Yükleniyor
Hafta Hafta Hamilelik 40-41. Hafta

Hafta Hafta Hamilelik 40-41. Hafta

  • Hafta Hafta Hamilelik 40-41. Hafta
  • Kaç gram Kaç santim?
  • Doğumdan önce tavsiyelerimiz
  • Doğum Anının Yaklaşması
  • Hastane Süreci
  • Doğumdan sonra

Dile kolay tam 41 hafta geçti ve artık hamilelik sürecinin son demindesin. Eğer ilk çocuğunsa muhtemelen hayatının en heyecan dolu 41 haftasını yaşadın. Bu uzun heyecanlı haftalar muhtemelen artık seni bunaltmış olabilir ama merak etme yakında kollarına alacağın o güzel bebek sana her şeyi unutturacak buna emin ol. Bebeğini eline aldıktan sonra artık sitemizde ki ay ay bebek gelişimi kısmını takip etmeye başlayabilirsin.

Hamileliğiniz 40 haftayı geçmiş belki 41 veya 42. Haftaya gelmiş olabilirsiniz bu durum sizi tedirgin etmesin. Hamileliklerin neredeyse yarısında doğum 40. Haftada olması gerekirken bu zamanı aştığı görülmektedir. Fakat muhtemelen doktorunuz bu sürecin 42. Haftayı geçmesine müsaade etmeyecektir. Genellikle hesaplanan doğum tarihini geçiren bebekler geç doğduğu için değil hamile kalınma tarihi yanlış hesaplandığından dolayı geç doğduğu sanılmaktadır. Nadiren de olsa bazen bebekler gerçekten geç doğabilir. Bu durumda bebeğin cildi kurumuş, kırışmış olabilir bu yüzden endişe etmenize gerek yok bu geçici bir durumdur. Saçları ve tırnakları uzamış olarak dünyaya gelir günü geçen bebekler.

Kaç gram Kaç santim?

Hamileliğin 41. Haftasında bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 2800 gram ile 4100 gram, boyu ise 50-55 cm arasında değişecektir. Bu rakamlar geneldir her zaman tam tutmayabilir. Bu size panik yaptırmasın önemli olan doktor kontrolünde ki bebeğin sağlıklı olmasıdır.

Doğum günü yaklaştıkça bebek daha hareketli olacaktır. İçeride sabırsız bir bebek dünyaya gözlerini açmayı bekliyor sonuçta. Hareketlerinde azalma olursa bu problem olduğu anlamına gelebilir. Bu hafta son hafta olduğu için kritiktir. Eğer ufak bir akıntı, sızıntınız varsa mutlaka doktorunuza haber verin önemsiz gördüğünüz o anda çocuğunuz geliyor olabilir.

Bebeğiniz bu hafta içinde doğum pozisyonu almamış olabilir bu durumda doktorunuz yapacağı kontroller sonucunda bebeğin yönünü dışarıdan müdahale ile değiştirmeyi deneyebilir eğer başarılı olmazsa sezaryen olma ihtimaliniz artmaktadır.

Doğumdan önce tavsiyelerimiz

  1. Çocuğunuz olduktan sonra uykusuz ve uzun geceler yaşayacağınızın garantisini size verebiliriz. Bu yüzden son günlerinizin tadını çıkarmaya bakın.
  2. Mutlaka kuaföre gitmenizi öneriyoruz. Manikür, pedikür ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayın. Uzun bir süre gidemeyebilirsiniz.
  3. Film izleyin, kitap okuyun, dinlenin veya uyuyun kafanızı rahatlatın.
  4. Sona yaklaşmış olmak ve her şeyin ters gidebileceği düşüncesine kapılmak sizde küçük çaplı panik ataklar yaratabilir. Bunun hiç kimse için bir faydası yoktur. Olumsuz şeyler düşünmeyin ve kendinizi rahatlatın.
  5. Doğumdan sonra vücudunuzla ilgili neler yapabileceğinizi araştırın.

Doğum Anının Yaklaşması

Doğum anı geldiğinde vücut bunun alarmını çalacaktır. O an geldiğinde mümkün olan en kısa sürede fakat kendinizi tehlikeye atmadan hastaneye ulaşmalısınız. Panik atak bir eşiniz varsa bir yandan kendinizi bir yandan eşinizi sakinleştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden doğum anı geldiğinde, eşinizin yapması gerekenler hakkında onunla uzun ve ciddi bir konuşma yapmanızı öneririz. Doğumdan önce vücut kendini şu şekillerde belli eder.

  1. Gittikçe sıklaşan ve uzayan düzenli kasılmalar
  2. Vajinal akıntı
  3. Doğum suyunun gelmeye başlaması

Genellikle başlayan kasılmaların devamlı olduğundan emin olmak adına 1 saat civarında beklemeniz önerilmektedir. Kasılmaların devamlı olduğundan eminseniz gitme vaktiniz gelmiştir. Fakat hastane kısa sürede ulaşabileceğiniz bir yerde değilse ve uzaksa riske atmayıp kasılmalar başladığında yola çıkmanızı öneririz. Gidip doğum yapmadan geri dönmek yolda yapılabilecek aşırı riskli bir doğumdan daha iyi olacaktır emin olun. Boşu boşuna da hastaneye gitmiş olsanız kendinize veya eşinize kızmayın.

Hastane Süreci

Hastaneye vardığınızda size kanamanız var mı, kasılmalarını ne sıklıkla ve düzenli mi, suyun geldi mi gibi sorular soracaklar. Bunları doğru bir şekilde belirtmeniz önemlidir. Ayrıca doktorun bilmesi gerektiğini düşündüğünüz önemli veya farklı bir durum varsa bunu da paylaşmanız gerekir. Bunlar arasında alerjik bilgiler, önemli bir hastalık veya tıbbi geçmiş gibi şeyler.

Buradan sonrasında artık sizin yapabileceğiniz çok bir şey yoktur kendinizi doktorların eline bırakacak mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışacaksınız. Doktorunuz size çeşitli ultrason ve testler uygulayacaktır. İşbirliğinde olun ve eşinizin de size yardımcı olmasına izin verin.

Doğumdan sonra

Bebeğinizin ağlama sesi ile birlikte irkilecek ve her şeyin bitmiş olduğunu fark edeceksiniz. Umuyoruz ki sizin ve bebeğiniz için başarılı bir doğum olmuş olur. Doktorunuz bebeğin göbek bağını da kestikten sonra bebeğiniz temizlenir ve elbiseleri giydirilir. Vücudunuzda kalan plasenta çıkarılır. Rahim yolu ve vajinanız da olabilecek yırtıklar kontrol edilir müdahile gerekiyorsa gerekli işlemler yapılır.
Artık doğum sürecinin sonuna gelinmiştir. Eğer bir problem yoksa anne için ayrılan odaya bebek getirilir ve anne bebek arasında ilk bağlar kurulmaya başlar. Bu anda bebeğinizin gözünün içine en derin noktaya bakın. Onunla konuşun sizi tanıyacaktır çünkü aylardır sizin sesinizi dinliyor. Sesiniz ona iyi gelecektir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Sıtkı Güven için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Sıtkı Güven Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt