Yükleniyor
Regl Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Ağrısı Neden Olur?

Regl Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Ağrısı Neden Olur?

  • Regl Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Ağrısı Neden Olur?
  • Regl Ağrısı Nasıl Geçer?
  • Regl Sanıcı Nasıl Anlaşılır?

Kadınlar her ay regl olmaktadır. Kimisi için bu dönem ağrısız ya da az ağrılı geçerken kimisi için de bu ağrı oldukça şiddetlidir. Regl halk arasında aybaşı ya da adet olarak da bilinir. Regl zamanlarında özellikle karın altında, kasık bölgesinde, bel bölgesinde şiddetli kramplar görülür. Bunlara ek olarak baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi yan etkilerde görülebilmektedir. Peki, regl ağrısı neden olur?

Regl sırasında ağrı oluşmasının birçok nedeni vardır. Regl denilen olay aslında, rahmin duvarının döllenmemesi sonucunda, vücut tarafından atılması ile oluşur. Rahim aslında bir kas dokusudur. Regl ise, bu kas dokusunun iç tarafını çevrelemiş olan yumuşak duvarın vücuttan atılmasıdır. Bu nedenle rahim kasılır ve regl ağrıları oluşur. Rahmin kasılmasını sağlayan hormon Prostaglandin’dir. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek ise, regl sancısı da o kadar şiddetlidir.

Regl Ağrısı Nasıl Geçer?

Kadınların her ay başına gelen regl bazen çok şiddetli olmaktadır. Kadınlarda regl ağrılarını hafifletmek ve geçirmek için çareler aramaktadır. Regl ağrısını azaltmak için yapılacak bazı uygulamalar şunlardır;

  • Sıcak uygulamak regl için önemlidir. Sıcak su torbası, sıcak bir havlu ya da sıcak duş regl ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur.
  • Düzenli olarak spor ve egzersiz yapılmalıdır. Spor yapmak endorfin salgılamasını artırır ve adet sancısının azalmasında etkilidir. Bisiklet sürmek, yüzmek, yürümek gibi basit egzersizler yapılabilir.
  • Karın bölgesine yapılan masaj regl ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
  • Magnezyum, B vitamini ve balık yağı gibi vitaminlerin regl ağrısını azalttığı gözlemlenmiştir.
  • Regl sancıları için akupunktur önemli bir alternatiftir. Ağrıyı azaltmada etkilidir.
  • Bazı bitki çayları regl sanıcısını azaltmaya yardımcı olur. Bu çaylar; sarı kantaron, adaçayı, nane çayı, çıvan perçemi gibi çaylardır. Bu çaylar aynı zamanda ödem atmaya da yardımcı olur.
  • Regl sanıcısı sigara içen kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Sigarayı bıkanlarda sancıda azalma görülmüştür.
  • Yoga, meditasyon, pilates gibi uygulamalar kasların gevşemesine sağlarken vücutta ki ağrıyı hafifletir.
  • Lif içeren gıdalarla beslenmek adet sancılarını azaltır.
  • Özellikle adet dönemlerinde tuzu azaltmak adet sancılarının hafiflemesini sağlar.
  • Cenin pozisyonunda yatmak karın kaslarının rahatlamasını sağlar. Sıcak uygulama ve ağrı kesicilerle birlikte çok faydalı sonuçlar verir.

Regl Sanıcı Nasıl Anlaşılır?

Peki, regl sanıcısı nasıl anlaşılır? Regl dönemi başlamadan önce kadınlarda bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler sayesinde kadınlar regli olacağını anlamış olur. Regl dönemi başlamadan 4-5 gün önce az miktarda kanama görülebilir. Reglin en belirgin belirtisi karında görülen ağrıdır. Kadınlarda bu dönemde tatlı yeme isteği artar. Bu dönemde rahim içi kasılmalar arttığı için karın ve kasık bölgesinde ağrılar ve kramplar oluşur. Bu durum bazen dayanılmaz bir hal alır. Her kadında aynı belirtiler görülmez. Hatta bazı kadınlar regl döneminde hiçbir ağrı hissetmez.

Bu dönemde kadınlarda ruhsal değişkenlikler gösterebilir. Bunun yanı sıra göğüslerde şişkinlik veya sertleşme hissedilir. Regl döneminde yeme alışkanlıkları değişir. Bazı kadınlar bu dönemde tatlı yeme isteği duyarken bazıları ekşi ürünler yemek ister. Yine genetik yapınızda regl ağrılarında önemli etkenlerden biridir. Adet sancıları adetten 2-3 gün önce belirti vermeye başlar ve adet dönemden 3 -4 gün sonra azalma gösterir.

Adet sancılarınız dayanılmaz seviyelere ulaşıyorsa eğer mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Çünkü bu ağrıların sebebi miyonlar, yumurtalık kisti, rahim içi yapışıklık, genital enfeksiyonlar ya da polip gibi çeşitli rahatsızlıklar olabilir. Her ay dayanılmaz ağrılar yaşayan kişiler gecikmeden uzmandan destek almalıdır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Hakan Çakıcı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Hakan Çakıcı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt