Yükleniyor
Mide Baypası Nedir?

Mide Baypası Nedir?

  • Mide Baypası Nedir?
  • Mide Baypası Avantajları Nelerdir?
  • Mide Baypası Dezavantajları Nelerdir?
  • Mide Baypası Riskler Nelerdir?

Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) günümüzde dünyada obezite ve metabolik (diabetik) cerrahide ensık uygulanan yöntemlerden birisidir. Son yıllarda özellikle obezite cerrahisinde Sleeve gastrectomy daha sık uygulansa da metabolik cerrahiye ihtiyaç duyulan hastalarda halen en sık tercih edilen yöntem olmaya devam etmektedir.30 yıldan uzun zamandır güvenle uygulanmaktadır. Diğer cerrahi seçeneklerde olduğu gibi laparoskopik -yani batına küçük kesiler yapılarak veya robotik olarak uygulanmaktadır.

Gastric bypass cerrahisi hem hacim kısıtlayıcı (restrictive) hem de emilim bozcu olma (malabsorbtive) özelliğine sahiptir. Bu yöntemde midenin üs kısmında küçük bir yaklaşık 30-50 cc’lik küçük bir mide poşu oluşturulmaktadır. İnce bağırsak kesilir, bir ucu bu poşa bağlanır. Bu bağlantının yaklaşık 150 cm ilerisine ise diğer uç bağlanır. Gıdalar mideyi uğramadan bu poşu üzerinden ince bağırsağa gider. Bu sayede hem hacim kısıtlanmakta hem de emilimde azalma sağlanmaktadır. 

Bizim cerrahi ile amaçladığımız şey; gıdaları emilmeden bağırsağın alt kısımlarına ulaştırarak burayı uyarması ve insülin duyarlılığını arttıran hormonların salınımını arttırmasını sağlamak olmaktadır. Bunu da bağırsakların üst ile alt kısımları arasında bypass dediğimiz yer değiştirme ve yön değiştirme ile sağlamaktayız. Bu sayede etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlanır. Hastalar sadece hacim kısıtlayan ameliyatlara benzer şekilde, küçültülmüş yeni mide poşuları nedeniyle çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı tokluk hissine ulaşabilmektedirler.

Mide Baypası Avantajları Nelerdir?

 -   Laparoscopik gastric band (mide kelepçesi) veya Sleeve gastrectomi’lere (tüp mide) kıyasla daha fazla kilo verme oranı

 -   Daha etkin kilo verme, daha çabuk doyma hissi

 -   Herhangi bir yabancı cisim kullanılmaması (gastric band vb)

 -   Geri dönüştürülebilir olması

 -   Yeme bozukluğu olanlarda daha çok tercih edilebilmesi

 -   Eşlik eden meatbolik hastalıklarda dramatik düzelme ( Hiperlipidemi’de %90’ın üzerinde iyileşme, Hipertansiyonda %70’e yakın düzelme, Uyku apne sendromunda %75 düzelme, Astımda iyileşme, Diabette %70-80 düzelme vb)

 -   Sleeve gastrektomi gibi reflüjenik olmaması, Gastroözefageal reflü hastalığında (GERD) iyileşme oranı %90 civarındadır.

Mide Baypası Dezavantajları Nelerdir?

 -   Sleeve gastrectomi ve gastric band operasyonlarına göre teknik olarak daha zor olması bu nedenle cerrahinin daha uzun sürmesi

 -   Endoskopik olarak ulaşılamayacak olan mide kısmının vücutta kalması

 -   Bazı nutrient ve vitaminlerin bypass nedeniyle emiliminin azalması bu nedenle hastaların ömür boyu bazı vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duyması.

 -   Düşük şeker ve düşük karbonhidratlı beslenmeye devam etmeleri gerekmektedir. Bulantı, şişkinlik ve ishal vb durumların (Dumping sendromu) daha sık oluşması.

 -   İnternal herniation (iç fıtıklaşma) riskinin olması

 -   Anastomoz ülseri 

Mide Baypası Riskler Nelerdir?

 -   Bu operasyonda diğer bir çok karın ameliyatlarında da görülebilen kanama, enfeksiyon, ameliyat sonrası ileus (bağırsak tıkanıklığı), herni (fıtık) ve genel anestezi komplikasyonları görülebilir.

 -   Görülebilecek en önemli ve ciddi risklerden birisi oluşturulan gastric pouch ile  ince bağırsak arasında oluşturulmuş olan anastomoz denilen bağlantıda oluşabilecek kaçaktır. 

 -   Bağırsaklardaki yer değiştirme nedeniyle potansiyel boşlukların oluşması ve buradan bağırsakların geçerek fıtıklaşma riskinin olmasıdır. Acil ameliyat gerektirebilen ölümcül olabilecek risklerden birisidir.

 -   Bacaklarda olabilecek pıhtının kalbe taşınması ve oradan da akciğerlere atılma riski (Pulmoner emboli)

 -   Ciddi vitamin ve mineral eksikliği riski

 -   Mide ülseri, safra kesesi taşı, kesi yeri fıtığı, bağırsak tıkanması.

Bu makaleyi yazmış olan, Prof. Dr. Can Keçe için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Prof. Dr. Can Keçe

Genel Cerrahi

Onkolojik Cerrahi

Gastroenteroloji Cerrahisi

Prof. Dr. Can Keçe Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt