Yükleniyor
Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Nedir?

  • Meme Kanseri Nedir?

Çoğunlukla kadınlarda oluşan fakat erkeklerde de meydana gelen bir kanser türüdür. Meme kanseri çok önemli bir kanser türüdür. Bunun asıl nedeni hem görülme sıklığının artmış olması hem de kanserli dokunun görülme yaşının aşağılara kadar inmesidir. Bütün dünya genelinde meme kanserinin görülme sıklığının artmasının en önemli nedeni çevresel faktörlerin rol oynamasıdır. Beslenme faktörü, çevresel faktörler, genetik faktörler ve bazı kimyasal durumlara maruz kalma durumu meme kanseri riskini artıran başlıca etmenler olmuştur.

Ultrason sistemi her yaş grubuna uygulanabilmektedir. Ultrasonun hem ucuz bir yöntem olması nedeniyle hem de hastaların radyasyon almaması nedeniyle bu uygulamada yaş sınırlaması getirilmemiştir. Meme ağrısı ile birlikte başvurularda ya da ele kitle gelen olgularda ultrason ile görüntüleme işlemi oldukça yaygın yapılan bir tanı koyma yöntemidir. 40 yaş altında ultrason uygulamaları yapılırken mamografi tekniklerinde ise, 40 yaş üstü sınır çizilmiştir. 40 yaş itibari ile meme kanseri kontrolü olarak yılda bir kere mamografi hastalara uygulanmaktadır. Bu işlemin kırk yaş sınırının olmasının sebebi ise, istatistiksel verilere dayanarak 40 yaştan sonra meme kanseri riskinin çok fazla artmış olmasından kaynaklı olmasındandır. Meme kanseri yaşının küçük yaşlara kadar inmesinin sebebi olarak da gelişen teknoloji ile birlikte kamış olduğumuz radyasyon durumları örnek olarak gösterilebilmektedir.

Meme kanseri bulguları ultrason eşliğinde bulunan durumlardır. Elle muayenede hastanın eline yer değiştirmeyen ve yapışık bir kitle gelmesi başlıca şikayettir. Göğüste ağrı şikayeti ile de hastalar gelmektedir. Ultrasonda fark edilen bu kitleden meme biyopsisi alınarak, kitlenin kanserli doku mu yoksa değil mi olduğunu anlamak için kolay yöntemler bulunmaktadır. İnce uçlu iğne biyopsisi ile hastanın memesindeki kitleden örnek alınmaktadır. Yapılan uygulamada lokal anestezi olmaktadır. Biyopsi alınırken öncelikli olarak ince uçlu iğne biyopsisi kullanılır. Sonrasında ise, kalın uçlu biyopsi ile doku örneği de alınmaktadır. Tanı koymanın haricinde yapılan durumlarda, ultrasonda görüntülenen lezyonların oldukça küçük olması muayene sırasında ele gelememektedir. Bu lezyonlara yönelik olarak biyopsi sırasında tel ile işaretleme yöntemi de kullanılmaktadır. Bu durum cerrahi müdahale sırasında cerraha faydalı olmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Eyüp Duran için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Eyüp Duran

Genel Cerrahi

Op. Dr. Eyüp Duran Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt