Yükleniyor
Hipertansiyon

Hipertansiyon

  • Hipertansiyon
  • Hipertansiyon Nedir?
  • Hipertansiyonun oluşma sebepleri?
  • Hipertansiyon hastalığının belirtileri nelerdir?
  • Hipertansiyon hastalığının tedavi çeşitleri nelerdir?

Hipertansiyon Nedir?

Tansiyon, kanın damar duvarına yaptığı basınçtır ve bu basıncın belirli bir düzeyin üzerine çıkmasına ‘Tansiyon Yüksekliği’ yani ‘Hipertansiyon’ denir.

Yüksek basınca maruz kalan damarlarımız, zaman içerisinde özelliklerini kaybeder ve beslemiş olduğu kalp, böbrek, beyin gibi organların bozulmasına yol açar. Hipertansiyon hiçbir belirti vermeden yıllar içerisinde organlarımıza zarar veren bir hastalıktır. Ülkemizde neredeyse 15 milyon kişide hipertansiyon hastalığı mevcuttur. Hipertansiyon hastalarının sayısı çok olmakla beraber, bu hastaların yarısında yeterli tansiyon kontrolü sağlanamamaktadır. Hatta hipertansiyon hastası olduğunu bilmeyen çok fazla hasta mevcuttur. Türkiye’de 40 yaş üstünde olan her iki kişiden birinde hipertansiyon görülmektedir.

Kronik bir hastalık olan hipertansiyonun toplumdaki yaygınlığı gittikçe artmakta ve ne yazık ki hastaların az bir kısmı etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Dünyada yaklaşık 1,5 milyar hipertansiyon hastası bulunmaktadır ve her yıl 9,4 milyon insan hipertansiyona bağlı olarak hayatını kaybetmektedir.

 

Hipertansiyonun oluşma sebepleri?

12 ana sebep bulunmaktadır;

  1. Tuz tüketiminin fazla olması
  2. Anormal damar yapıları
  3. Kan fazlalığı
  4. Genetik yatkınlık
  5. Duyarlı kişilik (Panik bozuklukları)
  6. Böbreküstü bezi (Adrenal bez) bozuklukları
  7. Böbrek sorunları
  8. Tiroit sorunları
  9. Doğumsal kalp damar sorunları
  10. Sinir sistemi hastalıkları
  11. Sinir hormonu hastalıkları (Nöroendokrin tümörler)
  12. Potasyum eksikliği
 

Hipertansiyon hastalığının belirtileri nelerdir?

Hipertansiyon erken evrelerde hiç belirti göstermemektedir. Sinsi bir hastalık olan hipertansiyon, yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermektedir. Kişide hiçbir belirti vermeden yıllarca sürebilmekte ve bu sürede organlarda geri dönüşsüz hasarlara sebep olabilmektedir. Hipertansiyon, dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir.

Ölçüm yapılmadan saptanamayan hipertansiyon hastalığının toplum içerisindeki farkındalığının artırılmasına çalışılmaktadır. Hiçbir şikâyetiniz olmasa bile tansiyonunuzu ölçüp, değerini bilmemiz gereklidir.

Sinsi bir hastalık olmasına karşılık en belirgin hipertansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk bulunmaktadır. Ayrıca, daha nadir olarak halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma, bacaklarda şişlik gibi durumlar da olabilir. Hipertansiyon belirtilerinden biri veya birkaçı hissedildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

 

Hipertansiyon hastalığının tedavi çeşitleri nelerdir?

Hipertansiyon hastalığının birçok nedeni olduğu için, tedavisi de tek tip değildir ve kişiye özgü ilaç seçimi ile sağlanmaktadır.

Tansiyon yüksekliğini düşürmede ilk tercih, yaşam tarzı değişikliğidir. Düzenli uyumak, spor yapmak, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, kilo vermek, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmak, hipertansiyon tedavisinin vazgeçilmezleridir.

Bunun yanında, tansiyonu düşürmek için ilaç tedavisine başlanması gereklidir ki; hipertansiyon tedavisinde ilaçlar; böbrek, kalp, damarlar ve sinir sistemi üzerinden farklı yollarla etki ederler. İlaçların farklı yollardan etki etmesi, onların doz ve kullanım şeklini değiştirmektedir. Yüksek mg’a sahip ilaç ile başka bir düşük mg’a sahip ilaçları kıyaslamak yanlış olur. “Benim tansiyon ilacım 300 mg, 5 mg’lık ilaç nasıl etki etsin?“ şeklindeki bir düşünce doğru olmaz.

Bir ilaca güvenmiyor veya etki etmediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Taner Kaya için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Taner Kaya

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Taner Kaya Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt