Yükleniyor
Hepatit C Nedir?

Hepatit C Nedir?

  • Hepatit C Nedir?
  • Hepatit C Belirtileri 
  • Hepatit C Nasıl Bulaşır? 
  • Hepatit C Tanısı Nasıl Konur? 
  • Hepatit C Tedavisi Nasıl Olur? 
  • Hepatit C Hastalığından Nasıl Korunmak Gerekir? 

Hepatit C, kan yoluyla yayılan hepatit C virüsünün (HCV) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit C, dünya çapında yaklaşık 70 milyon insanın mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunudur. Türkiye'de yaklaşık 750.000 kişi, yani her 100 kişiden 1'i hepatit C'den muzdariptir. Hepatit C'yi tamamen iyileştirebilen ilaçlar şu anda kullanılmaktadır Hepatit C, karaciğer yetmezliğinin neden olduğu önemli bir hastalıktır. 

Hepatit C Belirtileri 

Hepatit C enfeksiyonunun semptomları, virüsün neden olabileceği akut veya kronik koşullara bağlı olarak değişebilir. Akut hastalık aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  1. Grip benzeri semptomlar (kas ağrısı ve yüksek ateş)
  2. Sürekli yorgun hissetmek
  3. Anoreksi karın ağrısı
  4. Siyah idrar mide bulantısı

Akut hastalık süresi 6 aydan az olmasına rağmen virüs vücuttan uzaklaştırılabilir veya hastalık nedeniyle akut karaciğer yetmezliği meydana gelebilir. Hepatit C virüsünün kronik hastalığa neden olduğu durumlarda hafif yorgunluğa ve ilk belirtiler olan bazı bilişsel sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, bu ilk semptomların ortaya çıkmasından birkaç yıl sonra, virüs karaciğer sirozuna ve ardından karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır? 

Enfeksiyon riski açısından kan ve kan ürünlerinin kontrolsüz taşınması, Hepatit C virüsü ile enfekte olmuş kan içeren kişisel hijyen ürünlerini (diş fırçası, jilet veya tırnak makası gibi) paylaşın Uygun şekilde dezenfekte edilmemiş aletlerle diş tedavisi, Birden fazla kişinin enjeksiyon iğnesi gibi damar içi materyalleri kullanması Steril olmayan tıbbi ve kozmetik malzemeler (manikür-pedikür malzemeleri vb.) Kullanın veya Steril olmayan malzemelerde dövme ve delme Hepatit C virüsü ile enfekte olmuş organların nakli Enfeksiyon riski açısından, diyaliz için kontrolsüz hemodiyaliz makineleri kullanın Hepatit C'nin cinsel yolla bulaşma olasılığı çok az olmakla birlikte, cinsel ilişki sırasında oluşabilecek kanama veya travma ve diğer enfeksiyonların neden olduğu ülserler bulaşma nedeni olabilir.

Sarılmak, öpmek, hepatit C'li kişilerle yiyecek veya içecek paylaşmak veya aynı ortamda bulunmak bulaşma riski oluşturmayacaktır. Hepatit C tuvaletten veya yüzme havuzundan bulaşamaz. Benzer şekilde, sivrisinek ısırıkları hepatit C'ye neden olmaz. Hepatit C'li gebelerde virüsün bebeklere bulaşma riskinin% 10'dan az olduğu tahmin edilmekle birlikte, bu geçişin gerçekleştiği gebelik dönemi net olarak belirlenememiştir. Hepatit C taşıyıcılarının annelerinden bebekleri emzirme riski bulunmadı. Bununla birlikte, meme ucu yırtılır veya kanarsa veya annenin viral yükü çok fazlaysa emzirme kesintiye uğrayabilir. 

Hepatit C Tanısı Nasıl Konur? 

Diğer hepatitlerin aksine, hepatit C genellikle sarılığa neden olmaz. Bu nedenle hastalığın erken dönemlerinde tanınması zordur. Hepatit C hastalarının% 30'u tamamen iyileşmiştir. İnsanların % 70'i kronik hastalıklardan muzdariptir. Kronik hastaların% 20-30'unda siroz görülebilir. Karaciğer kanseri bunların% 1-2'sini oluşturabilir. Ancak bu gelişmeler uzun yıllar yaşandı. Hastalığın erken evrelerinden sonra ancak 10 yıl sonra kronikleşir. Karaciğer sirozunun gelişme süresi yaklaşık 20 yıl, karaciğer kanserinin gelişme süresi ise yaklaşık 30 yıldır. Bu nedenle hepatit C, yavaş ilerleyen bir hastalıktır. 40 yaşın üzerindeki erkeklerin siroz riski daha yüksektir. 

Hepatit C Tedavisi Nasıl Olur? 

Hepatit C erken tespit edilirse iyileşme şansı yüksektir. Bu hastaların çoğu başka nedenlerle test edildiğinde veya kan bağışı yaptığında tespit edildi, hangi aşamada oldukları belli değil. Hastalığın ilerleyişini izlemek için gerektiğinde birçok test ve karaciğer biyopsisi yapılır. Bu bulgulara dayanarak alınan önlemleri ve tedavi önlemlerini planlayın. 

Hepatit C Hastalığından Nasıl Korunmak Gerekir? 

Hepatit C için aşı yoktur. Bu konudaki araştırmalar devam ediyor. Alınabilecek önlem, genel temizlik yönetmeliklerine uymak ve iğne, jilet gibi başkaları tarafından kullanılan malzemeleri kullanmamaktır.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Hasan Yardım için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Hasan Yardım

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Hasan Yardım Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt