Hamilelikte Karamsarlık ve Duygusallık-Ani Ruhsal Değişimler
- Hamilelikte Karamsarlık ve Duygusallık-Ani Ruhsal Değişimler
- Fiziksel farklılaşmanın psikolojiye etkisi
- Anne bazen aşırı duygusallaşır çok fazla ağlar ve hatta bebeği reddeder
- Hamilelikte farklı ruh hallerini aynı anda yaşamak
Hamilesiniz ve yakın zamanda bebeğinizi kucağınıza alacaksınız fakat içinizde sürekli bir karamsarlık var sürekli duygusalsanız panik yapmayın bunlar hamilelikte doğal süreçler. Hamilelik bedenimizin her açıdan yani hem hormonal hem psikolojik hem de fiziksel olarak değişime uğradığı bir süreçtir. Duygusal olarak iniş çıkışlar yaşanması gayet normaldir yani. Bunun çeşitli sebepleri vardır.
Fiziksel farklılaşmanın psikolojiye etkisi
Anne adaylarının psikolojisini en çok etkileyen olay bedeninde olan değişimlerdir. Uyku ve beslenme düzeni değişir, alınan kilo ile beraber veya bebeğin gelişimi ile birlikte hareketler kısıtlanmaya başlar. Bu durum haliyle tüm aileyi etkileyecektir.
Anne adayının bu hızlı değişime adapte olamaması bu süreçte öfke veya mantıksız davranışlarla dışarıya vurabilir. Alınan kilolar kendini kötü hissetmesine eski elbiselerinin artık olmaması moral bozukluğuna ve gereksiz alınganlıklara hatta kendini çirkin hissetmesine neden olabilir.
Anne bazen aşırı duygusallaşır çok fazla ağlar ve hatta bebeği reddeder
Böyle bir durum yaşanıyorsa çok dikkatli olmak gerekir. Bunun nedeni genelde vücuda hızlı bir şekilde adapte olunamadığı ve var olan değişim kabullenilmediği için meydana gelir. Kendini değersiz görmeye başlayan anne yaşama arzusunu yitirme, sıkça ağlama, bebeği reddetme ve hatta bebeği aldırmak isteme gibi olumsuz düşünceler içine girebilir.
Bu durumlar genelde hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanır ve kısa bir zaman zarfında geçer. Fakat bu süreç ilk 3 hafta içinde bitmediyse ve aynı durum devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda anne adayını ailesinin çok iyi gözlemlemesi gerekir. Bu durumun önemsenmemesi ve fark edilememesi durumunda anne adayı depresyona girebilir, dikkatini toplayamama, aşırı ilgi bekleme, uykusuzluk, sinirlilik ve panik atak yaşayabilir.
Bu süreçte özellikle kocanın ve diğer aile bireylerinin anne adayına destek olması çok ama çok önemlidir. Anne adayına karşı ilgisiz davranılmamalı, ne yaparsa yapsın sabır ve sükunetle yaklaşılmalı bu süreç beraber atlatılmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik için dayanışma ve anne adayının moralinin yüksek tutulması çok önemlidir.
Hamilelikte farklı ruh hallerini aynı anda yaşamak
Başlayan hamilelik süreci ile birlikte yaşam gelen yaşam tarzında ki değişiklikler özellikle iş hayatında ki kadınlar olumsuz durumlar yaratacaktır. Hareketli bir yaşamı olan kadın artık eskisi gibi çalışamaz ve fazlaca süresini evde dinlenerek geçirir bu durum anne adayını bunalıma sokabilir. Bu depresif durumlar hamilelik sürecini ve çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Aynı anda anne olacağı için yaşadığı mutlulukta adayı karmaşık ruh hallerine sokabilir. Bir gün çok mutlu bir gün ağlayarak bulabilir kendisini.
Eşi ve eşinin ailesi ile doğacak çocuktan dolayı bağları kuvvetlenir. Bu süreç ayrıca kadının kendisini yeniden keşfetmesini de sağlar hayatta bakış açısında ve fikirlerinde değişmeler meydana gelir. Artık sorumlulukları çok daha fazla ve ona bağlı bir çocuk doğacaktır bu yüzden eskisi kadar riskli ve umarsızca hareket edemez. Annelik çok güzel bir şeydir ve hamilelik bunun sadece bir parçasıdır bunun keyfini çıkarın ve moralinizi bozmayın. Unutmayın ki taşıdığınız bebek sizin bir parçanız ve sizin hissettiklerinizi o da hissedebilir.