Yükleniyor
Paratiroid Adenomu Nedir?

Paratiroid Adenomu Nedir?

  • Paratiroid Adenomu Nedir?

Paratiroid bezinin fazla salgılanmasından dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Paratitoid adenomu olan bir kişinin fazla miktarda salgılanan parat hormonu kemiklerden fazla miktarda kalsiyumu çözer ve kanda oluşan fazla kalsiyum, kişilerin sağlığında bazı problemlere yol açabilmektedir. Sinirlilik, terleme, sık idrara çıkma, sürekli susama gibi birtakım bulgular ile kendisini göstermektedir. bazı psikiyatrik bulgular da paratiroid adenomu hastalığının oluşmasında birtakım etken rol oynamaktadır. Kana karışan aşırı kalsiyum böbreklerden süzülürken tortu şeklinde böbreklerde kalarak orada taş oluşmasına neden olmaktadır. Kemik kırıkları, kemik ağrıları oluşabilmektedir. Bu bulgular ile gelen hastalarda kan tahlilinin ardından parat hormonunun yüksekliği de tespit edilirse; paratiroid adenomu tanısı konulmaktadır. Kanda D vitamini ve kalsiyum yüksekliği ile de bu hastalığın tanısı anında konulabilmektedir. Paratiroid adenomunun tek tedavi yöntemi, cerrahi müdahaledir. Bu durum ilaç tedavisi ya da radyoaktif tedavi ile ne yazık ki iyileşme sürecine girmemektedir. Cerrahi müdahaleye karar verildiği takdirde paratiroid bezinin yerini belirlemek oldukça zorludur. Günümüz teknolojilerine rağmen bu vakalarda yüzde 20 civarında yeri belirlenemeyen paratiroid hormonları ve bezleri olabilmektedir. Birçok görüntüleme tekniğine rağmen paratiroid adenomunun yeri de bulunmayabilmektedir.

Görüntüleme teknikleri kapsamında ilk başta, boyun ultrasonu yapılmaktadır. Paratiroid sintigrafisi de ultrason ile beraber yapılabilmektedir. Çoğu zaman ultrasonun gösteremediği paratiroid adenomunun yerini; paratiroid sintigrafisi göstermektedir. bu duruma rağmen bir cm.in altında yer alan adenomların görüntülenmesi oldukça güç bir durum olmaktadır. Bütün bunlara rağmen yeri saptanamamışsa, boyun emarı da çekilebilmektedir. Her görüntüleme cihazının durumuna rağmen gene de vakaların yüzde 20 sinde adenom kendini göstermemektedir.

Genel cerrahide yapılan ameliyat işleminde yeri saptanmış olan adenomlar için boyunda 2 cm lik kesi açılarak; nokta atışı yapılır ve paratiroid adenomu çıkarılmaktadır. Yeri saptanamadığı zaman ameliyat esnasında boyunda bulunan paratiroidlerin hepsi görüntüleme cihazı ile tek tek bulunup incelenmektedir. Buna rağmen bulanamayan vakalar da olabilir. Bunun nedeni adenomun sabit bir yerde olmaması, göğüs içerisinde gezinmesi ya da kalbin yakınında yer almasından kaynaklıdır. Bu bölgelere de bakılarak adenomun yeri saptandığında kolaylıkla çıkarılabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Tahir Sarıçam için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Tahir Sarıçam

Genel Cerrahi

Op. Dr. Tahir Sarıçam Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler