Yükleniyor
İnsülin Direnci Nedir Nasıl Düşürülür?

İnsülin Direnci Nedir Nasıl Düşürülür?

  • İnsülin Direnci Nedir Nasıl Düşürülür?
  • İnsülin Direnci ve Diyabet Neden Gelişir?
  • İnsülin Direnci ve Şekerden Nasıl Korunabiliriz?

İnsülin direnci karaciğerin enzimlerinin dengesiz çalışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kilo vermeyi engeller böylece obez kişi istediği kadar spor yapsın neredeyse hiç kilo veremez hale gelir. İnsülin direnci, vücudunuzun yemek yedikten sonra insülini düzgün bir şekilde emememesi sonucu gelişir. Vücudun glikozla başa çıkmasının çeşitli yolları vardır. Pankreastaki, yağ hücrelerindeki ve karaciğerdeki hücreler insüline yanıt vermediğinde, kanda şeker oranı yükselir. Kan yükselişi kanın akışkanlığını bozar damarların yapısına zarar verir.

İstenmeyen bir sonuç olarak, aşırı glikoz, karaciğeriniz onu parçalamak zorunda kalana veya pankreasınız midenizden dışarı pompalamak zorunda kalana kadar yağ hücrelerinizde depolanmak zorunda kalır. Aşırı kilo alımı başlar.

Sizde diyabet veya prediyabet teşhisi varsa, muhtemelen siz de insülin direnci terimini duymuşsunuzdur. Bu sorun açıkça vücudunuzun insülini doğru kullanamaması sorunudur. Birçok kişi diyabet ve insülin direnci ile sorun yaşar.

İnsülin Direnci ve Diyabet Neden Gelişir?

Diyabet tam olarak şekere vücudun tepkisinin zayıf olması nedeni ile gelişir. Tip II şeker hastalığı yaş kilo artışı ile gelişir. İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci, pankreastaki hücreler, özellikle pankreas adacıklarınız, vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu insüline düzgün yanıt vermediğinde ortaya çıkar. Bu hücreler bazen doğru miktarda insülin üretmezler veya bazen insülin üretmeyi tamamen bırakırlar. Bu, insülin eksikliğinin neden olduğu kanda aşırı şeker birikmesine neden olabilir.

Tip 2 diyabetli insanlar insülin direnci denilen soruna sahiptir. Genellikle şişmanlık bu yüzden olur.

Pankreasınız yiyeceklerden gelen şekeri düzgün bir şekilde işlemediğinde şeker hastası olursunuz. Bazı durumlarda, yüksek kan şekeri seviyeleriniz nedeniyle parmaklarınızı, ayak parmaklarınızı veya diğer vücut kısımlarınızı kaybedebilirsiniz. İnsülin direnciniz olduğunda, diyabetinizi kontrol edebilmek için günde daha az yemek yemeniz ve daha fazla egzersiz yapmanız gerekebilir. İnsülin direncine sahip olduğunuzda, böbrek taşları, pankreatit, kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, felç, sinir hasarı ve osteoporoz gibi daha ciddi sağlık koşulları geliştirebilirsiniz.

İnsülin Direnci ve Şekerden Nasıl Korunabiliriz?

Korunmanın yolu kilo almamak, sigara içmemek, şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmak ve bol bol yürümek yüzmek koşmaktır. Elbette orta yaş ve üzeri için koşma lüksü yoktur ama günde 45-45 dakika yürüyüş yapılabilir.

Diyabet teşhisiniz varsa ( gün ortasında yemekten önce 100 mg-DL üzerinde ve yemekten 2 saat sonra 130 mg-DL üzerinde değerler sürekli ise) anormal derecede yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olduğunuz anlamına gelir. İyi haber şu ki, yaşam tarzı değişiklikleri ile prediyabet almak için risk faktörlerinizi ve kalp problemlerini içeren diyabetik komplikasyonlar olarak adlandırılan risk faktörlerinizi azaltabilirsiniz. Tip 2 diyabet genetik midir? Uzmanlara göre genetiğin etkisi vardır. Anne - babada şeker hastalığı varsa size de geçer. Aldığınız tedavi türü, insülin direncinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır. 

İnsülin direnci sendromu olan insanlar kan şekeri seviyelerini sürekli izlemek zorundadırlar. Ayrıca ne yediklerini izlemeli ve sağlıklı bir kiloyu korumak için basit egzersizler yapmalıdırlar. Bu insanlar sürekli dikkatli ve tetikte olarak, gizli ve sinsi hastalık olan şeker hastalığına karşı mücadeleyi elden bırakmamalılar.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Tuğba Arkan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Tuğba Arkan

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Uzm. Dr. Tuğba Arkan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler