Yükleniyor
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu ve Tedavisi

Çocuklarda Kaygı Bozukluğu ve Tedavisi

  • Çocuklarda Kaygı Bozukluğu ve Tedavisi
  • Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
  • Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Kaygı: korku, endişe, mutluluk ve üzüntü gibi duygulardan bir tanesidir. Endişeye sahip düşüncelerin gerginlik ile beraber kan basıncını yükseltmesi sonucu fiziksel ve ruhsal açıdan değişimlerin gözlemlenme durumudur. Kaygılanmak diğer duygular gibi normal bir durumdur.
 

Fakat kaygı durumunun arttığında ise ilk başta bedensel ve daha sonrasında düşünce ve beraberinde davranış üzerinde kendisini göstermektedir. Sürekli olan huzursuzluk, endişe, gerginlik, odaklanmada güçlük çekilmesi artar. Kaygı yaratan düşüncelerin uyku gibi günlük ihtiyacın karşılanmasını engeller. Günlük hayatta yapılan aktivitelerin etkilenmesi sonucu kaygı bozukluğu oluşur.

Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk döneminde olan bireyin kaygı bozukluğunu anlamak için, ilk olarak bedensel hareketleri gözlemlenmektedir. Sindirim problemleri, karın ağrısı, kabızlık gibi stres ve kaygıya bağlı değişimler olabilir. Kaygı ve endişe kaynaklı kalp çarpıntısı, sürekli yorgunluk hali, terleme, nefes alışverişinde farklılıklar veya kendini tutma gibi davranışsal ve bedensel hareketler gözlemlenir.

Bedensel ve davranışsal değişimlerin yanında ruh sağlığı kaynaklı düşüncelerde de değişiklikler gözlemlenmektedir. Çocuklarda gelecek, geçmiş ve bugüne dair kaygı uyandırıcı düşünceler direk davranışsal bozukluklara sebep olmaktadır. Sosyal ortama gitmek istememe, okula gitmekte isteksizlik, yaşı ile orantısız davranışlar şeklinde gözlemlenmektedir.

Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Çocuklarda kaygı bozukluğu tedavisi, oyun terapisi, davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri çoğunlukla kullanılmaktadır. Kaygı bozukluğu tedavisinde eş zamanlı olarak ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Uzman hekim eşliğinde kontrollü bir şekilde ilaç kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Çocuklarda gelişen kaygı ve endişenin tedavisinde psikoeğitim, maruz kalma ve sosyal becerileri geliştirmek için eğitim yaygın olan tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu tedavi ile birlikte çocukta kaygı yaratan duygu ve davranış gözlemlenip normal olması durumu çocuğa aktarılmaktadır. Bazı çocuklardan günlük tutmalarını, kaygı olan ortamda bulunma gibi ödevler verilip sonuçları gözlemlenerek terapi sürecine dahil edilmektedir. Çocuğun yaşı, problemi, kaygı uyandıran şeylerin belirtileri gözlemlenip terapi sürecine karar verilir. Çocuk tedavi altındayken ebeveynleri veya ona bakan kişiler de aynı şekilde bilinçlendirilerek tedaviye devam edilmektedir. Bu tür durumlarda çocuğun etrafındakilerin bilgilendirilmesi önemli bir rol oynar.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Metin Sezen için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Metin Sezen

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzm. Dr. Metin Sezen Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt