Yükleniyor
Gizli Korkuların Kaynağı: Sosyal Fobi

Gizli Korkuların Kaynağı: Sosyal Fobi

  • Gizli Korkuların Kaynağı: Sosyal Fobi
  • Sosyal Fobi Nedir?
  • Sosyal Fobi'nin Zorlukları Nelerdir?
  • Sosyal Fobi Ne Zaman Görülmeye Başlar?
  • Sosyal Fobi'ye Yol Açan Etmenler Nelerdir?
  • Sosyal Fobi'nin Olumsuz Etkileri Nelerdir?
  • Sosyal Hobi'nin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda olumsuz  değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanan bir kaygı bozukluğudur.
 

Sosyal Fobi'nin Zorlukları Nelerdir?

Topluluk karşısında konuşmak, mevki olarak yüksek birisiyle buluşmak gibi sadece bazı özel durumlarda görülen hafif tipi olabildiği gibi, örneğin alışveriş yapmak, yol tarifi sormak, umumi tuvalet kullanmak, başkalarının yanında telefon ile konuşmak, dışarıda yemek yemek gibi hemen her sosyal etkileşimde kendisini gösteren daha ağır formları olabilir.


Sosyal Fobi Ne Zaman Görülmeye Başlar?

Sıklıkla çocukluk ya da ergenlik çağında başlar, kişinin sosyal ortamlara girme isteği olmasına rağmen kendisini rahat hissetmediği için kaçınma davranışları gösterebilir. Bu durum sosyal izolasyona ve çevresindekiler tarafından utangaç, sessiz, sakin, mesafeli olarak tanımlanmasına neden olabilir.

 


 

Sosyal Fobi'ye Yol Açan Etmenler Nelerdir?

Sosyal fobinin oluşmasında genetik faktörlerin etkisi yanı sıra çocuklukta zorbalığa maruz kalma, kontrolcü baskıcı ebeveynler tarafından büyütülme gibi risk faktörleri sayılabilir. 
Sosyal fobisi olan bireylerin kaygı belirtilerinin başkaları tarafından fark edilmesi konusundaki endişesi stres hormonlarının artmasına ve belirtilerin (yüzde kızarma, terleme, titreme gibi)  fazlalaşmasına neden olarak adeta kendini gerçekleştiren kehanet halini alır.

 

Sosyal Fobi'nin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Sosyal fobik bireyler endişelerini abartılı ve mantıksız bulmalarına rağmen önüne geçemezler ve kaygı hissettikleri ortamdan kaçınma davranışları yüzünden yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenir. Bu kaygı ve kaçınma davranışı okullarını bitirmelerini, iş görüşmesi yaparak iş bulmalarını, arkadaşlıklar edinmelerini ve romantik ilişki kurmalarını zorlaştırır.

Yeni insanlarla tanışmak, daha önce tanımadıkları insanların olduğu ortamda bulunmak, başkalarına tanıtılmak, ilgi odağı olmak, başkalarına kendisinden bahsedilmesi, topluluğa hitap etmek, kalabalık bir ortama sonradan dahil olmak, başkaları izlerken herhangi bir konuda performans göstermek, dışarıda yemek yemek, toplu taşımada ineceğini söylemek, kalabalıkta telefon görüşmesi yapmak vb durumlar anksiyetelerini arttırır. Ve böyle bir durumla karşılaşma beklentisi bile kaygının artmasına sebep olur.

 

Sosyal Hobi'nin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sosyal fobi tedavisinde psikoterapi son derece olumlu sonuçlar verir. Psikoterapi de kişinin kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri tanıması ve değiştirmesi amaçlanır. Kişide kaygı uyandıran durumların hiyerarşik bir listesi hazırlanarak kademeli yüzleştirme ve maruz bırakma tedavisi de kullanılabilir. Ayrıca rol oynama eğitimlerine katılmak da faydalı olabilir.

Sosyal ortamlarda rahatlık ve güven kazanmak için beceri ve rol oynama eğitimlerine katılmak da faydalı olacaktır. Sosyal durumlara maruz kalma uygulamaları, endişelere meydan okumak için özellikle yararlıdır. Tedavide antidepresanlar, anksiyolitikler kullanılabileceği gibi, beta blokörler de anksiyetenin fiziksel belirtilerini kontrol altına almak için kullanılabilir.

Uzm. Dr. Tuba Öğer

Psikiyatri Uzmanı

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Tuba Öğer için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Tuba Öğer Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt