Yükleniyor
Çocuğum Sofradan Aç Kalkıyor

Çocuğum Sofradan Aç Kalkıyor

  • Çocuğum Sofradan Aç Kalkıyor

Tüm anne ve babalar çocuklarının ayakları yere basan, kendi kararlarını kendi verebilen bireyler olmasını ister. Ancak ebeveynler bazı davranışları ve cümleleri ile çocuğun özgüvenini farkında olmadan örseleyebilirler.

Çocuğunun yemeğini az yediğini düşünen bir anne çocuğu için ‘’sofradan aç kalkıyor’’ diyorsa ama çocuk ‘’tokum doydum’’ diyorsa annenin çocuk hakkında karar vermesi, onun bedenine ait bir durum için iddiada bulunması ve zorla yedirmeye çalışması, bir kaşık daha diye ısrar etmesi çocuğa haksızlık etmek olur. Burada çocuğa verilen gizli mesaj şudur: Sen açlık ve tokluk hakkında karar veremezsin, senin yerine biz daha iyisini biliriz.

Benzer durum üşümediğini söyleyen çocuğa zorla hırka giydirmekle aynı şeydir. Bu durumda da ‘’sen üşüme ve sıcaklama hakkında yanılırsın, biz daha iyi biliriz’’ mesajı vardır. Bu örnekleri oldukça çoğaltmak mümkündür. Tekrarlayan şekilde aynı cümlelerle karşılaşan çocuk artık kendi kararları konusunda tereddütler yaşamaya başlar ve hep dışardan komut bekler. Küçükken annesi ve babasının onun yerine karar vermesine alışmış çocuk büyüdükçe başkalarının onun hakkında karar vermesine izin verir. Bu hiçbir ebeveynin isteyeceği bir durum değildir.

Tüm bu nedenlerle çok masum görünen ‘’Çocuğum sofradan aç kalkıyor’’ ‘’Hayır daha doymadın biraz daha yiyeceksin’’ gibi cümlelerle çocuğumuz hakkında karar vermekten vazgeçip, kendisini ifade etmesine izin vermeli ve bu şekilde verdiği kararların sorumluluğunu almasına da izin vermeliyiz. Yanlış karar verdiğini düşündüğünüz zamanlarda onu gözlemleyerek, bundan ne öğrendiğini görmesine fırsat vererek yol almak onun hatasıyla yüzleşmesini, çözüm üretme becerisi kazanmasını destekleyecektir. Böyle büyüyen çocuklar kendi kararlarını vermekte daha özgüvenli ve daha sorumluluk alan bireyler olacaklardır.

Bu makaleyi yazmış olan, Doç. Dr. Mehtap Kılıç için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Doç. Dr. Mehtap Kılıç

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Alerjisi

Doç. Dr. Mehtap Kılıç Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt