlam olduğu için arka diş bölgelerinde de kullanabiliriz. Genelde estetik açıdan ön bölgede kullanılması önerilir ama sağlamlığı çok iyi o0lduğu için arka bölgede de güvenerekten kullanabilirsiniz.

Lamine Diş Kaplama Nedir?

Laminelerin tercih edilmesindeki en önemli etken estetik. Kendi dişlerimizde ciddi renklenmeler varsa bunları lamine ile komlanse edip beyazlatmada sonuç olamazsak lamine tedavisini tercih edebiliyoruz. Lamineleri yaparken çok az miktarda aşındırma veya hiç aşındırma yapmamıza dahi gerek kalmaya biliyor.

Diş Kaplama Tedavisi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Dişleri yapıştırdıktan sonra 1 hafta 10 gün arasında hafif ağrı, sızıların olması gayet normal. Ağrı kesiciler alınabilir. Dişlerimizi hastamıza teslim ettikten sonra genel kanı 5 ila 10 yıl arasında bu kaplamalar hastamıza hizmet verebilecektir. Sürecin uzun ya da kısa olması hastanın yaptığı bakıma göre değişmektedir.

Diş Kaplama Sonrası Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Fırçalamamızı günde en az 2 kere ihmal etmiyoruz. Kaplamalarımıza özel diş ipi verilirse düzenli olarak kullanıyoruz.

Diş Kaplama Fiyatı Nedir?

Yapılacak işlemin uzunluğuna ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. 

Bu makaleyi yazmış olan, Dt. Sait Albayrak için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dt. Sait Albayrak

Diş Hekimi

Dt. Sait Albayrak Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler