Kendinizi Sevmemenin Ruh Sağlığınıza Etkileri
- Kendinizi Sevmemenin Ruh Sağlığınıza Etkileri
- Bu durumun beden ve ruh sağlığına zararları bulunmaktadır. Bu zararlar ise şunlardır:
İnsan kendini temel bir sebebe bağlayarak kötülemek istemez. Kişinin zihninde olan bitenlerden habersiz birçok insan “Bu da nasıl sevmez kendini” diye sitemlerde bulunabilir. Zihin dedik, örnek verecek olursak mesela bir problem bulunuyor, bu problemi abartılacak seviyeye getirilip imkansızlaştırılıyor. Kendini sevmeyen insan çözüm üretmeye odaklanmaz, çözümü abartıp çözümsüz hale getirmeye bayılır. Bu durumsa zihnimizin karışıklığına ve ruhumuzun huzursuzluğuna sebep olur. Bu durum basit bir örnektir, kişinin çocukluğunda yaşadığı travmalar, işitmeye alıştığı sözler ve yetiştirilme tarzı bu konunun belki de dikkate alınmayan başlıca sebebidir. Bunun yanında kişinin kendini sevmeme durumundan ötürü, başka psikolojik hastalıkları da ortaya çıkabilir. Kısacası kişi ruhani bir savaşın içine girmiştir ve oradan kurtulması farkındalıkla gerçekleşecektir. Çoğu kişi kendini sevmeme sorunsalını, aynada ki güzel olmama veya çirkin gözükme durumundan ötürü olduğunu zanneder. Oysa günümüzde yakışıklı olma ve güzel gözükme kavramı, filmlerde ve dizilerde oynayan rol modellerden, artist ve oyunculardan ibaret yansıtılır. Bilinçaltımızda ki yakışıklı olma ve güzel gözükme kavramı bu söylenen isimlerden ibarettir. Sosyal medyanın bilinçaltımıza verdiği kodları asla hissedemeyiz ve bu nedenle kendimizi çirkin kılarız. Lafın kısası her insan güzel yaratılmıştır, yeter ki görmeyi bil, farkında ol. Kendini sevmeme sorunsalı bir çeşit hastalıktır, bu sorun genellikle kişinin ergenliğinde başlar. Kişi, farkındalığı ve insan ilişkileri yerinde olmadığından ve buna yakın birçok sebepten ötürü kendini sevmez. Bunun yanında birçok durumda cesaret edememe, konuşamama, isteksiz olma, kendi kendine konuşma durumları ortaya çıkar. Oysa insan farkındalığını kazanabildiği taktirde kendini sevmeye dayalı birçok faktör elde eder.
Bu durumun beden ve ruh sağlığına zararları bulunmaktadır. Bu zararlar ise şunlardır:
- Ruhsal hastalıklara büyük zemin hazırlar. Kişi kendini değersiz kıldığında, depresyona açık bir hale gelir. Bu durum sağlık açısından mühim bir olaydır.
- İnsan ilişkilerinde ki zayıflıkları, odaklanamama ve rahat olamama gibi hissiyatlar yaratır. Odaklanamamalarında ki sebep, karşısındaki kişiye göre kendini daha yetersiz gördükleridir. Bu durum, kişinin hafızasını da kötü yollara itebilir.
- Uyku problemleri yaşarlar. Kişiden kişiye değişen, uyku problemleri, fazla uyku ile uyku uyumamak arasında gelip gider. Bu kişiler güne dinç başlayamadıkları gibi, içindeki huzursuzlukla uyanırlar. Uyku uyuyamayan bireyler ise, kendilerini sürekli aç hissederler ve bu durum obeziteye neden olur.
- Obeziteye zemin hazırlar. Kendini sevmeme durumu, obeziteye zemin hazırlayabilir. Çoğunlukla, iştah açıcı sorunlar yaşayan bireyler, yemek yeme isteğinden kendilerini alıkoyamazlar.