Fazla Yağlardan Kurtulmak İçin Farklı Bir Yol
- Fazla Yağlardan Kurtulmak İçin Farklı Bir Yol
- Termodinamik Yasa
- Yağ Depolayıcı Anabolizan Hormonlar
- Egzersiz
- Stres Yönetimi
- Bütünsel Yaklaşım
Zayıflamada ve fazla yağlardan kurtulmada farklı bir yolculuk…
Lütfen sonuna kadar okuyunuz!
Fazla yağlarımızdan kurtulmak için zayıflama kurallarına farklı yaklaşım gerekmektedir.
Bedende kalori hesabının dışında işleyen mekanizmalar vardır, yani kalori azaltımı ve egzersiz, yalnız başlarına (bunu sonsuza kadar sürdüremez isek tabi) uygun kiloda olmamızı sürdürmeye yeterli olamaz.
Bunun için farklı bir bileşenin formüle katılması gerekmektedir;
Termodinamik Yasa
Belirli bir aşamadan sonra egzersizi ne kadar artırırsak artıralım, metabolik hızımız düşerse kilo veremez duruma geliriz. Formüle edersek; Harcanan kalori = Egzersizle Harcanan Kalori + Metabolik Hız
Yağ Depolayıcı Anabolizan Hormonlar
İnsülinin görevi kan şekerini kandan alıp hücreye yakıt olarak sokmaktır. Bu hormon dengede olduğunda neredeyse kilo birikimi olmaz. İnsüline direnç geliştiğinde ise, kan şekerini hücreye sokamadığı için yağa dönüştürerek depolar.
İnsülin yüksekliğinde aşırı yağ birikimi olacağından ve yağ yakma işlemi olmayacağından dolayı bu olay Metabolik Sendrom oluşturur. Metabolik Sendrom tehlikeli bir durumdur ve çeşitli organ harabiyetine yol açar. İnsülin yüksekliği ve insüline direnç durumları açlık hissini arttırır ve daha çok kalori almamıza ve yağlanmamıza sebep olur, ayrıca egzersiz kapasitemizi azaltır.
- Yağ tüketimi insülini minimal artırır
- Protein tüketimi ilımlı olarak arttırır
- Karbonhidrat tüketimi maksimal düzeyde arttırır
Yağdan ve proteinden zengin karbonhidratlardan fakir bir diyetle insülin yüksekliği yaşanmaz ve uzun süreli açlıkta insülin seviyeleri düşük kalır ve depo yağını devreye sokarız.
Egzersiz
Burada hareket etme amacımız beyini harekete geçirmek olmalıdır Hareket veya dinlenme esnasında, kas dokusu ve karaciğer glikozu almak için iki kat insüline ihtiyaç duyar. Egzersiz ve aralıklı oruçta bu oran ¼’e düşer. Egzersiz yaparken yorulmamaya ve nefes nefese kalmamaya özen göstermeliyiz. Yürüme ve pedal çevirme, bu duruma güzel örneklerdir. Böylece beyin hem stresi yönetir, hem de fazla miktarda büyüme hormonu salgılayarak yağ yakımını hızlandırır.
Yüksek yoğunluklu egzersizler yapıldığında oksijen azaldığı için, yağ yerine karbonhidrat yakılır. aAyrıca nefes nefese bırakan ağır sporlarda kortizol salınımı da artar ve kortizol da stresi arttırır.
Stres Yönetimi
Kortizol bir stres hormonudur. Stres durumu arttığında kortizol seviyesi artar ve eşzamanlı olarak daha hızlı bir yakıt olarak kullanılan şeker miktarı da artar. Böyle durumlarda yağ yakımı olmaz Bu durum gün içinde sık tekrar ederse, kanda daha çok şeker ve daha çok insülin salgısı oluşacaktır. Bu süreklilik insülin direncini artırırken, yağlanmayı da artıracaktır. Bunun sonucunda abur cubur yeme ihtiyacı da artacaktır.
Stres, olaylara karşı verdiğimiz bir tepkidir ve bu değiştirilebilir. Parasempatik sistemi aktive ederek, böyle bir durumun önüne geçilebilir. Güzel bir uykunun da iyileştirici bir etkisi mevcuttur.
Bütünsel Yaklaşım
Kimyasal, mekanik ve duygusal açıdan bedeni sahiplenmek gerekir. Bu bölüm, düzgün besinlerle beslenme, toksik maddelerden uzaklaşma, doğru duruş ve hareket durumuna sahip olma şeklinde özetlenebilir.
Bu durumlara entegre olursak optimal sağlık koşullarına sahip oluruz İşte, sağlıklı bir şekilde yağlardan kurtulma ve tüm açılardan genel bir sağlıklılık halini elde etme işlemi bu aşamaları gerektirir
Bu özelliklere sahip olmanız konusunda yardımcı olabiliriz.
Dyt. Zübeyde Semiz
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı