Asperger Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
- Asperger Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
- Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
- Asperger Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
- Asperger Sendromunun Tedavisi
Asperger sendromu daha çocukluk yıllarında başlayan ve zamanla daha da gelişen bir rahatsızlıktır. İlk başlarda içe kapanıklık başlar, ardından iletişim kurmada güçlükler ve beceri güçlüğü baş gösterir. İlk olarak Doktor Hans Asperger tarafından tanımlandığı için bu isimle anılmaktadır.
Asperger sendromunun genel belirtileri otizm ile benzerlik gösterdiği için 2013 yılında Otizm Spektrum Bozukluğu sınıfına dâhil edilmiştir. Otizmden farkı ise dil veya konuşma becerilerinde gerileme göstermemesi ve çocuklarda daha ileri yaşlarda ortaya çıkmasıdır.
Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asperger sendromlu çocuklarda görülen en tipik belirtiler şunlardır:
- Sohbeti başlatma ve sürdürmede zorlanma
- Sosyal becerilerde eksiklik
- Rutini sevme
- Aşırı içe kapanıklık
- Tekrarlayıcı davranışlar ve konuşmalar
- Göz kontağı kuramama
- Resmi bir konuşma sergileme
- İlgili olduğu konuda aşırı detaycılık
- Yaşıtlarına göre motor becerilerinde zayıflık
- Empati eksikliği
Bu belirtilerin birinin görülmesi tanı konması için yeterli değildir. Birkaç belirti ile birlikte ciddi sosyal problemler yaşayan bir çocuğun mutlaka uzman doktor veya psikologlar tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Asperger Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Asperger sendromu sıklıkla 4-11 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Bu yaş grubuna dâhil çocuklarda sosyal etkileşimde bozukluk, bilişsel gelişim geriliği, tekrarlayıcı davranış biçimleri, aşırı içe kapanıklık belirtileri aranır. Çocukların farklı ortamlardaki motor gelişimleri, öğrenme yetenekleri, yaşam becerileri, güçlü ve güçsüz yönleri saptanır.
Asperger sendromunda erken tanı çok önemlidir. Yetişkinlere tanı koymak çok daha zordur.
Asperger Sendromunun Tedavisi
Asperger sendromu yaşam boyu devam eden bir durumdur. Tamamen tedavi eden bir yöntem henüz bulunamasa da belirtileri büyük oranda azaltılabilir.
Asperger sendromlu çocuğun diğer çocuklarla sosyal etkileşimi artırılmalıdır. Çocuğa ve aileye verilecek özel eğitimler, çocukların kendilerini geliştirip toplumda etkin bireyler haline gelmelerini sağlar. Tedavi, çocuğun sosyal ve iletişim becerilerini geliştirerek onu toplumsal hayata kazandırmaya yöneliktir.
Asperger sendromlu çocuklar için okul eğitiminde bakmanız gereken nitelikler:
- Dikkat üzerine yoğunlaşmış çalışma grupları
- İletişim uzmanına sahip olması
- Sosyal etkileşime uygun olması
- Çocuğun özel ilgi ve yeteneklerine önem vermesi
- Bireysel eğitim programı içermesi
- Danışmanlık hizmeti
- Empati yeteneğini geliştirme üzerinde durulması
Ailelerin, çocuğun okuldaki ve sınıftaki durumundan haberdar olması önemlidir. Öğretmenleri ile sık sık iletişim kurarak çocuğun gelişimini yakından takip etmelidir.
Çocuğun gelişim düzeyi ve durumuna göre önerilen eğitimi evde de sürdürülmelidir. Bu eğitim çocuğun bireysel ihtiyaçları ve ailesinin imkânları göz önünde bulundurularak ayarlanır.