Yükleniyor
Bağırsaklar Neden İkinci Beynimiz Olarak Adlandırılır?

Bağırsaklar Neden İkinci Beynimiz Olarak Adlandırılır?

  • Bağırsaklar Neden İkinci Beynimiz Olarak Adlandırılır?
  • Bağırsaklar; İkinci Beynimizdir

Bağırsaklar; İkinci Beynimizdir

Bağırsakların ikinci beynimiz olarak adlandırıldığını hepiniz duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, bağırsakların kendi sinir sistemi olan ve beynimizle çok yakın bir şekilde iletişim kuran bir organ olmasıdır. Bağırsaklardaki sinir sistemi, beynimizdeki sinir sistemi kadar karmaşıktır ve yaklaşık 100 milyon nöron içerir. Bu nöronlar, bağırsak hareketlerini kontrol etmekten, bağışıklık sistemini düzenlemekten ve hatta ruh halimizi etkilemeye kadar çeşitli işlevleri yerine getirir.

Bağırsakların Beyin İle İletişimi

Bağırsaklardaki sinir sistemi, beynimizle iki ana yoldan iletişim kurar. 

  • Birincisi, vagus siniri adı verilen bir sinir aracılığıyladır. Vagus siniri, beyinden bağırsaklara ve bağırsaklardan beyne sinyaller taşır. 
  • İkincisi, bağırsaklardaki bakteriler aracılığıyladır. Bağırsaklarımızda yaklaşık 100 trilyon bakteri yaşar. Bu bakteriler, bağırsaklardaki sinir sistemine sinyaller göndererek ruh halimizi, sindirimimizi ve genel sağlığımızı etkileyebilir.

Bağırsakların Ruh Sağlığına Etkileri

Araştırmalar, bağırsak sağlığının ruh sağlığıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Örneğin, depresyonlu kişilerde bağırsaklardaki bakterilerin çeşitliliği genellikle sağlıklı kişilerden daha düşüktür. Ayrıca, bağırsak sağlığını iyileştirmek için yapılan bazı müdahaleler, ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Mutluluk hormonu olarak bilinen “serotonin” hormonunun %90’ından fazlası bağırsaklarda salgılanır.

Bağırsakların Tat Alma Duygusu Üzerine Etkileri

Damak tadımız da bağırsaklarımızdaki bakteriler yoluyla değiştirilebilir, geliştirilebilir. Bağırsakta hakim olan bakteri popülasyonu, kendi besin türünü tüketmeyi ister. Kabaca açıklamak gerekirse; bağırsağınıza etçil bakteriler hakim ise, sık sık et yemek istersiniz. Aynı şekilde sebzeden hiç hoşlanmıyorsanız, otçul bakteri popülasyonunuz az olabilir. Daha çok sebze tüketerek, bağırsağınızda diğerlerine göre daha az miktarlarda bulunan otçul bakterilerin sayısını artırıp, canınızın sebze çekmesini sağlayarak, damak tadınızı değiştirebilirsiniz.

Bağırsakların Tat Alma Duygusu Üzerine Etkileri

Birçok hastalık incelendiğinde altyapısında aynı zamanda bağırsak florasında “disbiyozis” dediğimiz bozulmalar olduğuna rastlanmıştır. Bağırsaklar bozuldukça metabolizma, hastalığa daha yatkın olur. Metabolizma hastalandıkça bağırsaklar bozulmaya daha yatkın olur.

Sonuç olarak, bağırsaklar beynimizle çok yakın bir şekilde ilişkili olan ve sağlığımız için önemli bir rol oynayan bir organdır. Bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmek önemlidir.

Bağırsak Sağlığını İyileştirmek İçin…

Bağırsak sağlığını iyileştirmek için yapabileceğimiz bazı şeyler şunlardır:

  • Dengeli ve düzenli bir diyet takip ediyor olmak
  • Probiyotik ve prebiyotik içeren besinler tüketmek
  • Yeterince su içmek
  • Stresi yönetmek
  • Düzenli egzersiz yapmak

Bu önlemleri alarak bağırsak sağlığımızı iyileştirebilir ve genel sağlığımızı koruyabiliriz.

Uzm. Dyt. Edanur Serçe

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dyt. Edanur Serçe için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dyt. Edanur Serçe Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt