Yükleniyor
Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

  • Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Birincil tümör memenin kendisinde başlar. Ancak bir kez aktif hale geldiğinde, memenin ötesinde bölgesel lenf düğümlerine ilerleyebilir. Bu nedenle vücuttaki diğer organ veya sistemlere ulaşabilir. (metastaz yapmaz) Lenf, hücrelerin oluşturduğu metabolik atıkları veya ölü hücreleri vücuttan uzaklaştıran berrak, protein bakımından zengin bir sıvıdır. Lenf, lenfatikler olarak bilinen küçük kanallar vasıtasıyla kan dolaşımına geri dönecektir. Yol boyunca, lenf düğüm adı verilen hücresel istasyonlardan süzülür. Bu nedenle lenf düğümü olarak adlandırılır. Neredeyse vücuttaki tüm organlar, lenfleri filtreleyen birincil bir lenf düğümü grubuna sahiptir. Memede, birincil lenf düğümleri koltukaltındadır. Klasik olarak birincil tümör memede başlar. Yayılma olasılığının en fazla olduğu yer bölgesel lenf bezleridir. Kanser, hızlı bir istila hareketiyle kan damarlarına da girebilir. Kanser kan damarlarına girerse, kan damarları kanserin vücudun diğer organlarına yayılması için başka bir yol sağlar.

Meme kanseri bu klasik ilerlemeyi takip etse de, hastalığın seyri sırasında sıklıkla sistemik veya yaygın bir hal alır. Kişi memede bir yumru hissedebildiği zaman, genellikle bir santimetre büyüklüğündedir. Oluşan tümör kabaca bir milyon hücre içerir. Bu büyüklükte bir tümörün gelişmesinin bir ila beş yıl alabileceği tahmin edilmektedir. Bu süre zarfında, kanser vücutta başka bölgelere lenfatikler veya kanla metastaz yapıp yayılabilir.

Birincil meme kanseri yayıldığında, ilk olarak koltukaltında bulunan bölgesel lenf düğümlerine gidebilir. Bu durumda, bölgesel metastaz vardır. Başka bir yere lenfatik sistem veya kanla hızlıca yayılıp ilerlerse, vücutta çok sayıda başka organı tutabilen sistemik metastaz geliştirir. Meme kanseri için yaygın sistemik yayılma bölgeleri akciğer, kemikler, karaciğer, cilt ve yumuşak dokulardır. Anlaşıldığı üzere, kanser içeren bölgesel lenf nodüllerinin varlığı ve gerçek sayısı, kanserin yaygın olarak metastatik olup olmadığının en iyi göstergesidir. Diğer organlardaki metastazı keşfetmeye yönelik testler, minik tortuları ortaya çıkaracak kadar hassas olamayacağından, bölgesel metastaz için değerlendirilmesi bu hastalık için tedavi kararlarının alınmasında çok önemlidir. Meme kanseri vücudun diğer önemli organlarına yayılırsa, varlığı bu organların işlevini tehlikeye atar. Hayati organların işlevinin aşırı azalması sonucu ölüm gerçekleşebilir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Tahir Sarıçam için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Tahir Sarıçam

Genel Cerrahi

Op. Dr. Tahir Sarıçam Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt