Yükleniyor
İnvaziv Lobüler Karsinom Nedir?

İnvaziv Lobüler Karsinom Nedir?

  • İnvaziv Lobüler Karsinom Nedir?

İnvaziv Lobüler Karsinom pek karşılaşılmayan bir nadir meme kanseri tanısıdır. 10 meme kanseri olan kadının sadece birinde görülmektedir. Bu kanser tipinde her iki meme lobunda yer alan kanserli hücre zarları diğer hücreler ile bir arada bağdaşık şekilde meydana gelmektedir. En çok 45 yaş üstü bayanlarda karşılaşılan durumdur. Karşılaşılan 10 hastadan birinin 45 yaş üstü kadın olması, istatistik bilgilerini bu yönde etkilemektedir. Bu hastalığa yakalananları sadece kadın olarak değerlendirmek yanlış olmaktadır. Çok nadir de olsa erkek hastalar da İnvaziv Lobüler Karsinom meme kanserine yakalanabilmektedir.

Bu kanserli hücre kendini yumru şekilde gösterir. Fakat bazı durumlarda kendini gizleyerek mamografide ve emar sırasında görünmez. Tanı konulmanın güçleştiği bu durum hastalığın ilerlemesine zemin hazırlamaktadır. Kendini göstermeyen kanserli hücre yapıları meme dokusunu sertleştirerek memenin görüntüsünü değiştirebilmektedir. İnvaziv Lobüler Karsinom meme kanserinin tedavisi cerrahi operasyon ile kanserli dokunun çıkarılmasıyla oluşmaktadır. cerrahi operasyon sonucunda kanserli dokunun evrelerine göre, hastanın radyoterapi, kemoterapi, biyolojik terapi alması muhtemeldir. Bu terapi çeşitlerini hastalığın ilerleme evreleri belirlemektedir. Kanser hücreleri östrojen hormonlarına zarar vermiş ise, ameliyat sonrası bayanlarda östrojen tedavisi de uygulanmaktadır. Bu tedavi hormon tedavisi kapsamında vücuda hormon alınması ile oluşmaktadır.

Meme kanserleri içerisinde görülme oranı yüzde onluk dilimi kapsadığı için bu vakalarda dünya genelinde az rastlanmasından ötürü ülkemizde de hemen hemen yok denecek kadar azlık gösterilmektedir. İnvaziv Lobüler Karsinom, duktal karsinomdan sonra görülen bir meme kanseri türü olarak karşımıza çıkmaktadır. El ile muayenede tanı koymak imkansızdır. Mamaografi durumlarında da bazen görülmeyecek kadar küçük yapılarda olabildiklerinden tanı koymak zorlaşabilir. Bu kanser türü memede sinsi bir şekilde, varlığını göstermeden ve bulgularını belli etmeden ilerlemektedir. Sessizce ve belirti göstermeden meme dokusuna yerleşebilmektedir. Kanserli tümör meme yapısında ayrıca bir kitle oluşumuna sebebiyet vermez. Bulunduğu yere yapışarak meme dokusunun bir parçası içerisinde hareket eder ve memede zaman içerisinde sertleşmeye neden olur. Zamanında fark edilmesi tedavi sürecinin başlatılması için çok önemlidir. Bu nedenle düzenli kontrol ve muayene bu sinsi hastalıklarda önem arz etmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Funda Doğaroğlu için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Funda Doğaroğlu

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Funda Doğaroğlu Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt