Yükleniyor
Bebeklerin Gündüz Uyumama Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin Gündüz Uyumama Nedenleri Nelerdir?

  • Bebeklerin Gündüz Uyumama Nedenleri Nelerdir?
  • Bebekler Öğlen Uykusuna Ne Kadar İhtiyaç Duyarlar?
  • Bebeklerin Uyumama Nedenleri Nelerdir?

Gündüz saatlerinde şekerleme yapmak, gece yeterince uyumayan bebeğin uyku ihtiyacını karşılaması açısından önem arz eder. Bebekler zamanla daha az uykuya ihtiyaç duyarlar, ancak optimal gelişim için gece uykularını şekerlemelerle desteklemek önemlidir. Gündüz uyumayan bir bebek için bir uyku planı uygulamak zor olsa da, biraz çaba gösterilmesi buna değer.

Bebekler Öğlen Uykusuna Ne Kadar İhtiyaç Duyarlar?

Bebeklerin gereksinim duydukları öğle uykusu süresi yaşına göre değişiklik gösterir:

  • 0-5 aylık bebekler günde 1-5 defa
  • 6-11 aylık bebekler günde 1-4 defa
  • 12-35 aylık bebekler günde 0-2 defa öğlen uykusuna yatmalılar.
    Yenidoğanın uyku süresi kısa olabilir ve sık olarak beslendiği için uyku süresi genelde bir saat kadardır. Bebekler üç aylık olduklarında geceleri daha uzun uyumaya ve gündüzleri daha az kestirmeye eğilimlidirler. Bebeğiniz büyüdükçe günlük uyku sayısı azalır. Dört aya kadar, her şekerleme 30 dakika ila iki saat arasında sürebilir. Altı aylık bir bebek günde toplam altı saate kadar kestirebilir. Her şekerlemenin süresi ve toplam uyku zamanı aynı yaştaki bebekler arasında değişebilir. Bebeğiniz bir yaşında yürümeye başladığında, toplam şekerleme süreleri günde 4,5 saate kadar düşebilir. İki yılda toplam uyku süresi günde üç saate kadar düşebilir.

Bebeklerin Uyumama Nedenleri Nelerdir?

Bebekler, basit ortam rahatsızlıklarından fiziksel rahatsızlık veya kaygıya kadar çeşitli nedenlerle öğlen uykusunu reddedebilir. Bir bebeğin uyumamasının çeşitli nedenleri:

  • Yeterince yorgun olmayabilir: Yorgun bebekler kolayca uykuya dalarlar. Şekerlemeden önce yapılan uyarıcı aktiviteler ve fazla gece uykusu, bebeklerin yorgun hissetmelerini engelleyerek kestirmelerini zorlaştırabilir.
  • Çok yorgun olabilir: Aşırı yorgun bebekler genellikle hiperaktif ve huysuz olabilir, bu da bir ebeveynin onları sakinleştirmesini zorlaştırır. Düzenli yatma zamanı ve uyku zamanı rutinleri, bebeklerde aşırı yorgunluğu önleyebilir.
  • Odadaki çevresel rahatsızlıklar: Gürültüler, parlak ışıklar, odada başkalarının varlığı ve diğer dikkat dağıtıcı unsurlar, bebeğin öğlen uykusu sırasında uykuya dalmasını engelleyebilir.
  • Açlık: Aç bebekler yemek için ağlayabilir ve uyuyamayabilir. Bu gibi durumlarda, beslendikten hemen sonra uyku için hazırlanmalılar.
  • Diş çıkarma ve diğer sağlık problemleri: Bebekler diş çıkarma ağrısı ve diğer fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle kestirmeyi reddedebilir. Hasta olduklarında bebekler, telaşlı görünebilirler ve kendilerini uykuya teslim edemeyebilirler.
  • Ayrılık kaygısı: Bazı bebeklerde, özellikle altı aylıkken, ayrılık kaygısı nedeniyle uyku sorunları gelişebilir. Anne-babadan uzak kalma korkusu, tekrar uykuya dalamama ile uyanmalarına neden olabilir.
  • Uyku çağrışımları: Bebek koltuğunda, salıncakta veya bebek arabasında kestirmeye alışkın olan bebekler bunu isteyebilir ve bu alışkanlık başka bir yerde uyumalarını zorlaştırabilir. 
Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Ali Başkent için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Ali Başkent

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzm. Dr. Ali Başkent Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler