Yükleniyor
Tiroid Guatr Nedir?

Tiroid Guatr Nedir?

  • Tiroid Guatr Nedir?

Guatr hastalığının tiroid rahatsızlığına bağlı olarak çıkan sebeplerinden bir tanesi tiroid guatrdır. Guatr hastalığı Türkiye’ de oldukça yaygın olarak karşımıza çıkan bir hastalık türüdür. Guatr hastalığı denilince akla sebep olarak ilk olarak akla gelen kısım tiroid nodülleridir. Tiroid nodülleri olarak belirtilen ve tiroidin nodül hastalığı olarak karşımıza çıkan bu durum tiroid hastalıkları içerisinde en çok görülen vakadır. Türkiye’ nin yüzde elliye yakınında tiroid hastalığı bulunmaktadır. bunun da büyük çoğunluğunu nodül hastalığı oluşturmaktadır. Tiroid nodülüne bağlı olarak gelişen guatr hastalığı yani tiroid guatr her 5 kişiden birinde görülmektedir. Kişide meydana gelen nodüllerin değişik boyutları bulunmaktadır. En küçüğü 1 mm En büyüğü de 10cm ye kadar uzanabilmektedir. Önceden sadece büyük olan nodüller fark edilse de teknolojinin ilerlemesi ve yeni tıbbi cihazların üretilmesi ile en küçük çapta olan nodüller bile fark edilmektedir.

Tiroid guatr hastalığında bulunan nodüllerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu çeşitli yöntemler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Öncelikli olarak elle muayenede ya da küçük çaplı ise, ultrason muayenesinde nodülün yer değiştirmesi onun iyi huylu olduğunu göstermektedir. İyi huylu nodüller tiroid guatr hastalığının kansere dönüşme durumu olmadığını göstermektedir. Eğer nodül sabit ise ve giderek büyüyen bir yapıya sahipse ince iğne biyopsisi ile kolaylıkla parça alınarak patolojiye gönderilebilmektedir. Patolojiden çıkan sonuç dokunun kanserli olup olmadığı konusunda yüzde 99 oranında kesin bilgi vermektedir. Bu hastalıklarda biyopsi sonucu temiz gelmiş ise, kişi durumdan rahatsız değil ise cerrahi müdahale kişinin inisiyatifine bırakılmıştır. Nodül boyutu büyük olan ve iyi huylu olan tiroid guatr rahatsızlığına cerrahi müdahaleye alternatif olarak radyofrekans tedavisi ile nodülü parçalama işlemi örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu şekilde nodüller hem yanarak yok olmakta hem de kuruyarak bir daha oluşması önlenmektedir.

Radyofrekans tedavisinde kişi bir takım radyasyona maruz kalmaktadır. Bu radyasyonun vücuda çok büyük yan etkileri yoktur. Günlük hayatta maruz kaldığımız derecede düşük oranlı bir radyasyon olduğu için ameliyat seçeneğinden çekinen hastalara alternatif tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Bu işlemin yapılabilmesi için tiroid guatr hastalığında yer alan nodüllerin iyi huylu çıkmış olması gerekmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Ayhan Arslan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Ayhan Arslan

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ayhan Arslan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt