Yükleniyor
Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

  • Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
  • Vajinal Kaşıntı Nedenleri
  • Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
  • Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
  • Sonuç Olarak

Vajinal kaşıntı, pek çok kadının hayatlarının bir döneminde karşılaştıkları bir sorundur. Vajina ya da vulvayı etkileyen kaşıntının nedeni, kullanılan hijyen ürünlerine karşı vücudun gösterdiği alerjik reaksiyon olabileceği gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilmektedir. 

Vajinal kaşıntı bazen kısa süreli olup hiçbir tedavi gerektirmeksizin kendi kendine geçebilmektedir. Bununla birlikte vajinal kaşıntı bazense uzun süre devam edebilmekte, tekrarlayabilmekte ve kaşıntıyla birlikte akıntı da görülebilmektedir. Bu durumda doktora giderek muayene olmak çok önemlidir.

Vajinal kaşıntının nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve vajinal kaşıntıyı önlemek için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Vajinal Kaşıntı Nedenleri

Vajina ve vulvadaki (dış üreme organı) kaşıntının nedeni genellikle ciddi bir sorundan kaynaklanmamaktadır. Kaşıntının nedeni kullanılan hijyen ürünleri veya iç çamaşırından kaynaklanan tahriş veya alerjiyse kaşıntıya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte sorun genellikle ortadan kalkmaktadır.

Bununla birlikte vajina ve vulvanın sürekli kaşınmasının sağlıklı olmadığının farkında olmak önemlidir. Vajina, kendi kendini temizleyen bir organ olmakla birlikte vajinadaki bakteri ve mantar dengesinin bozulmasıyla kaşıntı görülebilir ve akıntıda artış olabilir. 

Vajinal kaşıntıya neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:

 -  Mantar Enfeksiyonu: Vajinal kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonu, vajinanın içinde ve etrafında yanma ve kaşıntı gibi belirtilere neden olur. Ayrıca mantar enfeksiyonunda vajinal akıntının daha yoğun kıvamlı hale gelmesi de mümkündür. 

Mantar enfeksiyonunda görülen belirtiler genel olarak şu şekildedir:

 -  Vajina ve vulvada yanma, kızarıklık ve şişkinlik

 -  Cinsel ilişki sırasında ağrı

 -  İdrar yaparken ağrı

Vajinal mantar enfeksiyonu reçetesiz satılan antifungal kremlerle kolayca tedavi edilebilse de sık tekrarlayan veya kremlerle geçmeyen enfeksiyonlarında doktora gitmek önemlidir. Bu sayede sorunun kaynağını öğrenebilir ve doktorunuzun hazırladığı tedaviyi uygulayabilirsiniz.

 -  Bakteriyel Vajinozis: Bakteriyel vajinozis, vajinadaki bakterilerin dengesinin bozulmasıyla meydana gelmektedir. Bakteriyel vajinoziste kaşıntıya ek olarak balıksı bir kokuya sahip vajinal akıntı görülebilir. Bakteriyel vajinozis kendi kendine geçmesi zor bir enfeksiyon olduğu için tedavi görmek gerekebilir.

Bakteriyel vajinozis, vajinal kaşıntının yanı sıra şu belirtilere neden olabilmektedir:

 -  Cinsel ilişki sırasında ağrı

 -  Vajinada ağrı ve yanma

 -  İdrar yapma sırasında ağrı

 -  Kötü kokulu vajinal akıntı

Bakteriyel vajinozis tedavisinde antibiyotik kullanılarak vajinadaki bakterilerin tekrar dengeye gelmesi sağlanmaktadır. Doktorunuz antibiyotik tedavisinin yanı sıra probiyotik bakımından zengin yiyecekler tüketerek veya probiyotik takviyesi kullanarak tedaviyi desteklemenizi önerebilir.

 -  Östrojen Eksikliği: Kadınların yaşları ilerledikçe vücutlarında birtakım değişimler meydana gelmesi normaldir. Menopozda veya emzirme döneminde östrojen üretiminde meydana gelen azalmayla birlikte vajinadaki deri incelerek kaşıntıya, akıntıya ve başka rahatsızlıklara neden olabilir. Kayganlaştırıcı veya ufak dozda östrojen kullanımı ile östrojen eksikliği nedeniyle görülen kaşıntının önüne geçilebilir.

 -  Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar tahrişe neden olabilir ve kaşıntı, akıntı ve kötü kokuya yol açabilir. Trikomonas, uçuk ve siğil gibi enfeksiyonlar, vulvada ve vajinada kaşıntıya neden olabilen enfeksiyonlardır. Kaşıntınızın nedeninin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olabileceğini düşünüyorsanız bir an önce doktora gitmeli ve gerekli tedaviyi görmeye başlamalısınız.

 -  Tahriş: Vajina ve vulvada kaşıntınız olmakla birlikte mantar enfeksiyonu veya bakteriyel vajinozis belirtileriniz yoksa kaşıntınızın nedeni cildinizde meydana gelen tahriş olabilir. Bazı hijyen ürünleri ciltte alerjik reaksiyona ve tahrişe neden olarak kaşıntıya yol açabilir. 

Vajinal kaşıntıya neden olan şeyi anlamak için yeni bir hijyen ürünü veya iç çamaşırı kullanıp kullanmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Alerji ve tahriş riskini azaltmak için parfümlü ürünlerden ve sentetik kumaşlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

 -  Hijyen Alışkanlıkları: Doğru hijyen alışkanlıklarına sahip olmamak da kaşıntıya neden olabilir. Örneğin, egzersiz veya havanın sıcak olması nedeniyle genital bölge nemlendikten sonra iç çamaşırının değiştirilmemesi halinde kaşıntı görülebilir. Ayrıca vajinal duş gibi alışkanlıklar da vajinadaki bakterilerin dengesini bozabileceği için vajinayı yıkamamanız, yalnızca dış kısmı ılık su ve nazik bir sabunla temizlemeniz, enfeksiyona yakalanma ve kaşıntı yaşama riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Vajinal kaşıntının nasıl tedavi edileceği altta yatan soruna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu nedenle kaşıntınız varsa doktora gitmeniz ve doktorunuzun belirlediği tedavi planına uymanız önemlidir. 

Vajinal kaşıntının tekrarlamasını engellemek ve vajinanın sağlığını desteklemek için yapabileceğiniz şeyler ise şu şekildedir:

 -  Parfümsüz sabun ve losyonlar kullanın.

 -  Vajinal duş yapmayın.

 -  Egzersiz ve yüzme gibi aktivitelerden sonra iç çamaşırınızı değiştirin.

 -  Tuvalette silmeyi önden arkaya doğur yapın.

 -  İç çamaşırınızı günlük olarak değiştirin.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Vajinal kaşıntınızın nedeninin mantar enfeksiyonu gibi kolayca tedavi edilebilir bir sorun olduğunu düşünüyor olsanız dahi her ihtimali gözden geçirmek adına doktora gitmelisiniz. Özellikle belirtilerinizin geçmemesi ve sürekli tekrarlaması halinde doktora gitmeniz, ortada daha ciddi bir sorun olması halinde bir an önce tedavi görmeye başlamanız açısından çok önemlidir.

Vajinal kaşıntıyla birlikte aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde bir an önce doktorunuzu ziyaret etmelisiniz:

 -  Vajinal akıntı, ateş, üreme organlarının etrafında kızarıklık ve şişkinlik, pelvik bölgede veya karın bölgesinde ağrı yaşıyor olmak

 -  Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon şüphesi taşımak

 -  Belirtilerin gittikçe kötüleşmesi

 -  Belirtilerin bir haftadan uzun süredir devam ediyor olması

Sonuç Olarak

Vajinal kaşıntı, utanmanızı veya endişelenmenizi gerektiren bir belirti değildir. Vajinal kaşıntı genelde ciddi bir sorundan kaynaklanmamakla birlikte kaşıntının uzun süre devam etmesi ve tekrarlaması halinde doktora gitmek önemlidir. Bu sayede kaşıntıya neden olan sorun tedavi edilebilir ve yaşadığınız rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. 

Bu makaleyi yazmış olan, Prof. Dr. Bülent Tıraş için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Prof. Dr. Bülent Tıraş

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Prof. Dr. Bülent Tıraş Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler