Yükleniyor
Dumping Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Dumping Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

  • Dumping Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
  • Bu Sendromu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
  • Dumping Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
  • Dumping Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Dumping sendromu, midenin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan ameliyattan sonra veya gastrik bypass ameliyatından sonra ortaya çıkabilen hızlı mide boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanabilir. Karın ağrısı, ishal, kusma, çarpıntı ve kramp gibi semptomlara neden olabilen hastalık olarak bilinmektedir. Dumping sendromu, mideden ince bağırsağa kontrolsüz olarak gıda deşarjı nedeniyle genellikle yemekten 10 ila 30 dakika sonra ortaya çıkar. Bu durum, özellikle şekerli yiyecekler yedikten sonra aniden ve hızlı bir şekilde gelişir.

Mide küçültme ameliyatından sonra ve karbonhidrat bazlı yiyecekler yedikten sonra ortaya çıkan karın ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve ishal ile karakterizedir. Dumping sendromunun semptomları iki gruba ayrılır: erken dumping sendromunun semptomları ve geç dumping sendromunun semptomları olarak sınıflandırılır. Erken dumping sendromunun ilk belirtileri karbonhidrat içeren yiyecekleri yedikten sonraki ilk 30 dakika içinde oluşan ishal ve karın bölgesinde ki ağrıdır. Karın ağrısı ve ishal ilk 30 dakika yerine 3 saat veya daha sonra ortaya çıkarsa geç dumping sendromunun bir belirtisi olarak kabul edilir.

Bu Sendromu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  Tedavinin seyri her kişi için farklı olabilir. Çoğu hasta diyet değişiklikleri ile tedavi edilebilirken, bazı hastalarda dumping sendromunun şiddetli seyri nedeniyle cerrahi veya ilaç tedavisi uygun olabilir.

  • Şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi azaltılmalı ya da tüketilmemelidir.
  • Şekerin alkol ve süt ürünlerinde bulunduğu bilinmiş olup, çocuklara doğru beslenmeye uygun olmalıdır.
  • Diyete basit karbonhidratlar yerine lif içeren kompleks karbonhidratlar dahil edilmelidir.
  • Küçük porsiyonlarda yemek yenmelidir.
  • Yiyecekler yutmadan önce iyice çiğnenmelidir.
  • Tam doymadan yemekten kalkın.
  • Katı gıdalar ve sıvıların birlikte tüketilmesi önerilmez.
  • Sıvı alımı durumunda yemeklerden yarım saat önce veya sonra alınmalıdır.

Dumping Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Diyet:

Bu hastalarda en önemli tedavi diyet değişikliğidir. Karbonhidrat ve basit şekerlerden kaçınılmalı, protein ve lif açısından zengin besinler tüketilmelidir. Lif bakımından zengin besinler tüketmek midenin boşalmasını yavaşlattığı ve hızla bağırsaklara hareket ettirdiği için semptomları önleyebilir. Mide boşalmasını hızlandıracağı için yiyeceklerle birlikte sıvı tüketmemek önemlidir. Yiyecekler iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir. Bu nedenle düzelme olur.

İlaç:

 Diyet değişikliklerine rağmen yoksunluk semptomları devam eden bir hasta için ilaç düşünülebilir.

Cerrahi tedavi: 

İlaçlara ve diyete yanıt vermeyen hastalar cerrahi olarak tedavi edilebilir. Gastrik bypass ameliyatı geçirmiş ve yakalama sendromu gelişen hastalarda çeşitli düzeltici ameliyatlar yapılabilir. Bu işlemler zordur ve 7-8 saate kadar sürebilen deneyim gerektirir.

Dumping Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Mide boşaltma Testi: 

Bu test, bir yemekten sonraki 1 ila 4 saat içinde hastanın midesinin ne kadar iyi boşaldığını ölçer. Testten kısa bir süre önce radyoaktif madde içeren bir yemek yenir. Buna göre mide boşaltma testi yapılır.

Gastroskopi: 

Kameralı ve ışık kaynağı olan ince bir endoskop ile yapılır. Yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı incelenir ve soruna neden olabilecek çeşitli tıbbi sorunlar kontrol edilir.

Glikoz Tolerans Testi:

Minimum 8 saatlik açlıktan sonra kan alınır ve kan şekerine bakılır. Hemen ardından glikoz içeren sıvı ağızdan alındı. Hastadan en fazla 3 saat her 30 dakikada bir kan örneği alınır. Kan şekerini düzeltmek için yapılır.

  Bu sendrom semptomlarının bu davranış değişiklikleriyle azalmadığı durumlarda ise tedavi seçeneklerinin görüşülmesi gerekebilir. Hasta ve cerrah arasındaki görüşmeler, hastanın genel sağlık durumu ve muayene sonuçları kişiye özel tedavi planının belirlenmesinde önemli gereksinimlerdir.

Bu makaleyi yazmış olan, Doç. Dr. Nuri Okkabaz için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Doç. Dr. Nuri Okkabaz

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Nuri Okkabaz Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler