Yükleniyor
Meme Kanseri Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?

Meme Kanseri Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?

  • Meme Kanseri Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?
  • Meme Kanserinde Tanı
  • Meme Kanserinin Evreleri

Meme hücrelerinde başlayan ve akciğer kanserinden sonra dünyada karşılaşılma olasılığı yüksek olan bir kanser türü de meme kanseridir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre her 10 kadından birinin bu kansere yakalanma olasılığı yüksektir. Bu yazımızda meme kanserinin tanımını, risklerini ve tedavi yöntemlerini genel olarak açıklayacağız.

Meme kanseri erkeklerde de görülür fakat kadınlarda görülmesi çok daha fazla karşılaşılmış vakalardır. Meme kanserinin yaklaşık 50 yıl öncesinden bu yana görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalık için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis konulursa hasta yüzde doksan altı iyileştirilebilir. Bu yüzdendir ki meme kanserinin en iyi önlemleyicisi erken teşhistir.

Meme kanseri bir çok tipte görülmektedir. Bu tiplerden en çok karşılaşılanı memenin süt kanallarında başlayan ve koltuk altına yayılan tipidir. Bu kanserin geliştiği kadınlarda risk faktörleri çok belirgin değildir. Bu doğrultuda meme kanseri riskini arttıran birçok faktörden bahsedebiliriz; 50 yaşını geçmiş olanlarda, daha öncesinde diğer memede kanser gelişmesi, adet görmeye erken başlanmış olunması, gebe kalmamış olması, adet görmeye geç yaşlara kadar devam edenlerde yakınlarında meme kanseri olan kişilerin olması gibi sıralayabiliriz. Erken teşhis yöntemleri de bu risk faktörlerine gr değişkenlik göstermektedir.

Yapılan araştırmalara göre kompleks bir hastalık olan meme kanserinde her vakanın birbirinden farklı olduğu görülür. Meme kanserinin evreleri doktorun tedavi planı için oldukça önemlidir.

İnsanlar hayatında herhangi bir yanlış yapmasa da bu hastalığa yakalanır. Bu kanser bulaşıcı değildir ve stresle de oluşmaz. Memeye alınan bir darbe sonucu da meydana geldiği görülmemiştir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda sadece meme kanserini oluşturan bazı genler saptanmıştır.

Meme Kanserinde Tanı

Hastalığın tanısında en önemli faktör yaştır. Bu kanser türü gençlerde de görülür fakat yaşlılarda risk arttığı için doktorlar yaş faktörünü önce değerlendirir. Genç yaştaki kadınlar her ay kendini muayene etmelidir ve yumru benzeri şeylerle karşılaşırsa doktora gitmelidir eğer karşılaşmazsa üç yıl da bir yine kontrol amaçlı doktora gitmelidir. 40 yaş üstü kadınlar periyodik olarak kendi muayenelerini yapmalıdırlar bunun yanı sıra her yıl doktor kontrolüne gitmelidirler bir de yılda bir kez mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Kendi kendini muayene ederken ele gelen sertlik kalınlaşma, şişme oluşturmuş ise renk değiştirme, yara, kızarıklık, meme ucunun içe çökmesi gözlemlenmiş ise derhâl doktor kontrolü gereklidir. Kesin tanı için mamografi, biyopsi ve ultrason işlemleri yapılır ve sonuç açıklanır. Meme kanseriyle mücadele bu ölçüde çok önemlidir. Pembe kurdele simgesi meme kanseri ile savaş için oluşturulmuştur.

Meme Kanserinin Evreleri

Meme kanserinin bilinen yedi evresi bulunmaktadır. Bunlar; 1,2A, 2B, 2, 3A, 3B ve 4 şeklinde isimlendirilmiştir. Öncelikle tümör küçüktür ve herhangi bir yere özellikle lenf bezlerine sıçramamıştır. Daha sonra lenf bezleri alınır, kanserli meme de alınarak koltuk altı lenf bezleri çıkarılır. İlk bir kaç evre lenf bezlerine sıçramamış hali olsa da diğer evrelerde tümör büyümüş lenf bezlerine sıçramıştır ve kemoterapiye ve radyasyon tedavisine başlanır. Daha sonraki evrelerde cerrahi operasyon uygulanır ve hormon tedavisi devam eder. Kemoterapi tümör boyutunu küçültmek için uygulanır. Son evrede ise artık tümör meme dışına yayılmıştır ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilmek amaçlanır kemoterapi, mastektomi ve diğer tedaviler devam eder. Mastektomi sonrası alınan meme yerine plastik cerrahi operasyonu önerilebilir.

Meme kanseri ciddi bir hastalıktır fakat erken teşhisle önlenebilir. Meme kanseriyle savaş önemlidir. Yazımızda bu hastalıkla ilgili genel bilgiler kadınlar için oldukça faydalı olacaktır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Ayhan Arslan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Ayhan Arslan

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ayhan Arslan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler