Yükleniyor
Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

  • Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
  • Prostat Kanseri Nedir?
  • Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
  • Prostat Kanserinin Saptanması ve Tedavisi Nasıl?

Prostat, tüm erkeklerde mesane bölgesinin hemen alt tarafında yer alan 2,5x3’e 5x4,5 cm büyüklüğünde, kestane şeklinde, yaklaşık 25 g ağırlığında seminal adı verilen sıvı salgılayan bir organdır. Üreme sisteminin önemli parçalarından biridir. İdrar yolu çıkışını çevreleyen bu organ menideki akışkanlığı sağlamaktadır.

Prostat salgısının içerisinde kalsiyum, çinko, kolesterol, asit fosfataz, sitrat ve proteazlar içeren ince, sütsü ve bazik bir yapı vardır. Emisyon dediğimiz olayla yaşanan kasılmalarla birlikte bu sıvı, semen sıvısına katılır. Prostat salgısı fertilizasyonda da büyük önem taşımaktadır.

Bu organ, yaşlanma ile birlikte büyüyerek genetik faktörlere de bağlı olarak tehlike arz etmeye başlayabilir. İyi huylu olarak tabir edilen prostat büyümesi, prostattaki bezin büyüyerek idrar yolunu sıkıştırıp daraltmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Elbette ki iyi huylu prostat büyümesi, hasta açısından herhangi bir hayati risk taşımamaktadır. Ancak hayat kalitesini de belirli bir ölçüde azaltmaktadır demek mümkün olur. Halk arasında bu büyümeye direkt olarak “prostat” da denir.

Prostatta yaşanan büyüme idrar kesesinin tam manasıyla boşaltılamamasına, kesik kesik idrara çıkmaya, idrarı tutamamaya sebep olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse, idrarın bir kısmının böbreklere kaçmak suretiyle çeşitli işlev kayıplarına da sebep olabileceğini hatırlatmak gerekmektedir.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostat salgı bezlerindeki hücrelerin çeşitli nedenler sebebiyle kontrolsüz ve normalin dışında büyümesi sonucu oluşmaktadır. Bu kanser şayet tedavi edilmediği takdirde, kan damarları ve lenf aracılığıyla çevredeki doku ve organlara yayılabilmektedir. Prostat kanseri eğer erkenden teşhis edilerek tedavi başlatılmazsa, akciğer ve karaciğerleri dahi etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir. Prostat kanseri erkeklerde en yaygın olarak görülen kanser türlerinin tepesinde yer almaktadır. Bu kanser türü ilk başlarda pek de anlaşılamadığından dolayı gizlice ilerleyebilmekte ve hastanın hayat kalitesinin düştüğü şikayetiyle doktora gitmesiyle anlaşılabilmektedir.

Doğal olarak da belirtiler şiddetlendiği zaman tedavi güçlük çektirebilir. Bu nedenlerden dolayı uzman hekimler erkeklerin, orta yaşlara geldikleri takdirde prostat muayenelerinin olması gerektiğini şiddetle tavsiye etmektedirler. Testte çıkan en ufak bir pürüzde dahi doktor kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini söylemekte de fayda vardır.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle, prostat organının bulunduğu yer ve çevresine bağlı olaraktan doktorlara gelen şikayetler hemen hemen aynı olmaktadır. Bu şikayetler, prostatın büyüyerek idrar kanalı/yolu üzerindeki oluşturduğu baskı üzerinden yaşanmaktadır. Bazı durumlarda ise, prostat kanseri sinsice gelişebilir ve hiçbir sorununuz yokmuş gibi gözükmesine sebep olabilir. Yani sorunlar erken dönemde teşhis edilemeyebilir. Peki, gelelim bu prostat kanserinin ve prostatın olası nedenlerine:

-Geceleri idrara çıkışlarda artma.

-Genel olarak sık idrara çıkmak.

-Kesik kesik idrar yapmak.

-İdrarı tutma konusunda yaşanılan zorluk.

-Bacaklarda şişlik.

-Peniste yeterince ereksiyon hali yaşanmaması.

-İdrar yapılırken veya sonrasında kan gelmesi durumu olması.

-İdrar yaparken hissedilen yanma, acı.

-İdrarı yapmaya başlarken beklenilen sürenin uzaması.

Prostat Kanserinin Saptanması ve Tedavisi Nasıl?

Her şeyden önce doktorların, bu belirtilere ve gerekli testlere/kontrollere bakaraktan kanser türünün prostat olup olmadığını net bir şekilde belirlemesi gerekmektedir. Çünkü prostat kanseri, erken teşhis döneminde nadiren belirtiler göstermektedir. Teşhis, check up sırasında yapılan PSA adının verildiği bir test sayesinde saptanabilmektedir. Bu testin yanında ekstra olarak da makattan parmakla yapılan rektal muayene gerçekleştirilmektedir.

Ancak bu testler her ne kadar önem arz etse de, gerçek prostat kanserinin tespit edilmesi için biyopsi alınmasının gerektiği durumlar olabilmektedir. Prostat kanseri tedavi edilebilir, hatta erken teşhislerde tedavisi kolaylıkla yapılabilecek bir hastalıktır.

Her prostat kanseri yaşayan kişide büyüme aynı hızda seyir etmemektedir. Kanser bazen çok hızlı, bazen ise yavaş şekilde yani aniden/zamanla yayılabilmektedir. Prostat, cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmektedir.

Prostat kanseri değil, tedavisi yapılmayan prostat kanseriyle yaşamak ölüme sebebiyet verebilmektedir. Prostat kanserinin belirtilerinin saptanmasında ve evrelerinin belirlenmesinde kullanılan başlıca yöntem ile adımlar da şu şekilde sıralanabilir:

  • Kandaki PSA yüksekse, serbest PSA’ya bakmak
  • Rektal Tuşe
  • Trans Rektal Ultrasonografi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • MR
  • Kemik sintigrafisi
  • Lenfteki düğümden alınan biyopsi

PSA yapılmadan önce 2 günlük bir cinsel perhiz uygulanmaktadır. Prostat muayenesinden önce yapılır ve açlık gerekmemektedir.

Prostat kanserinin tedavisi, hastalığın evresine, gidişatının nasıl olduğuna, hastalığı geçiren kişinin yaşı ve sağlık durumuna göre uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Erken teşhis gibi bir durum söz konusu ise kanserli olan hücrelerin yok edilmesine gidilir. Yayılma durumu hakimse, yavaşlatmayı amaçlayan tedavi yöntemleri belirlenir. Peki, tedavi yöntemlerinin başlıcaları nelerdir?

  • Radyasyon Tedavisi
  • Erkeklik Hormonlarının Etkisizleştirilmesi(ilaçlar yoluyla)
  • Kapalı prostat ameliyatı
  • Açık cerrahi ameliyat
  • Lazer(greenlight)yöntemi
  • Holmium lazer tedavisi

Bütün bunlara ek olarak prostat kanserinden korunmak için beslenmenize katabileceğiniz yiyecekler de bulunmaktadır. Domates, soya fasulyesi, mantar, balık, brokoli, ıspanak, lahana ve e vitamini, mineraller içeren takviyeler, yeşil çay gibi besinler tüketerek ekstra olarak da düzenli spor yaparak bu kanserin sizde oluşma riskini büyük ölçüde azaltmış olacaksınız.

Bu makaleyi yazmış olan, Doç. Dr. Hakan Akdere için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Doç. Dr. Hakan Akdere Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt