Yükleniyor
Hiperparatiotizm Nedir?

Hiperparatiotizm Nedir?

  • Hiperparatiotizm Nedir?

Paratroid bezi insan vücudunda dört tanedir. Paratiroid bezinin bir tanesinin ya da daha fazlasının aşırı miktarda büyüyp parat hormonunu aşırı miktarda salgılamasıyla ortaya çıkan durum hiperparatiodizmdir. En sık rastalanılan durumlar arasında yer almaktadır. Paratroid bezinin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Bu hastalık kanda kalsiyum yükselmelerine yol açmaktadır.

Parat hormonu kan değerlerinde yükselme gösterdiği zaman çalışma fonksiyonlarını doğrudan kemikler üzerinden yapmaktadır. Kemiklerden kalsiyumu emmeye başlamaktadır. Sadece kemiklerde değil kas mekanizmalarında da emilim göstererek zayıflamasına neden olmaktadır. Parat hormonu aşırı derecede yükselirse, kemiklerde, kas ve eklemlerde ağrılar oluşabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip hastalar kan değerlerinde aşırı kalsiyum yükselmesi nedeniyle sırt ağrılarından yakınmaktadırlar. Mide salgısının artmasına yol açtığı için, beraberinde gastrit ve ülser hastalıklarını da getirmektedir. Kandaki kalsiyum yükselmesine bağlı olarak, kalp rahatsızlıkları ve panik ataklar görülebilmektedir. Kalpte çarpıntı, düzensiz ritm bozukluğu bulgularına da rastlanılabilmektedir. Bazı ender durumlarda tedavi edilmediği takdirde, kalp ritim bozuklukları komaya varan sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.

Kandaki kalsiyum miktarının yükselmesi santral sinir sistemlerinden de etkilenebilmektedir. Bazı hastalarda depresif bozukluklara yol açtığı da gözlemlenmiştir. Aşır kalsiyum yükselmesi böbrek taşlarına da yol açabilmektedir. Parat hormonunun aşırı derecede çalışması hiperparatiodizm hastalığının yanı sıra, vücudun tüm sistemlerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle tedavisi son derece önemli olarak görülmektedir. Tanı konulurken karıştırıldığı birçok hastalık da bulunmaktadır. Bu birçok rahatsızlığın temeline inildiği takdirde hiperparatiodizm bulgusu saptanabilmektedir.

En çok karıştırılan hastalıklarda sırt ağrılarından kaynaklı gidilen fizik tedavi durumlarında karşılaşılmaktadır. Kemik erimesi rahatsızlığı ile de sıklıkla karıştırılabilmektedir. Fakat detaylı ve kapsamlı bir inceleme, tetkik yapıldığında ilk bulgular kemik erimesi gibi gösterse de detaylı sonuçlar hiperparatiodizm tanısı koymaya yardımcı olabilmektedir.

Bu hastalık ilk aşamasında kemik kistleri ile kendini belli etmiş olsa da sonraki dönemlerde böbrek taşlarını andırması nedeniyle karıştırıldığı durumlar olmuştur. Günümüzde ise, check – up programlarında kalsiyum değerlerine bakılması çok erken evrelerde bu hastalığın tanısının konulmasına yardımcı olmaktadır. Nadir durumlarda da kalsiyum değerlerinin normal seyrinde olup sadece parat hormonunun yükselmesine bağlı olarak da tanısı konulabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Ayhan Arslan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Ayhan Arslan

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ayhan Arslan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler