Yükleniyor
Hipertroidi Nedir?

Hipertroidi Nedir?

  • Hipertroidi Nedir?

Hipertroidi, tiroid bezinin fazla çalışarak tiroid hormonlarının yüksek çıkması demektir. Tiroid hormonları vücudumuzdaki her şeyi etkilediği için, bu durumun da vücudumuza yan etkileri bulunmaktadır. Tiroid bezi fazla çalışırsa vücut hızlanır. Vücut metobolizmasının hızlanması iyi bir şey değildir. Çünkü, çarpıntı, yorgunluk, terleme ve kilo kaybı gibi istenmeyen belirtileri olmaktadır. Uzun vadeli olarak tiroid hormonlarının fazla çalışması kalbi direk olarak etkilemektedir. Uzun vadede kalp ritim bozuklukları ve kemik erimesine yol açmaktadır. Bu olası etkilerinden dolayı hipertiroidi önemli bir sağlık sorunudur.

En sık sebebi graves hastalığı denilen bağışıklık sistemine bağlı bir hastalığın ortaya çıkmasından kaynaklıdır. Bağışıklık sisteminin tiroid bezini fazla uyarması sonucunda oluşmaktadır. Bunun dışında tiroid nodülü adı verdiğimiz ve her 3 insanın birinde görülen, toplumumuzda oldukça yaygın olan nodüller de hipertiroidiye sebep olabilmektedir. Nodüller metabolizmadan bağımsız olarak kendi başlarına çok sık çalışabilirler ve hipertiroidi rahatsızlığının sebebi olarak görülmektedirler.

Bu hastalığın tanısı, ti,roid hormonlarının kan tahlilinde yüksek çıkması ile konulmaktadır. Tanısı konulan hipertirodinin hangi sebebe bağlı ortaya çıktığı araştırılır. Troidin ne şekilde çalıştığı, yaygın bir şekilde tiroid bezinin mi yoksa nodüllerin ayrı olarak mı hızlı çalıştığı saptanır. Bu durumun ayrılmasının sebebi tedavi yöntemlerinin farklı olmasından kaynaklıdır. Hipertroidin uzun vadeli olarak ortadan kaldırılması için sebepler bulunduktan sonra hastanın tedavi süreci başlamış olur. Tedavi kapsamında ilk seçenek olarak ilaçla tedavi önerilmektedir. Belli bir süre bu ilaçları kullanan hastanın tiroid bezlerinin fazla çalışması işlemi baskılanmış olur. Pek çok hastada bu durum 3 aylık tedavi sonunda kalıcı olarak iyileşme sağlamaktadır. İlacı bıraktıktan sonra hemen hipertiroidi kendini tekrarlıyorsa radyoaktif iyot tedavisi seçeneğine başvurulur. Bu tedavi seçeneği halk arasında atom tedavisi olarak da bilinmektedir. Kişiye bu tedavide ağız yolu ile radyoaktif iyot verilir ve hastalık kalıcı olarak yok edilir. Bu durum sayesinde tiroid bezi az çalışır hale gelir. Bu nedenle radyoaktif iyot tedavisinden sonra tekrar kişiye miktarı ayarlanarak troid hormonu verilmektedir. Cerrahi müdahale istemeyen hastalara uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Fakat hormon dengesi ile oynanmasını istemeyen hastalar da direkt olarak cerrahi müdahale tercihi ile hipertiodi hastalığından kurtulmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Ayhan Arslan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Ayhan Arslan

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ayhan Arslan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler