Yükleniyor
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku İhtiyacı

Yeni Doğan Bebeklerde Uyku İhtiyacı

  • Yeni Doğan Bebeklerde Uyku İhtiyacı
  • Yeni Doğan Bebekler Ne Kadar Uyumalı?
  • Yeni Doğan Bebekler Nerede Uyumalı
  • Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Kalitesini Artırmak İçin Öneriler

Yeni doğan bebekler, ağırlıklı olarak hayatlarının ilk dönemlerinde üç ila dört saatlik rutinler ile uyurlar. Bir bebeğin uyku süresi, bebek büyüdükçe uzar. Ani Bebek Ölümü Sendromunu önlemek için güvenli uyku çok önemlidir. Bebek beşikte, sadece şilte ve çarşafla tek başına yatmalıdır. Bebek sırt üstü yatırılmalıdır. Bu, bebeğinizin ilk yılında uyumasının en güvenli yoludur.

Yeni Doğan Bebekler Ne Kadar Uyumalı?

Hayatının ilk yılında, bebeğiniz günde 12 saatten 18 saate kadar sürelerde uyuyacak ve kestirecektir. Bir bebeğin uyku süresi genel olarak açlık düzeyi ile yakından ilgili olmaktadır. Yeni doğanlar uyanacak ve ilk etapta ortalama olarak her üç-dört saatte bir doyurulmak isteyecektir. Yeni doğan bebeğinizin ilk beş ila altı haftada bir seferde beş saatten fazla uyumasına izin vermeyin.

Yeni Doğan Bebekler Nerede Uyumalı

Yeni doğan bebeğiniz bir beşikte uyuyabilir. Bu, ebeveyn odasında, kardeşin odasında ya da bebeğin kendi odasında da olabilmektedir. Onu ideal ve güvenli bir yerde uyutmanız önemlidir. Bebeğiniz sizinle yatağınızda uyumamalıdır. Çünkü bu durum, ani bebek ölümü sendromu ve boğulma riski sebebi ile son derece tehlikelidir.

Bebeği beslemek için yatağınıza taşıyabilirsiniz. Fakat beslenme biter bitmez bebeği beşiğine geri yatırmalısınız. Birçok uzman, bebekle yatakta uyurken olası bir yaralanma durumunu önlemek amacı ile çocuğunuzu sandalyedeyken beslemenizi tavsiye eder. Bebeğinizle oda paylaşımı önerilir, fakat yatak paylaşımı önerilmez.

Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Kalitesini Artırmak İçin Öneriler

Bebeğinizin daha iyi bir uyku çekmesine yardımcı olmanın birkaç yolu vardır:

  • Bebeğinizin uyku döngüsünü değiştirmek. Bebeğiniz ilk ayını atlattıktan sonra onu gece vaktinde daha çok uyumaya teşvik edebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin işaretlerini anlamak. Birçok bebek yorgun olduğunun belirli sinyallerini gösterecektir. Bunlar arasında huysuzluk, ağlama, vücut kısımlarını çekiştirme, esneme ve gözleri ovuşturma gibi şeyler olabilir. Bebeğinizi bu belirtileri gösterirken yatırmak genellikle daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. 
  • Uyku vakti rutini oluşturmak. Banyo yapmak, sallanmak, kitap okumak, sessizce konuşmak, şarkı söylemek, hafif müzik çalmak, sarılmak ve hafif masaj rutininizin bir parçası olabilir. Bebeğiniz bu sinyalleri henüz anlamamış olsa da, bu uyku öncesi alıştırmalarını şimdi ayarlamak, gelecekte düzenli bir yatma zamanı rutini oluşturmanıza destek olabilir. 
  • Kimi zaman çocuğunuz uyanıkmış gibi gelebilir ama aslında hala uykudadır. Gülümsemeyi, emmeyi, seğirmeyi, sarsılmayı ve her türlü hareketi fark edebilirsiniz. Esasen bunların tümü uykunun normal yönleridir. Ancak, birkaç dakika ağlarsa, onu kontrol etme zamanı gelmiş demektir. 
Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Hakan Görmüş için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Hakan Görmüş

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzm. Dr. Hakan Görmüş Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt