Yükleniyor
Normal Doğum ve Sezaryen Farkları Nelerdir ?

Normal Doğum ve Sezaryen Farkları Nelerdir ?

  • Normal Doğum ve Sezaryen Farkları Nelerdir ?
  • Normal Doğum Nedir?
  • Sezaryen Doğum Nedir?
  • Öncelikli Tercih Neden Normal Doğumdan Yana Olmalı?
  • Sezaryen Doğumda Yaşanılan Zorluklar Nelerdir?
  • Daha Rahat Doğum Nasıl Sağlanır?
  • Doğum Sonrası Dikişleri Ağrı Oluşturur Mu?

Doğum, hamileliği tanımlamanın en zor ve eşsiz deneyimlerinden biridir ve anne adayları için hamileliğin en heyecan verici kısmıdır. Teslimat yöntemi nasıl? Doğumunuzun yöntemi ve ayrıntıları konusunda bir kayıp yaşıyor olabilirsiniz veya karar verdiğiniz doğum türü konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Burada kendinize hatırlatmanız gereken ilk şey, her doğumda kadın sağlığı ve bebek sağlığının en önemli konumda olduğudur.

Normal Doğum Nedir?

Bu, cerrahi müdahale olmayan bir bebeğin doğumudur. Bir bebeğin doğması yaklaşık 14 saat sürer. Ancak normal doğum erken sonlandırılabilir. Bebeğin gelişimi tamamlandıktan sonra rahim kasılmaya başlar. Kasılmalar başladığında her 10 dakikada bir 3 kasılma beklenir. Bu nedenle rahim ağzının açılması yavaş yavaş başlar. Açıklık 10 cm'ye ulaştığında bebeğin rahim tüpünden alınması işlemi başlar ve plasenta rahim tüpünden çıktıktan sonra işlem tamamlanır.

Sezaryen Doğum Nedir?

Bu, annenin karnını plasentaya kadar keserek bebeği çıkarmak içindir. Genel anestezi veya lokal anestezi tercih edilebilir. Normal doğum, bebek ve anne için tehdit oluşturuyorsa, sezaryen ilk seçenek olmalıdır. Bebek rahimden çıkarılır. Plasenta temizlenir ve anne karnında açılan kıvrımlar dikilir. Sezaryen, cerrahi bir operasyondur.

Öncelikli Tercih Neden Normal Doğumdan Yana Olmalı?

Aksi istenmedikçe doktorlar bu tür doğumlara öncelik vermelidir. Sütürlerin hızlı iyileşmesinden emzirme yoluyla anne-bebek bağlarının hemen oluşmasına kadar annelerin ve bebeklerin avantajları yadsınamaz. Müdahale edilmeden başlanan 37 ile 42 hafta arası doğum normal bir doğumdur. Müdahalenin gerekliliği meşru nedenlere dayanmıyorsa, her anne adayı bu üreme yöntemini tercih etmelidir. Çünkü bu doğum sırasındaki tüm riskler ve olumsuz faktörler (enfeksiyon ve kanama gibi) çok daha düşüktür. Normal bir doğumdan sonra, daha hızlı iyileşme ve minimum ağrı ile daha keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

Sezaryen Doğumda Yaşanılan Zorluklar Nelerdir?

Hamileliğin sonunda, endişeler ve endişeler anne adayının sezaryen yapmasına neden olabilir. Sezaryen, doğum sonrası iyileşme ve sonraki doğum için daha yüksek risk oluşturduğundan asla ilk seçenek olmamalıdır. Doğumdan hemen sonra mide bulantısı, kusma ve geç bağırsak hareketleri yaşayabilirsiniz. Sezaryen ameliyatı da birçok riski artırır. Kısa zaman zarfında kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç gibi durumlar. Uzun vadede, ileride gebelikte pelvik ağrının şiddetlenmesinden dış gebeliğe kadar birçok soruna neden olabilir. Sezaryen sadece doktor gerekli gördüğü zaman yapılır. Sezaryen ameliyatı gerektirdiğinden anestezi bir sorundur. Anestezi, genel anestezi veya epidural anestezi ile tüm vücuda ancak belden aşağıya doğru uygulanarak uygulanabilir.

Daha Rahat Doğum Nasıl Sağlanır?

Son birkaç aydır sabırsızlıkla beklediğiniz en önemli şey doktorunuz olmalı. Ayrıca anne olma isteğiniz doğumunuza psikolojik olarak yardımcı olacaktır. Hamilelikte diyet ve su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Sağlıklı bir doğum sağlamak ve ayrıca doğumunuza yardımcı olmak için hamilelik kurslarına, egzersizlere, meditasyona ve hamilelik pilatesine katılabilirsiniz.

Doğum Sonrası Dikişleri Ağrı Oluşturur Mu?

Her iki doğum türünde de kesiler ve dikişler normaldir. Topikal tedavi ile normal doğumda kesi 3 ila 4 cm'dir, diğer kesi iğneleri gibi iğnenin tamamen iyileşmesi 1-2 hafta sürer. Dikiş sonrası ağrı normaldir. İyileşme sürecinde ağrı azalacaktır. Lokal anestezi altında yapılan kesi aynı anestezi altında dikildiği için ağrı bile olmamaktadır. Vücut, normal iletim iğnesini emer ve iğneyi çıkarmadan kendi kendine kaybolur. Başlangıçta bile dikiş izleri rahatsızlık vermez ve zamanla neredeyse kaybolur.

Sezaryen ameliyatı gerektirdiğinden ameliyat sırasında sezaryen yapılması gerekir. Kesiğin iyileşmesi 4 ila 6 hafta sürebilir. Dikişin her iki ucundaki ağrı daha yoğundur. Dikişlerin ilk birkaç gününde ödem ve şişlik normaldir. Doğumdan sonra ortaya çıkan ağrı ve yanıklar normalden daha uzun sürer. Kesi etrafındaki uyuşma ve uyuşma dikişlerin iyileştiğinden daha uzun olabilir. Dikiş doğal yollarla çözülen tip değilse doğumdan 5 gün sonra alınmalıdır. Kendiliğinden kaynaşan bir dikiş ise silinemez.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Zeynep Banu Güler için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Zeynep Banu Güler

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Op. Dr. Zeynep Banu Güler Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt