Yükleniyor
Sigorta Her Zaman Korur Mu? & Uzman Değiliz Asistanız!

Sigorta Her Zaman Korur Mu? & Uzman Değiliz Asistanız!

  • Sigorta Her Zaman Korur Mu? & Uzman Değiliz Asistanız!
  • Sigorta Her Zaman Korur Mu? / Dr. Ufuk Doğru
  • Uzman Değiliz, Asistanız! / Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu

Ben Medikal Malpraktis Derneği Onursal Başkanı Dr. Bozkurt Oğuz Sınar.

Medikal Malpraktis Derneği olarak siz değerli hekim ve sağlık çalışanlarımızın her zaman yanındayız. Sizleri malpraktis ve sağlık hukuku konusunda yalnız bırakmıyoruz ve bırakmayacağız. 

Zaman zaman bu dijital mecrada sizlere malpraktis ve sağlık hukuku alanlarında ilginizi çekecek olan ve yararlanacağınız makaleler yayınlıyoruz. Bu kez, sizler için iki ayrı makale yayınlıyoruz.

Medikal Malpraktis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ufuk Doğru ile Medikal Malpraktis Derneği Başkanı Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu’nun, siz değerli hekim ve sağlık çalışanlarımız için kaleme almış olduğu iki makaleyi okumanıza sunuyorum. 

İyi okumalar…

Sigorta Her Zaman Korur Mu? / Dr. Ufuk Doğru

Sağlık sektöründe hastanın dava, şikâyet ve bunun neticesinde tazminat talep hakkı olduğundan ve son yıllarda medikal malpraktis davalarındaki artıştan ötürü hekimlere idare tarafından tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bu süreçte, her hekim çalıştığı alanın riskine göre yıllık prim ödeyerek sigorta yaptırmaktadır. Ancak, bu yaptırdığımız sigorta bizi her zaman korur mu? Aldığımız her tazminat cezası sigorta kapsamında mıdır?

Bu soruların cevabı ilgili mevzuatta düzenlenmiştir. İlgili mevzuat incelendiğinde, yaptırdığımız sigortanın aslında bizi her zaman korumadığını ve genelde açılan tazminat davalarının azami tazminat tutarlarının çok üstünde olduğunu görüyoruz. En son açılan 15 milyon liralık tazminat davası bunun en tipik göstergesidir. Mevcut mevzuatta, sigorta ettirenin birçok yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülük yerine gelmemesi halinde sigorta şirketinin tazminatı ödememe hakkı bulunmaktadır. Hekimin aldığı her türlü adli ve idari para cezasında, poliçenin çizmiş olduğu uzmanlık sınırları dışındaki faaliyetlerde, hukuk ve etik dışı faaliyetlerde, sözleşme gereği gereken yükümlülükleri hekimin yerine getirmemesi durumlarında sigorta şirketleri bu sorumluluklardan kurtulabilmektedir.

Hekim olarak bizlerin elbette ki sigortayı ihmal etmememiz gerekir. Ancak, bu sigortanın bizi yeterince korumadığının farkında olarak sağlık hukukunun bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde hareket etmemiz gerekmektedir. Çünkü bizler mayınlı tarlada gezmekteyiz. İhmal ettiğimiz her yükümlülük bizim aleyhimize kullanılabilmektedir.

Dr. Ufuk DOĞRU

Medikal Malpraktis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

 

Uzman Değiliz, Asistanız! / Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu

'Giderlerse gitsinler' söyleminin peşine iliştirilen bir cümle vardı hatırlarsanız. 'Bizim genç asistan doktorlarımız var! Onlar açığı kapatır!'

Gerçekten bu açık, bu şekilde kapatılır mı? Bir de gelin buna sağlık hukuku gözüyle bakalım...

Öncelikle uzmanlık gerektiren durumlar var,  tıbbın her noktasında. Örnek vermek gerekirse apandisit tanısında bile 'retroçekal apandisit' tanısı koymak pratisyen görevi değildir, keza bir diyabetik ketoasidozu da yönetmek ya da kalp anjiyosu yapmak. Daha da büyütürsek olayı dil/dudak kanseri olan birinin ameliyatını yapmak...

Örnekler değiştikçe biraz şaşırmaya başladık değil mi? Asistan hekimler aslında birer pratisyen hekim ve hem genelgeler de, hem de daha önce alınan kararlarda asistanların uzmanlık yetkisi altında olan müdahaleleri yapamayacaklarını defaatle belirtiyor.

Ayrıca yapılan tıbbi müdahalenin hukuki olarak meşru olmasını sağlayan maddelerden biri de, tahmin edin acaba ne? Evet, doğru tahmin! Uzmanlık yetki sınırları içerisinde olması...

Bunları düşününce hukuki açıdan size açılan bir davada, asistan hekim olarak katıldığınızda sizi koruyacak ne var? Üstüne üstlük, bir de 'tıbbi beslenme zinciri'nin en altında olan asistan hekimler için, üstüne üstlük yıkılan dava sonucu, yıpratan dava süreci, ödetilen tazminatlar ve alınan cezalar demektir..

Şimdi hala SAĞLIK HUKUKU öğrenmek istemiyor musunuz? Hadi siz de aramıza katılın... Kendinizi korumayı öğrenin, sizi koruyacak kuvvetli bir ordunun farkına varın… 

Medikal Malpraktis Derneği olarak biz sizin için varız! 

Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu 

Medikal Malpraktis Derneği Başkanı

Bu makaleyi yazmış olan, Dr. Bozkurt Oğuz Sınar için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dr. Bozkurt Oğuz Sınar Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt