Yükleniyor
Fazla Düşünmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Fazla Düşünmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Fazla Düşünmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?
  • Maddeler halinde sıralayacak olursak, ruh sağlığınıza ve bedeninize zararları şunlardır;

Düşünceler ve düşünmemiz hakkında bir çok söylevde bulunabiliriz. Fazla düşünmenin insan sağlığına birçok zararı vardır. Ruhsal olarak da fiziksel olarak da oldukça yorgun hissedersiniz. Beynimizde olayları nasıl yorumladığımızla bağlı olan fazla düşünme, düşüncelerimizi kör düğüm haline getirir. Çıkmaz bir sokağın sonunda beklemeye başlarsınız ve yoğunlaşan düşünceleriniz sizi stres altına sokmaya başlar. Özgüveninizde ki zedelenme içler acısı denilecek kadar düşer ve kendinizle ayrı bir imtihan içine düşersiniz. Beyninizle her an savaşmaya başlar ve her savaşmaya başladığınızda, daha fazla yenilgiye maruz kalırsınız. Beyninizin mekanizmasını yenmeye çalıştıkça bir sonra ki düşünceyle alt etmeye çalışmanız muhtemel gelir. Oysa bu durum, vücudunuzun tüm yerini etkiler, bedeninizin zarar görmesi tek durum değildir. Ruh sağlığınıza da birçok kötü etkisi bulunmaktadır. Sürekli düşünen beyin, olasılık olarak gördüğü her şeyi tadar ve negatifleşmeye odaklanır. Negatifleştikçe hayatınızı katlanılmaz bir hale getirmeye zemin hazırlar. Hazırlanan bu zemin, sizi kötü yollara kadar iter. Alkol içme isteğinden tutun, intiharın eşiğine kadar getirir. Bu tür davranışlara kendimizi iteklemeden önce, anı yaşamaktan kendimizi alıkoyarız. Fazla düşünmenin ruh sağlığına zararlarından biriside hayattan zevk alamadığını zannetmektir. Bir şeyleri hep zannettirmeye odaklayan beyin artık olumsuz bir canavar haline gelir ve başa çıkamayacağınız kadar sorunlar getirir. Bu sorunları aşmanız için öncelikle olaylara bakış açınızı ve anı yaşamayı öğrenmeniz gerekiyor. Fazla düşünmekten kurtulmak yine sizin elinizdedir. Peki fazla düşünmenin bedeninize ve ruh sağlığınıza zararları nelerdir? 

Maddeler halinde sıralayacak olursak, ruh sağlığınıza ve bedeninize zararları şunlardır;

  • Vücudunuzu stres altına sokarsınız ve terlemeye başlar, kendinizi kasarsınız. Sürekli tedirgin olan vücut, sağlıklı olamaz. Stres altında bulunan vücudun, iştahsızlık veya iştah açması muhtemeldir. Yani kişiden kişiye değişse de kilo almanız veya vermeniz muhtemeldir.
  • Yorgunluk ve saç dökülmesi fazla düşünmenin sağlığa ve ruh sağlığına etkilerindendir. Yorgunluk vücudun sıkılması ve beynin kurcalanmasından geçen bir meseledir. Saç dökülmesi ise, fazla düşünmeden gelen stresin yan etkilerinden birisidir. Saç dökülmesinin yanında, saçlarınızın da beyazlayabileceği bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur.
  • Depresyona ve negatifliğe yol açar. Depresyona düşen kişinin yaşamdan aldığı heves ve sevinç kısıtlı hale gelmiş olur. Bu nedenle negatif düşünmeye zorlanan beyin, sürekli bir şekilde ağırlaşır.
  • Fazla düşünen beyinde uykuya dair birçok sıkıntı meydana gelir. Uykunuzda ki düzensizlik sizi kendinizden dahi nefret ettirebilir. İki saatlik uykuyla günü geçirmek zorunda kalırsınız veya hiç uyuyamazsınız. Bunun yanında kişiden kişiye değişebilen bir durum olduğu için fazlaca da uyuyabilirsiniz. 12-14 saat arası bir zaman dilimi halinde uyuyabilir ve kendinizi daha kötü hissedersiniz.
  • Grip ve egzama gibi sorunlara yol açabilir. Stres ve fazla düşünme ruh sağlığınıza zarar verdiği gibi bedeninize de zarar vermektedir. Elinizde ki izlerden nefret etmeye başladıkça daha fazla depresyona girmeniz muhtemeldir.

Bu hastalıktan kurtulma yollarını araştırmadan önce, bir psikoterapiste başvurabilir ve gün alabilirsiniz. Kendinize önem veriyorsanız ve bu sorundan kurtulmak istiyorsanız emin olmalısınız ki sabır her şeyden önce gelir. İstediğiniz takdirde kurtulamayacağınız bir sorun değildir.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Mine Aktaş için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Mine Aktaş

Psikolojik Danışma ve Rehberlik

Psikoloji

Pedagoji

Uzm. Mine Aktaş Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler