Yükleniyor
Kemik ve Eklem Hastalıkları

Kemik ve Eklem Hastalıkları

  • Kemik ve Eklem Hastalıkları
  • Kemik ve Eklemlerin Önemi
  • Kas İskelet Sistemi Hastalıkları Ve Kireçlenme
  • Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?

Kemik ve Eklemlerin Önemi

Vücudumuzun esnek ve dayanıklı olması, kas iskelet sisteminin sağlıklı ve düzgün çalışmasıyla mümkündür. İskelet sistemindeki kemikler ve eklem bağlantıları, genel sağlık durumumuzu belirleyen önemli unsurlardır. Özellikle yaş ilerledikçe, iskelet sistemi sağlığını korumak daha da önemli hale gelir. Yaşla birlikte vücutta yapılan iş, yerini yıkıma bıraktığından düzenli kontroller ve gerektiğinde destekleyici tedaviler almak oldukça önemlidir.

Kas İskelet Sistemi Hastalıkları Ve Kireçlenme

Kas iskelet sistemi hastalıklarını ele alırken, halk arasında "kireçlenme" olarak bilinen osteoartrit, belki de ilk sırayı alır. Osteoartrit, eklem yüzeylerinin aşınması sonucu oluşan bir durumu ifade eder. Eklemler, hareket sağlama, vücuda esneklik kazandırma ve sosyalleşmemizi sağlama gibi önemli görevleri yerine getirir.

Eklemleri kireçlenen bir birey, hareket kabiliyetini kaybeder, kilo alabilir, arkadaşlarıyla gezmekte zorlanabilir, depresyona girebilir ve ileri dönemlerde gece ağrıları artabilir. Bu durumda uyku problemleri yaşayarak yaşam enerjisi azalır ve hayattan zevk almak güçleşir. Dolayısıyla, eklemlerimiz bizim için son derece önemli ve korunmaya değerdirler.

Kireçlenme, sıkça duyduğumuz bir terimdir. El 1. parmak birleşim noktası, kireçlenmenin en yaygın olduğu eklem olarak bilinir. Bu eklem, harekete çok fazla katkı sağlamadığından bazı kişiler için önemsiz bir şikayet olarak görülebilir. Ancak özellikle 40 yaşından sonra, kıkırdak yüzeyi ciddi şekilde incelmeye ve dejenerasyona uğramaya başlar. Bunun sonucunda artan kilo ve hareketsizlikle birlikte ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir.

Bu dönemlerde özellikle diz ve ayak bileklerinin muayene edilmesi, gerektiğinde görüntüleme yöntemlerinin kullanılması ileri yaşlar için en önemli yatırımlardan biridir. Son yıllarda kök hücrelerle ilgili yapılan çalışmalar, eklemlerde kabul edilebilir düzeyde faydalar sağlamıştır ve uygun hastalarda bu yöntemler denenmelidir. Bu fırsatın kullanılması, kıkırdak kaybının tamamen olduğu ileri evre kireçlenmeyi durdurabilir veya en azından bu süreci geciktirebilir.

Artroskopi yöntemi ile eklem dejenerasyonu açıkça görülebildiğinden, vücuttan elde edilen kök hücreler hasarlı bölgelere uygulanarak hastalardaki sorunlar çözülebilir. Ancak eklem harabiyetinin tam olduğu durumlarda protez tedavisi gerekebilir. Protez ile eklem yüzeyi ve mekaniği tamamen değiştirilir, böylece ağrı ortadan kalkar ve eklemlere hareket kabiliyeti kazandırılır.

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?

Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlaşmış biri olarak, bu alanda geniş bir kitleye hizmet verildiğini söyleyebilirim. "Ortopedi" kelimesi, "orto" yani "düzgün" ve "pedos" yani "çocuk" kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur ve "Düzgün Çocuk" anlamına gelir.

Ortopedi, yaşamın her evresinde, doğumdan yaşlılığa kadar, insan iskeletinin sağlıklı ve düzgün kalması için gereken her şeyi kapsar. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemleri, kemiklerin ve eklemlerin şekillendiği, büyüdüğü ve geliştiği kritik evrelerdir. Bu dönemlerde doğru beslenme kadar, yapılacak sportif faaliyetler, çalınacak müzik enstrümanları gibi faktörler de beden gelişimine doğrudan veya dolaylı olarak etki eder.

İlerleyen yaşlarda kemiklerde yapımın yerini yıkımın alması, osteoporoz ve kemiklerde eğrilik gibi patolojik durumlarla sonuçlanabilir, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Travmatoloji ise hayatın her anında karşılaşabileceğimiz bir alan olup, spor aktivitelerinden iş yaşamında sürekli ayakta kalma gibi durumlardan kaynaklanan eklem yüklemeleriyle ilgilenir.

Travmanın şiddeti ne olursa olsun, hasar gören eklem kıkırdağının onarımı uzun zaman alır ve bazen yenilenmesi gerekebilir. Kas iskelet sistemi ve eklemlerimiz, hayat boyu hareket, esneklik ve özgüven sağlamaktadır.

Ortopedik sorunlar sadece ortaya çıktığında değil, düzenli aralıklarla ortopedik tarama için doktora danışmak da faydalı olacaktır. Bu sayede geri dönüşü mümkün olmayan sorunlarla karşılaşma riskimiz en aza inecektir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Kubilay Ersin Türkmen için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Kubilay Ersin Türkmen

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Kubilay Ersin Türkmen Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt