Yükleniyor
Uzun Yaşamın Sırrı

Uzun Yaşamın Sırrı

  • Uzun Yaşamın Sırrı
  • 100 Yaşını Aşkın İnsanlar
  • Uzun Yaşamın Sırrı:  Alışkanlıklar

100 Yaşını Aşkın İnsanlar

2005 yılında National Geographic dergisinde yayımlanan bir çalışmada, dünya üzerindeki 100 yaşını aşkın insanların yoğunlukta yaşadığı bazı özel bölgeler tespit etmişler. Bu bölgeleri mercek altına aldıklarında, bu bölgede yaşayan insanların bir takım ortak alışkanlıklara sahip oldukalrını keşfetmişler.

Bu bölgeler ise şöyle; 

  • Loma Linda - ABD
  • Sardinya - İtalya 
  • İkaria - Yunanistan
  • Okinawa - Japonya
  • Nicoya Yarımadası -Kosta Rika

‘Blue Zones’ yani ‘Mavi Bölgeler’ ismi verilen bu bölgelerdeki ortak alışkanlıkları merak etmiş olmalısınız. Gelin birlikte bakalım.

Uzun Yaşamın Sırrı:  Alışkanlıklar

  • Sağlıklı ve Dengeli Beslenme: Diyetsel yaşantıdaki benzerlikler, baklagil ve yüksek soya tüketimi. Blue Zones insanları genellikle bitki ağırlıklı besleniyorlar. Proteinlerini kırmızı et ağırlıklı değil de, beyaz etten ve hatta bitkisel kaynaklardan elde ediyorlar. Buradaki insanlar belki bilinçli, belki de bilinçsiz en etkili bitkisel protein kaynaklarını hayatlarının merkezine koymuşlar. Yani kuru baklagilleri. Kuru baklagiller sadece protein açısından zengin değildir. Galaktooligosakkarit denen prebiyotikler açısından da çok zenginlerdir. Yani sağlıklı bir bağırsağınızın olması için birincil şartlardan olan “probiyotiklerin” besin maddesi diyebiliriz “prebiyotiklere”. Üstelik lif içeriği zengin olduğu için günlük lif ihtiyacının karşılanması için de oldukça müsait bir seçenek.
  • Fiziksel Aktivite: Güneş ışığı, bahçe işleri, düzenli egzersiz gibi fiziksel aktiviteler de, Free Zones insanlarında ortak olarak mevcut. Ama püf noktası “düzenli” fiziksel aktivite. Ne çok düşük şiddetli, ne de çok yoğun şiddetli; “düzenli”. Güneşlendikleri için D vitaminlerini de rahatlıkla sentezleyebiliyor olabilirler. D vitamini eksikliğinin birçok hastalıkla, depresyonla ve hatta kanserle ilişkisi mevcuttur.
  • Manevi Değerler: Ama en ilginci, bence buradaki insanların manevi değerleri olmalı. Bu insanlar, genellikle aileleriyle birlikte yemek yiyorlar, kilise inançları gereği her pazar bir araya gelip yemek yeme alışkanlıkları da var. Sevildiklerini ve bir gruba ait olduklarını hissediyorlar, sosyal olarak birbirlerine bağlılar ve bundan dolayı istediklerinde yardım alabileceklerini biliyorlar. Ve zamana karşı telaşları daha az, kronik strese daha az maruz kalıyorlar, belki de bu yüzden, işleri plaza - masa başı işleri gibi değil. Ve kültürleri izole, kendileriyle mutlular ve daha fazlasına ihtiyaç duymuyorlar.
  • Antioksidanlar: Ayrıca antioksidan içeriği yüksek besinlerce de zengin besleniyorlar. Zerdeçal, içerdiği “Curcumin” adlı organik bileşik sayesinde antioksidan, antidiyabetik, antikanserojen etkilere sahiptir. Hatta deney hayvanlarında ömür uzattığına dair çalışmalar da mevcuttur. Görüldüğü üzere sadece deney hayvanlarında ömür uzatmıyormuş:) Yüksek polifenollü şarap da aynı şekilde antioksidan içeriğince zengin. Kırmızı şarap ayrıca “Resveratrol” denen güçlü bir antioksidan bileşiğe daha sahip. Fakat bu antioksidan maddeler yalnızca %3 gibi miktarda bulunuyorlar, düzenli tüketilmesi ya da takviye alınması gerekiyor.

Özetle bu uzun yaşam tarzını zaten Dünya Sağlık Örgütü bize, sağlığın tanımında özetliyor. “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.”

Kendinize iyi bakın, sizden bir tane daha yok…

Uzm. Dyt. Edanur Serçe

Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dyt. Edanur Serçe için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dyt. Edanur Serçe Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt