Yükleniyor
Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid Kanseri Nedir?

  • Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid hastalıkları içerisinde tiroid kanseri dünya genelinde artan sıklıkla görülen bir hastalık çeşididir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile çok çeşitli görüntüleme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu görüntüleme yöntemleri ile tiroid kanseri daha erken saptanabilmektedir. Sağlık Bakanlığı veri analizine göre, ülkemizde kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada tiroid kanseri gelmektedir. Bu durum da toplumumuzda ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne sermektedir. 15 – 25 yaş arası kadınlarda birinci sırada tiroid kanserine yakalanma oranı, 25 yaş ve üzerindeki kadınlarda 2. Sırada tiroid kanserine yakalanma oranı görülmektedir. Kadınlarda tiroid nodülü ve guatr denilen hastalık çok fazladır. Dolayısıyla bu durum da tiroid kanseri riskini beraberinde getirmektedir. Erkekte nodül saptandığı zaman onun kanser olma durumu daha yüksektir.

Tiroid kanseri diğer kanserler kadar korkutucu bir hastalık değildir. Günümüzde tamamını ortadan kaldıracak şekilde tiroid kanseri tedavisi mümkündür. Tiroid kanseri olan hastaların yüzde 99 u tiroid kanserine yakalanmış olmasına rağmen iyileşerek normal ömrünü tamamlamaktadır. Tiroid kanserine yakalanan bir hasta tedavi edildikten sonra düzenli olarak yılda bir kez takiplere gidip geldikten sonra kanserin kendini tekrar etme durumu da ortadan kalkmış olmaktadır.

Tiroid kanseri hastalarının hepsinin tedavi olabilmesi için ameliyat olması gerekmektedir. Öncelikli olarak muayene sırasında tümör tespit edilmişse çapı hesaplanmaktadır. Tümör çapı 1 cm. nin altında olan tümörler, mikro kanser ya da kanser öncüsü lezyonlar ismi verilerek ona göre tedavi işlemi ayrı olmaktadır. Tümörler çok küçükse ve tek taraflıysa sadece tek taraftaki tümör alınarak diğer taraf da takip edilebilmektedir. 1 cm. nin altındaki tümörlü kanserler kolaylıkla alınmakta ve hasta da kendi normal yaşantısına anında dönebilmektedir. 1 cm. nin üstünde tespit edilen kanserli tümörler de gene cerrahi operasyon ile alınmaktadır. Fakat ameliyattan sonra bu hastalara radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Radyoaktif iyot tedavisi geride oluşabilecek tümörlü hücrelerin tamamını ortadan kaldırmak amacı ile o bölgedeki kanserli hücreleri yakma işlemidir. Bu tedavi kemoterapi gibi bir yöntem değildir. Ağızdan alınan formları bulunmaktadır. Kişi bu tedaviye ev yaşantısında da devam edebilmektedir. Bu nedenle tiroid kanserine yakalanan hastaların iyileşme süreleri ve iyileşme şartları diğer kanser türlerine göre çok daha hızlı ve kaliteli olmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Hasan Yardım için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Hasan Yardım

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Hasan Yardım Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler