Yükleniyor
Baş Ağrısının İlaç Dışı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş Ağrısının İlaç Dışı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Baş Ağrısının İlaç Dışı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Bir Uyku Düzeni Oluşturun
  • Yeterli Su İçin
  • Bitkisel Çaylardan Faydalanın
  • Soğuk veya Sıcak Su Torbası Uygulayın
  • Masaj

Baş ağrınızı tedavi etmek için ilaç kullanmadan pek çok yöntem deneyebilirsiniz. Makalemizde sizlere bu yöntemlerden bahsedeceğiz. İşte baş ağrınız için ilaç dışı yöntemler;
 

Bir Uyku Düzeni Oluşturun

Elbette uyku ile baş ağrıları arasındaki ilişki açıktır. Uykusuzluğun baş ağrısını tetikleyebileceği gibi, çok fazla uyumak hem baş ağrılarını hem de vücut ağrılarını tetikleyecektir. Toplam uyku saatleri yeterli gibi görünse de, aralıklı uyku da tam bir dinlenemediğiniz için baş ağrısını artırabilir. Sık sık baş ağrınız varsa mutlaka uykunuzu düzenlemeli ve yeterince uyumalısınız. Özellikle karantina sürecinde gece uykusuz oturmak ve gün içinde çok geç kalkmak baş ağrılarını tetikleyecektir. Bizim önerimiz; Düzensiz uyku saatlerinizi düzenleyerek, gündüz uykusunu uzatmadan sadece 20 dakika canlandırıcı bir uyku yapın ve çok baskılayıcı ise, daha fazla gündüz uyumasına izin vermeyin.

Yeterli Su İçin

Yetersiz su tüketimi, baş ağrısını tetikleyen dehidrasyon olarak da adlandırılan vücudun susuz kalmasına neden olur. Özellikle havanın sıcak olduğu dönemlerde vücudumuz deriden buharlaşmaya ve solunum yolu ile 500-700 mililitre su kaybına neden olur. İdrarla en az 1 litre su kaybedecek bir kişi günde en az 2-2,5 litre su tüketmelidir. Suyu içmekte güçlük çeken kişilere suyu tatlandırarak içmeleri tavsiye edilebilir. Elma, armut, ayva veya limon gibi meyvelerin tatlı ve kuvvetli aromasını her gün sabahları taze olarak hazırlanacak 1,5 litre suya koyun ve bekletin. Bu suyu her zaman yanınızda tutarak bir içecek gibi yavaşça tüketin.

Bitkisel Çaylardan Faydalanın

Uzun süredir kullanılan ve faydalı etkileri bilinen bazı bitki çayları da baş ağrılarını gidermek için kullanılabilir. Rahatlatıcı etkilerinin yanı sıra antioksidan özellikleri de ek faydalar sağlar. Özellikle papatya, zencefil, adaçayı ve yeşil çay ağrı kesiciler kadar işe yarayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu bitki çaylarının tek başına hazırlanıp taze olarak tüketilmesi gerektiğidir. Bitkileri karıştırmak ve / veya uzun süre saklamak da zararlı olabilir çünkü bazı zararlı etken maddeler oluşabilir. Bitkisel çaylar bir süre kaynatıldıktan sonra yaklaşık 85-90 dereceye kadar hafif soğutulmuş yeterli miktarda suya konularak ve 2-3 dakika bekletilerek hazırlanmalı ve tamamı tüketilmelidir. Artan miktar dökülmelidir.

Soğuk veya Sıcak Su Torbası Uygulayın

Baş üstü, şakak ve alın bölgesine soğuk su torbası sürmek özellikle migrende baş ağrılarına iyi gelecektir. Ancak bu uygulama sırasında hastanın genel vücut ısısının normal olması ve soğuk olmaması gerekmektedir. Zaten soğuk ve soğuk olan kişilere soğuk su torbası uygulamak baş ağrısını artırabilir. Boyuna ve üst sırt kaslarına sıcak su torbası uygulanması ağrıyı azaltabilir veya rahatlatabilir ve bu uygulama gerilim tipi baş ağrılarında daha etkili olacaktır. Her iki uygulama için de önemli olan nokta soğuğun veya sıcaklığın cilde zarar vermeyecek ve yakmayacağıdır. Sıcak gibi soğuk da cildi yakabilir ve zarar verebilir.

Masaj

Birçok insan masajın baş ağrısına iyi geldiğini zaten deneyimlemiştir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bazı insanlar ağrı sırasında "allodini" adı verilen yüze veya kafa derisine dokunduklarında ağrı hissederler. Allodini hastalarına masaj yapılmamalıdır çünkü ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Allodini yoksa şakaklara, kaş aralarına, kafa derisine ve ense bölgesine çok fazla basmadan yapılan tatlı-sert dokunuşlar ve vuruşlar ağrıyı azaltabilir veya rahatlatabilir. Ancak çok sert bastırma, sürtme veya sıkma şu an için rahatlatıcı gibi görünse de daha sonra kasların sertleşmesine neden olacağı için ağrıyı daha da artırabilir. Boyun kaslarına yapılan masaj biraz daha dikkatli olunması gereken bir durumdur. Mümkünse en iyisi profesyonel bir masaj yaptırmaktır. Boyun kaslarında spazm veya boyun düzleşmesi, sık duruş ve oturma bozuklukları nedeniyle çok sık görülen bir durumdur ve bu bölgeye yanlış masaj yapılması, spazmları artırabilir ve ağrıyı artırabilir. Boyun ve sırt kaslarına çok sert bastırma, sürtme veya sıkma yapılmamalıdır.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Levent Kor için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Levent Kor Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt