Yükleniyor
Yalan Söyleme Hastalığının Sağlığa Zararları Nelerdir?

Yalan Söyleme Hastalığının Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Yalan Söyleme Hastalığının Sağlığa Zararları Nelerdir?
  • Mitomani hastalığının beden ve ruh sağlığına zararları ise şunlardır:

Yalan söyleme hastalığı olan kişiler, beyinlerinde kurmuş olduğu bir olayı, karşı tarafı etkilemek ve kendilerini acındırmak için anlatırlar. Birçok yalan alışkanlıkları vardır. Bu durumsa, insanın psikolojisini bozacak seviyeye kadar gelir. Söylediği yalanların, yalan olduğunu bile kendilerine örselerler. Yani beyinleri, söyledikleri yalanların, gerçek olduğuna kanaat getirir. Buna sağlık dilinde, mitomani hastalığı denir. Yalan söyleme davranışını sergileyen kişiler, yoğun stres içindedirler. Bu durum psikolojik olarak duyduğu bir ihtiyacın giderilmesi için mubah bir yoldur. Mitomani, genellikle çeşitli psikolojik rahatsızlıkların ardından gelen bir hastalıktır. İnsanın kendisine dürüst olduğu zaman, iyileşebilmesi durumu yüksektir. Sağlıklı kişilerde yalan söyleyebilir fakat bu durum onları, mitomani hastası yapmaz. Mitomani hastalığının beden ve ruh sağlığına birçok zararı bulunmaktadır. 

Mitomani hastalığının beden ve ruh sağlığına zararları ise şunlardır:

  • Yalan söyleme hastalığı bulunan kişilerde, aşırı stres vardır. Bu durumsa sağlığa büyük zarar vermektedir.
  • Saç dökülme ve beyazlaması muhtemeldir. Sürekli bir şekilde düşünen ve sıkıntıya giren kişi, stres altında olduğundan dolayı, saç dökülmesine ve beyazlamasına maruz kalabilir. Bu durumsa genellikle baş göstermektedir.
  • İnsan sağlığında önemli bir rol alan uyku, bu hastaları kötü yönde etkiler. Hasta olan kişinin, uyku problemleri ortaya çıkar. Fazlaca uyuyan birey, kendini tüm gün yalnız ve mutsuz hisseder. Uykusuz kalan bireyler ise, kendilerine zarar verebilecek potansiyele dahi sahiptirler.
  • Özgüven eksikliği ve odaklanamama problemi yaşarlar. Bu durumlar ise, birçok ruh sağlığı hastalıklarında da bulunur. Diğer ruh sağlığı hastalıklarına da zemin hazırlar. Bu hastalığa karşı çıkabilmek için doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.
  • Geçmişe takılı kalma durumu. Geçmişlerinde yaşamaya başlayan bireyler, şimdiyi unuturlar ve yaşam konforlarını kendilerine zehir ederler. Büyük stres altında kaldıkları yetmiyormuş gibi geçmişte yaşamaya devam ederler. Geçmişin ellerinden gittiğini ve zamanın sadece şimdi olduğunu fark edebildiklerinde hastalığı bir az olsun yenmeye yaklaşırlar.
  • Kendilerini yetersiz ve değersiz hissetme durumu. Çocukluklarında yaşadığı travmalar sebebinde ve kötü bir aile ortamında yetişmelerinin sonucunda bu hastalık ortaya çıkmış olabilir. Bu durumda geçmişlerini kabul edebilme gücünü kendilerinde bulmaları gerekir. Kişinin kendini değersiz hissetmesinde ki sebep ise, özgüvensizlikle bağdaştırılabilir. İstisnai durumlarda ise, özgüvensizlik dışında, kendini kanıtlamaya çalışmakta bunların yanında verilebilecek bir örnektir.
  • İnsanların düşüncelerine çok fazla önem vermektedirler. Bu önem onları, kendi benliklerinde değersiz kılar.

Yukarıda göstermiş olduğumuz nedenler sizce de çok yıpratıcı değil mi? 

Bu hastalığa yakalanmış kişilerin, bir an önce uzmanlardan yardım almalarını tavsiye ederiz.

Bu makaleyi yazmış olan, Kl. Psk. Buse Nur Altun için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Kl. Psk. Buse Nur Altun

Psikoloji

Pedagoji

Aile Terapisi

Kl. Psk. Buse Nur Altun Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler