Yükleniyor
Revizyon Rinoplasti

Revizyon Rinoplasti

  • Revizyon Rinoplasti
  • Revizyon Rinoplasti Nedir?
  • Revizyon Rinoplasti Niçin Gerekir?
  • Revizyon Rinoplastinin Yapılma Nedenleri Nedir?
  • Revizyon Rinoplastiye Nasıl Karar Verilir?
  • Revizyon Rinoplastiye Ne Zaman Karar Verilir?
  • Revizyon Rinoplasti Yapmak İçin Nelerden Yararlanılır?

Revizyon Rinoplasti Nedir?

Revizyon rinoplasti, daha önce yapılmış olan burun ameliyatından istenen sonucun alınamaması ya da yapılan cerrahi işlemin burunda farklı bir komplikasyon oluşturması sonucu yeniden yapılan estetik burun ameliyatıdır. Revizyon rinoplasti yerine sekonder rinoplasti veya düzeltme ameliyatı terimleri de kullanılmaktadır. Bazı terminolojilere göre cerrahın kendi yaptığı ameliyatın olumsuz sonuçlarını düzeltmek amacıyla yaptığı ikinci ameliyata revizyon rinoplasti denilirken, başka cerrahların yaptığı düzeltme ameliyatına sekonder rinoplasti denir.

 

Revizyon Rinoplasti Niçin Gerekir?

Estetik burun ameliyatı gibi hassas bir süreçtir. Bu ameliyatların ardından % 8 – 15 oranında tekrar düzeltme gerekliliği olabilmektedir. Hastaların tekrar ameliyat olmasını gerektiren bu süreç, aslında birçok değişik faktörden kaynaklanabilmektedir. Belirtmek gerekir ki, bu noktada burun estetik ameliyatı yapmış olan cerrahın bu alandaki deneyiminin de inkar edilemez etkisi vardır. Öncelikle ilk görüşmede hastanın ne istediğinin hekim tarafından tam olarak anlaşılamaması burada önemli bir faktördür. Fonksiyonel ve estetik açıdan hem hekimi, hem de hastayı tatmin edebilecek bir planlama yapılması gereklidir. Tabii ki hekim, olabilecek makul istekler ile olamayacak istekleri ve sebeplerini hastaya iyi anlatabilmelidir. Onun anatomisine,  cilt yapısına en uygun teknik ve düzeltme planlanmalıdır.

 

 

Revizyon Rinoplastinin Yapılma Nedenleri Nedir?

Primer rinoplasti denilen ilk ameliyat sonrasındaki estetik ve fonksiyonel komplikasyonlaın oluşması, esasında revizyon rinoplastinin gerekçesini oluşturmaktadır. Genel olarak rinoplasti ameliyatı sonrasında aşağıdaki nedenlerin oluşması, revizyon rinoplastiye karar verilmesinde rol oynayan etkenlerdir;

  • * Burun deliklerde meydana gelen asimetri
  • * Burun kemerinde oluşan yükselme
  • * Burun sırtında düzensizlik oluşması
  • * Burun yan duvarlarında çökme oluşması
  • * Burunda kayma oluşumu
  • * Burun içi veya dışında aşırı nedbe (skar) dokusunun gelişimi
  • * Sarkık veya aşırı kısalmış ya da kalkık (domuz burnu) görünümünün oluşumu
  • * Nefes darlığı oluşumu

 

Revizyon Rinoplastiye Nasıl Karar Verilir?

Aslında ilk yapılan ameliyatın kalitesi ve özeni, revizyon ameliyatı da yakından etkilemektedir. En azından ‘minör revizyon’ dediğimiz ufak bir işlem mi, yoksa büyük problemlerin çözülmesi gerekeceği, kapsamlı bir cerrahi mi yapılacağı da, yine önceki cerrahiye ve bunun sonucuna bağlıdır. Ameliyat sonrası gelişebilecek iltihabi veya kanama tabloları da, uzun vadede burun şeklinin bozulmasına ve ameliyat gerekliliğine yol açabilmektedir.

 

Revizyon Rinoplastiye Ne Zaman Karar Verilir?

Zamanlama olarak en erken rinoplasti ameliyatından 6 ay sonrasında ve burun tam oturduktan sonra yapılan kontrolle revizyon rinoplasti cerrahi planlamak daha doğru bir yaklaşım olur. Erken dönemde ödem henüz geçmeden karar verilmesi durumunda,  ödem sonrası görünür hale gelebilecek olan ek sorunlar gizli kalabilir. Dolayısıyla erken dönende yapılacak revizyon ameliyatı ile eksik bir düzeltme yapılmış olur. Aceleci ve erken davranmamak son derece önemlidir. 

 

Revizyon Rinoplasti Yapmak İçin Nelerden Yararlanılır?

Bu düzeltmeleri yapabilmek için, ağırlıklı olarak kıkırdak dokular gerekmektedir. Az miktarda ihtiyaç olması halinde kulak kepçesinden, çok miktarda ihtiyaç duyulması durumunda ise kaburgadan kıkırdak transferi planlanabilir. Cilt kesileri, kulak kıvrımlarına ya da göğüs alt kısmında cilt kıvrımına denk getirilerek belirginliğinin azaltılması hedeflenir. 

Tüm burun cerrahisi yapan hekimler olarak kuşkusuz ana hedefimiz bir kerede arzu edilen sonuca ulaşmayı başarmaktır. Aksi durumlar, hasta için maliyet ve ikinci cerrahi olmanın stresi, biz doktorlar için ise hasta memnuniyeti düşüklüğü gibi sorunlara yol açar. Tüm bu sorunlara yol açsa da, bu durumun her ameliyat işlemlerinde olduğu gibi olasılıklar dâhilinde olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. 

 

Tüm hastalarımıza sağlıklı günler diliyorum…

 

Bu makaleyi yazmış olan, Doç. Dr. Cem Bayraktar için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Doç. Dr. Cem Bayraktar

Kulak Burun & Boğaz

Doç. Dr. Cem Bayraktar Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt