Yükleniyor
Hamilelikte Yapılan Testler Hakkında Her Şey!

Hamilelikte Yapılan Testler Hakkında Her Şey!

  • Hamilelikte Yapılan Testler Hakkında Her Şey!
  • Tarama testleri nelerdir?
  • Tarama testlerinin riskleri nelerdir?
  • Bana ne zaman tarama teklif edilecek?
  • Tarama testleri bana net bir cevap verecek mi?
  • Tarama yaptırmak mecburiyetinde miyim?
  • Hamilelikte bana hangi tarama testleri önerilecek?
  • Hamilelikte Yapılan Testler ve Gizlilik

Sizi ya da bebeğinizi etkileyebilecek herhangi bir sağlık durumunu bulmaya çalışmak için hamilelik sırasında size bazı tarama testleri sunulacaktır.

Testler, hamileliğiniz sırasında ya da bebeğiniz doğduktan sonra daha ileri testler ve bakım ya da tedavi konusunda seçim yapmanıza yardım edebilir. NHS tarafından sunulmakta olan tüm tarama testleri ücretsizdir.

Tarama testleri nelerdir?

Tarama testleri, sağlık sorunu yaşama olasılığı daha yüksek olan bireyleri bulmak için kullanılır.

Bu, daha erken, potansiyel olarak daha etkili tedavi alabilecekleri ya da sağlıkları hakkında bilinçli kararlar verebilecekleri manasına gelir.
Hamilelik sırasında sunulmakta olan tarama testleri ya ultrason taramaları veya kan testleri veya her ikisinin birleşimidir. Ultrason taramaları, spina gibi durumları tespit edebilir.
Kan testleri, HIV, hepatit B ya da sifiliz gibi enfeksiyonlarınız olup olmadığını gösterebilir.
Taramalarla beraber yapılan kan testleri, bebeğin Down sendromu, Edwards sendromu ya da Patau sendromu olma olasılığının ne kadar olduğunu bulmaya yardım edebilir.

Tarama testlerinin riskleri nelerdir?

Tarama testleri size ya da bebeğe zarar veremez ama bu testleri yaptırıp yaptırmama konusunda dikkatli düşünmek önemlidir. Hamilelikte bazı tarama testleri sizin için zor kararlara yol açabilir.
Örneğin Down sendromu, Edwards sendromu ya da Patau sendromu için tarama testleri, amniyosentez gibi düşük yapma ihtimali olan bir tanı testi yaptırıp yaptırmama konusunda zor kararlara yol açabilir.
Bir teşhis testi, sizin bu, hamileliği devam ettirmek ya da bitirmek isteyip istemediğiniz hususunda bir sonuca varmaya yol açabilir.
Daha fazla test yaptırmak ya da hamileliği sonlandırmak daima sizin kararınız olacaktır ve sağlık ekipleri ne karar verirseniz verin sizi destekleyecektir. Hamilelikte tarama testleri yaptırmayı tercih edip etmemek size kalmış.

Bana ne zaman tarama teklif edilecek?

Hamilelik zamanında belli zamanlarda bebeğin ve annenin sağlığı açısından bazı tarama testleri sunulur. Orak hücre ve talasemi için tarama testi, gebeliğin 10. Haftasından önce olabildiğince erken önerilmelidir.
HIV, hepatit B ve sifiliz için kan testlerinin hamilelikte olabildiğince erken yapılması önerilir. Bu, sağlığınızı tehlikeye atmamak ve bebeğinizin hastalanma olasılığını indirmek için size özel bakım ve tedavi sunulabilmesi içindir. Bu kan testleri ilk tarama randevusuna kadar ertelenmemelidir.
11 ila 14 haftalık hamileyken gerçekleşen sendrom için tarama teklifi alacaksınız. 18 ila 21 haftalık hamileyken, 20 haftalık bir taramada bebeğinizin gelişimini kontrol etmek için size tarama önerilecektir.

Tarama testleri bana net bir cevap verecek mi?

Bu, tarama testlerinin ne aradığına bağlıdır. HIV, hepatit B ve frengi için tarama testleri çok doğrudur.
Test pozitif çıkarsa, ihtiyaç duyduğunuz tedaviyi bulmak için profesyonel doktorlar tarafından size daha fazla test ve muayene önerilecektir.
Edwards sendromu, Down sendromu, Patau sendromu için tarama, bebeğinizde bu durumun olup olmadığını şansının daha düşük veya daha yüksek olup olmadığını size söyler.
Bebeğinizin bir rahatsızlık geçirme olasılığı daha yüksekse, size daha net bir "evet" ya da "hayır" yanıtı veren bir tanı testi sunulur. Orak hücre ve talasemi için testler, hastalık için taşıyıcı olup olmadığınızı ya da bu şartlara sahip rahatsızlığı olup olmadığını size söylemezler. Siz ya da bebeğin babası bir taşıyıcıysa ya da bu durumdaysanız, bebeğinizin etkilenip etkilenmediğini öğrenmek için size teşhis testleri teklif edilecektir.

Tarama yaptırmak mecburiyetinde miyim?

Hayır, bir tarama testi yaptırıp yaptırmamak kişiye kalmıştır. Bu sadece kişinin yapabileceği kişisel bir seçimdir. Size tavsiye edilen tarama testlerinin her birini ebeniz ya da doktorunuzla tartışabilir ve sizin için doğru olup olmadığına karar verebilirsiniz. Size teklif edilecek bazı tarama testleri NHS tarafından öneri edilmektedir.

Bunlar şunları içerir:

  1. Bulaşıcı hastalıklar için kan testleri
  2. Daha önce var olan diyabetiniz var ise (gebelik diyabeti değil) göz taraması
  3. Yeni doğan tarama testleri

Bunun sebebi, bu testlerin neticelerinin sizin ya da bebeğinizin ciddi durumlar için acil tedavi görmenize yardımcı olabilmesidir.

Hamilelikte bana hangi tarama testleri önerilecek?

  1. Bulaşıcı hastalıklar için tarama (hepatit B, HIV ve sifiliz)
  2. Kalıtsal durumlar için tarama (orak hücre, talasemi ve diğer hemoglobin bozuklukları)
  3. Down sendromu, Edwards sendromu ve Patau sendromu için tarama
  4. 11 fiziksel durum için tarama (20 haftalık tarama)

Bebeğiniz doğduktan sonra bazı tarama testleri de sunulacaktır:

  1. Yeni doğan fizik muayene
  2. Yeni doğan işitme taraması
  3. Yeni doğan kan lekesi taraması

Ebeniz ya da doktorunuz size ve bebeğiniz için tarama testleri adı verilen antenatal ve yeni doğan taraması hakkında bir kitapçık vermelidir. Siz ve bebeğiniz için tarama testleri konusunda kılavuzlara bakabilirsiniz.

Hamilelikte Yapılan Testler ve Gizlilik

Yasaya göre, NHS'de ya da NHS adına çalışan herkes gizliliğinize saygı göstermelidir.
Ayrıca, gizliliğin korunmasını sağlamak amacıyla yürürlükteki kanunlar vardır. Tarama kayıtları yalnızca onları görmesi gerekli olan personel ile paylaşılır.
Bazen bilgiler, tarama neticelerini ve hizmetlerini iyileştirmek için denetim araştırması amacı ile kullanılır. Bununla ilgili bilgiler, siz tarandığınızda sağlanacaktır.
Bazı özel şirketler, ödemeniz gerekli olan tarama testleri de sağlar. NHS, özel taramanın niteliğini garanti edemez.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Nevzat Koç için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Nevzat Koç

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Nevzat Koç Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt