Yükleniyor
Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelik Döneminde Beslenme

  • Hamilelik Döneminde Beslenme
  • Hamilelikte Kilo Alımı
  • Hamilelikte Beslenme Programı
  • Hamilelikte Neler Yenmeli?
  • Anne adaylarının mutlaka her gün tüketmesi gereken yiyecekler:

Anne için yeterli ve dengeli beslenme, bebeklerin sağlıklı büyümesinde önemli rol oynar. Anne adayının bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlaması için tüm besinleri tüketmesi gerekir. Annenin günlük besin alımı plasenta yoluyla fetüse aktarıldığında, hamilelik sırasında bebeğin büyümesi ve gelişmesi gerçekleşecektir. Her halükârda fetüs, anne adayının depolanmasından gerekli enerjisini ve besin değerini karşılayabilir. Annenin enerji ihtiyacı gebeliğin 20. haftasından itibaren daha fazla artar. Hamileliğin ortasından itibaren vücut, anneleri emzirmeye hazırlamak ve metabolizmayı sürdürmek için yaklaşık 3,5 kg yağ depolayacaktır. Annelerin hamile kıyafetleri için pamuklu giysiler giymeleri ve hamilelik sırasında vücutlarını çok zorlamamaları önerilir.

Hamilelikte Kilo Alımı

Sağlıklı gebelikte kilo alımı 7 ile 12 kg arasındadır. Hamileliğin ilk üç ayında 1-2 kilo normal kabul edilir. İkinci trimesterde bebeğin büyümesi hızlandıkça yaklaşık 5-6 kg artış gözlenir. Son üç ayda hamile kadınların kilosu 4-5 kg arttı. Kilo alımı 15 kg'ı aştığında hem bebek hem de anne ciddi rahatsızlık hissedecektir. Hamile annelerde şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gelişebilir. Ayrıca bebeğin büyümesi nedeniyle hamile kadınların normal veya sezaryen doğum yöntemleriyle doğum yapması zor olabilir.

Hamilelikte Beslenme Programı

Hamilelikte kilo kontrolü için hamile kadınların yaşına, boyuna ve beslenme alışkanlıklarına göre bir beslenme planı çok önemlidir. Her gün enerjinin yaklaşık%12-15'i proteinden tüketilmelidir, bunun%25-30'u yağdan ve%55-60'ı kompleks karbonhidratlardan gelir. Basit karbonhidrat denen şekerlerin tüketimi sıfıra indirilmelidir. Hamilelik sırasında beslenme kişisel olmalıdır. Hamile kadının beslenme durumu ve hastalığı (varsa) belirlenmelidir. Beslenme planına her gün 150-200 kalori içeren besinler eklenmelidir. Anne adayı doğal ve organik yiyecekleri tadı değiştirmeden tercih etmelidir.

Hamilelikte Neler Yenmeli?

Protein: Hamile kadınların hamilelikte protein ihtiyacı normal insanlara göre 5-20 gram daha fazladır. Hayvansal ve bitkisel besinler protein ihtiyacını karşılayabilir. Tam yağlı süt, peynir, yoğurt, yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, bakla, fasulye, nohut, beze protein açısından zengindir. Kalsiyum: Fetüsün kemik ve dişlerinin gelişimi 8. haftadan itibaren başlar. Anne adaylarının bu dönemde alması gereken kalsiyum miktarı yaklaşık 1200 mg'dır. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık, badem ve susam gibi yağlı tohumlar kalsiyum açısından zengindir. Bununla birlikte, anne adaylarının gerekli kalsiyumu takviye etmesi gerekebilir.

Folik asit: Folik asit, bebeğin omurgasının gelişimi için çok önemli bir vitamindir ve hamilelik sırasında yeterli miktarda alınmalıdır. Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, bakla, bezelye ve turunçgiller zengin folik asit kaynaklarıdır. A, B12 ve C Vitaminleri: A, B12 ve C vitaminleri bebeklerin gelişiminde, hamile kadınların sağlığının korunmasında ve vücut direncinin artmasında önemli rol oynar. Ispanak, havuç, kayısı ve yumurta zengin A vitamini kaynaklarıdır. Balık, süt ve süt ürünleri B12 bakımından zengindir ve taze sebze ve meyveler C vitamini açısından zengindir.

Anne adaylarının mutlaka her gün tüketmesi gereken yiyecekler:

  1. Süt, yoğurt, ayran ve kefir
  2. 4 su bardağı (yaklaşık 600 ml)
  3. Et, tavuk, balık:250 gram
  4. Fasulye: 100 gram (2 tabak)
  5. Peynir: 60 gram (yaklaşık 2 kibrit kutusu)
  6. Yumurtalar: 1 tane
  7. Sebzeler: 1 porsiyon (yaklaşık 150 gram) taze sınırsız yemek
  8. Meyve: 3 porsiyon (yaklaşık 300 gram)
  9. Ekmek: Üç dilim kepekli buğday, kepekli veya çavdar (150 gr)
  10. Yağ: zeytinyağı, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı (yaklaşık 20 gram)
  11. Yağlı tohumlar: ceviz, fındık, badem ve 1 hurma (yaklaşık 30 gram)
Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Seda Bilir Esmer için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Seda Bilir Esmer

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Seda Bilir Esmer Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt