Yükleniyor
Meme Kisti Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Meme Kisti Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Meme Kisti Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Memedeki kitlelerin kanser olma ihtimalleri bulunmaktadır. Bu nedenle son derece önemlidir. İlk önce el ile muayene sayesinde memedeki kitlenin sert ya da yumuşaklığına bakılmaktadır. Sert kitlelerin kanserli doku olma ihtimalleri daha yüksektir. Yumuşak kitleler ise, içi su dolu kesecikler olduğu için kanserli hücre dokusu olma ihtimalleri oldukça düşüktür. El ile muayenenin ardından ultrason muayenesi yapılmaktadır. Bu muayenede kitlenin su dolu mu yoksa sert ve kanserli bir yapı mı olduğu ayırt edilmektedir. Meme ultrasonlarında 40 yaş sınırı bulunmaktadır. 40 yaşına kadar meme ultrasonu, 40 yaşından sonra da mamografi çektirilmesi hastaların meme kistinde takip sürecinde izledikleri yoldur.

Hem meme ultrasonunda hem de mamografide kitlenin kanserli bir doku olup olmadığı anlaşılmaktadır. Mamografide 40 yaş sınırının getirilmesinin nedeni ise, memenin 40 yaşa kadar aktif durumda olmasından kaynaklıdır. Aktif bir meme yapısında bulunan kistlerde mamografi çekimi yapıldığı takdirde iyi huylu hücre, kötü huylu kanserli hücreye çevrilebilme durumuna geçebilmektedir. Bu nedenle mamografi çekimlerinde 40 yaşta memenin aktif ve kendini yenileyen yapısının geçilmesi beklenmektedir. Meme kisti çoğu zaman fibrokistik adı verilen kötü huylu olmayan dokulardan oluşmaktadır.

Memede bir kitle bulgusuna rastlanıldığında bunun kanserojen bir tümör olduğundan şüpheleniyorsa, ince iğne biyopsisi ile küçük bir parça alınarak patolojiye gönderilmektedir. Patolojiden gelen sonuç parçanın kötü huylu bir kitle olduğunu belirtiyor ise, meme kisti kanser teşhisi konulmuş olur. Eğer patolojiden gelen sonuç iyi huylu olarak çıkılırsa gene de bu duruma güvenilmemektedir. Daha geniş bir biyopsi ile tetkik tekrarlanmaktadır. Geniş biyopsiler kesi ile oluşan biyopsilerden ya da kalın uçlu iğne biyopsilerinden oluşmaktadır. Kesi ile biyopsi yapıldığında kanserli dokuya rastlanıldığı takdirde meme kisti cerrahi tedavi ile alınmalıdır. Kütle küçük ise, sadece o kısım çıkarılır. Kitle büyük ve kanserli doku memeye yayılmış ise, tamamının alınması gerekmektedir. Meme kisti durumlarında erken teşhiste bulunulması için düzenli olarak meme kontrollerinin yapılması ve düzenli şekilde hekimlere giderek muayenenin olunması son derece önemli bir durumdur. Erken teşhis kişilerin vücut bütünlüğünü koruduğu gibi hayatlarını da kurtarmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Hakan Sunal için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Hakan Sunal

Genel Cerrahi

Op. Dr. Hakan Sunal Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt